Boér Péter Pál : Valami búcsúzás

 

 

 

Utca végéből, az épphogy fagyott, nyirkos keménységű, kietlen időben, toporgón, kezeit zavarában összekulcsolva, egy pózna mögül les a leveles gyerek. Tavaszodik, március van, rügyezhetnének már a fák, megengedhetne a fagy is, az a halvány zsemlyeszínű, szürkeség, komor felhők mögül kibukkanva, ideje lenne, hogy átvegye az uralmat. Nem jön a télnek tudomásul venni, hogy lejárt az ideje és halálnak halálával halt. Fickósan rugdossa az utolsókat, még a hó is elkezd apró pelyhekben szállingózni.

Bátortalanul odalopózik a kiszemelt házhoz és bedobja. Nyolcadika van, valamiért úgy érzi belül, olyan mint egy háztól elrugdosott, szomorú bűntudattal bámuló kutya, pedig oka nincs rá.

Csokoládéízű emlékképet nyel. Az udvaron semmi mozgás, sem a lány, sem a háziak. Bedobja az eresz alá és visszalép, hópehely formájú, apró könnyekkel áztatott rejteke mögé.

A hóesés beleerősített. Latyakosan olvadó, de ujjnyi vastagon terült, mintegy a semmiből mindenre. A rakodó pályaudvar hangosbeszélőjén össze-vissza dirigálták a szerelvényeket, amelyek egyik a másikkal ütközve, kellemetlen csattogással juttatták eszébe, hogy ez egy ilyen utca. Nem szép, cementgyár porával borogatott, hanem kettéosztott, széles sugárút méretű földút, a közepén végigronduló, szürkés fényképnegatív árnyalatú töltéssel. Az egész utca egy iszapos folyosó volt, mint kétsávos autópálya, elválasztva, ahol a szemközti szomszédhoz csak jókora kerülővel lehetett, egy átjáró alatt eljutni.

Már az orráig sem látott, nem is rejtőzködött. Ilyen kihaltnak számtalan éjen látta ezt az utcát, de hogy nappal is az, nem gondolta. Szeretett volna beülni saját zsebébe, de azon az estén valahogy kihízta. Két kezét már nem szeméremből fogta össze, egy szívet ölelt át. A ház előtt lassan letette és elindult haza.

Egy jó hónap után találkozott a fogszabályzójától már megszabadult, még mindig csokoládéillatú múzsa romjával, aki piros bársonyon üldögélő, nyuszi sanda

mosolyával, hevenyből, örökre kronicizálódott amnéziával, az egykori szerelmet, földre hullt mázsás szikla sebességével pottyantotta ki, valahol a szívétől egyre távolabb eső, talán már önmagán is kívül álló tokból. Két orcára mért cuppanóssal köszönte meg az olvadás után megtalált, pacává ázott, alig olvasható, egyértelműen neki szánt figyelmet és ellibegett.

 

 

Legutóbbi módosítás: 2011.07.09. @ 16:51 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/