Boér Péter Pál : Fruskalesen

 

 

 

 

 

A tág mosolyú kisleány, pöttyös labdát idomított, előbb az udvar, számára különösen kedves virágágyásai között, majd kilépett az utcára, mert ő mindig unatkozott. Így, polka szökdécseléssel pattogtatta végig a járdát és amikor a brutális fiúk, morcogva kikacagták, valahogy mégis beleláttak gondolataiba. Még a szőlőlugas metszetlen indáiból is hintát szeretett volna csinálni, a levelek között, lá-li-li-lázásban dalolni.

Megállt, és a tőle telhető legundokabb arckifejezéssel, nyolcszor kinyújtotta rájuk a nyelvét, majd elbíbelődött – előbb bal, majd a jobb oldalon – hajtincseinek ujjaira csavargatásával. Aztán lenyúlt a földre, és az első meszes köveccsel megrajzolta a pályát. Frissen mosott piros ruhájában – ő lulának nevezte magában.-, elkezdett ickázni.

Az ismét kihalt utcán, ahonnan még az undok fiúk is elmentek – hogy legalább egy jót nyelv nyújtogathatott volna -, más sem maradt, mint kerítések mellett szökdelve táncolni, a nap sugaraitól rájuk vetült, saját árnyékával.

Gyönyörűnek találta, akkora belső lelkesedéssel, hogy talán a legundokabb, még a szivárványt is utáló nagyhangúval is elhitette volna, hogy a bokszolás – amit sosem értett, hogy miért művelnek – helyett, a világ legbűbájosabb dolga, a tánci-tánci-táncolás.

Nyuszi babájának füleit sodorgatta. Eszébe sem jutott, hogy a világra rácsodálkozás szépsége helyett – ami neki virágok, napfény, felhő és lágy dallamok egyvelege -, saját külsejének bármely elégedetlenségével foglalkozzon.

Nem látta azt sem, hogy ott ülök a csűrben, egy gerendán, és nézem, valami világra látó

szemüvegen át, megbabonázóan gyönyörű, kinyílásra kész tökéletességét. Ickázó, labdázó, kék masnis, ártatlan fruska tökéletes létében.

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2012.04.17. @ 16:17 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/