Bősze Emil Miklós : George Pullman — 619. —

Időközben Gyuriból sikeres fizikus lett, s azóta már bizonyosan törölte még emlékezetéből is, a még diákként elejtett kijelentését.*

 

 

Még csupán középiskolás lehettem, amikor az egyik osztálytársam a következő megjegyzést tette fizikatanárnőnknek: — Tessék kérem szépen megérteni, hogy a fizikát kedvelem, de a fizikusokat sohasem tudnám elfogadni. — /Máris elnézést kell kérnem fizikus Olvasóimtól!/

    A tanárnő megértő volt, és félévkor simán megvágta a Gyurit.

    Időközben Gyuriból sikeres fizikus lett, s azóta már bizonyosan törölte — még emlékezetéből is — a még diákként elejtett kijelentését.

    Nem tagadhatnám azonban semmiképpen sem el azt teelőled, hogy tulajdon füleimnek is szokatlanul hangzik az, hogy „fizikusok” —, s hallószerveim továbbra is a filharmonikusokra hangolódnának rá szívesebben.

    Gyermekkorom nagy varázsa lehetett a vonatszerelvényeknél felsorakozó, felfoghatatlanul hosszú vagonok sora a Pulmann-kocsikkal.

    George Pullman amerikai feltaláló és gyáros volt egy személyben.

    Ő volt az a bátor fizikus, aki kényelmes hálókocsikban mert gondolkodni.

    Az általa megtervezett, majd szabadalmaztatott vagonoknál az volt a lényeg, hogy a vasúti kocsik két forgó alvázon nyugodtak.

    Írásomhoz, ha nem is tartozik szorosan hozzá, mégis valamiképpen kapcsolódni érzem a következő anekdotát.

    — A történet szerint Georgenak volt egy, (az Időben) hosszan elnyúló macskája, melynek nyolc lába volt.

    A macskalábak, hogy forgó alvázon működtek volna(?), nos erről nincs tudomásom…

    Személyem mégsem lehet fizikusellenes, mert hiszen a fényképészet legfontosabb jelensége mégiscsak a fizikához köthető — ami a képalkotás.

    Kedves Fizikusok, ha megengeditek, úgy még egyszer szíves elnézéseteket kérem mindazért, amiben még nincs teljes egyetértés közöttünk —, viszont, hogy a nyolclábú macska történelmet írt, ahhoz semmi kétségetek nem férhet —, ám ehhez kellett egy Pullman is!

 

   

 

Budapest 2010. nov. 09.

 

Legutóbbi módosítás: 2010.11.11. @ 11:31 :: Bősze Emil Miklós
Szerző Bősze Emil Miklós 74 Írás
Nagyvárad - Bukarest - Nagyvárad - Budapest... ÃÅj írásaim: http://www.bemiklos3.eoldal.hu Betelt honlapjaim: Korábbi írásaim: http://www.bemiklos2.eoldal..hu Ősírásaim: http://www.bemiklos.eoldal.hu Tanult szakmám fényképészet. Banki aláírásom: e-mail. -_-