Nagyajtai Kovács Zsolt : Szövetség

*

 

 

 

 

A pók és a légy vezető szerepet töltöttek be Rovarország rovarvilágának életében. Hogy ez a vezető szerep tovább stabilizálódjon, úgy gondolták, hogy együtt, vállvetve könnyebben elérik céljaikat, ezért a pók és a légy szövetséget kötöttek egymással. A szövetséghez saját törvényt is alkottak, új elnevezéseket hoztak létre. A pókhálót ezentúl póklégyhálónak fogják hívni és csak a rajta fennakadt, és belegabalyodott szúnyogot fogják megenni. Esetleg molylepkét, éjszakai pillangót. Ha denevér kerülne a póklégyhálóba, közösen megbeszélik, hogy kiszabadítják-e vagy megeszik. Ha légy akadna fönn a hálón, rendkívüli ülést sürgönyöznek össze a tudatlan szövetséges megmentésének módját eldöntendő. Ha pók csavarodik a hálóba, akkor az hülye. A légyragacsot ezután a légypókragacs névvel látják el és a beleragadt rovarok közös tulajdonú, külön rendelkezés nélkül közösen és egymástól függetlenül is elfogyasztható ennivalót jelentenek mindkét fél részére. A baj csak az volt, hogy míg a pók keményen megdolgozott, mondhatni jelentős erőfeszítéseket tett egy-egy pókháló elkészítéséért, addig a légy a ragacsot mintegy készen kapta egy ember nevű félelmetes ragadozótól, akinek ráadásul egészen más célja volt vele, tehát kapta rendszerint a lámpaernyőre függesztve, ilyenformán a légy semmit nem munkálkodott csapdája létrehozásában, vagyis a létfenntartás érdekében. Ezért aztán az esetek nem elenyésző számában bele is ragadt a saját ragacsába, lustasága és bugyutasága okán és folytán. Ilyen kicsiségekkel azonban senki nem törődött Rovarországban.

Egyszer egy ronda nap sötét éjszakáján egy erősen ittas állapotban lévő légy fönnakadt a pók külön a szövetséges célokra készített póklégyhálójában. A háló tulajdonosa, az Alpók főnöke, a Főpók helyettese úgy gondolta, hogy őrá nézve nem kötelező az egyezség és remek lakomát csapott a légy bal hátsó feléből. Igen ám, csakhogy ez a légy a Főlegyek Elnökségének helyettes helyettese volt, és mint ilyen, ehetetlenségi jogot élvezett országszerte. Ezért a Főlegyek Elnökségének Elnöke azonnali panaszt emelt a Főpókok Főszövetségének Főigazgatójánál szinte miniszteriális beosztásban lévő társa csúfos döglése miatt, függetlenül attól, hogy a Főlegyek Elnökségének helyettes helyettese a hálóba kerülés időpontjában olyan részeg volt, mint az ágyú. Természetesen a Főpókok Főszövetségének Fő Tanácsa rendkívüli ülésén nem ismerte el a baklövést, mondván, hogy sötétben minden légy olyan, mint a tehén: fekete. A Főlegyek Elnöksége nem fogadta el az érvelést és a Legfelsőbb Póklégybírósághoz fordult jogorvoslásért.

A nemrég hatalmas célokkal és nagy reményekkel létrehozott Pók-Légy Szövetséget mindkét fél azonnali hatállyal és közös megegyezéssel felbontotta és megszüntette, ám a szerzett vagyonok elosztása kérdésében jelentősek a nézetkülönbségek.

A vita a mai napon is tart, jogerős ítélet a jövő év februciusában várható.

Legutóbbi módosítás: 2008.04.03. @ 14:48 :: Nagyajtai Kovács Zsolt
Szerző Nagyajtai Kovács Zsolt 116 Írás
1950-ben, Békéscsabán születtem, és mindig itt éltem eddigi életemben. Köteteim:Én vagyok én, te vagy te...(regény, 2004.); Két nő (regény, 2005.); Bölcs vagyok nagyon...(versek, prózák, aforizmák, 2006.); Az utolsó szerető (regény, 2007.) Kiadó: Accordia Kiadó, Budapest