Pulai Éva : Álom, vendégágyon

 

Kis sarkot csinált nekem anya a konyhában, hogy ne ébredjek fel annyiszor az öcsém miatt felkapcsolt lámpa fényére. Apám is hazajön az éjszaka közepén…

— Mi van, nem tetszik a gyerekbőgés? — köszön, majd lekever egy óriási pofont.

Öltözöm, könnyet sem ejtve. Becsapom az ajtót és elrohanok. A házak erdőkké növekednek, a terek áthatolhatatlan bozótokká válnak.

Hol van édesanya, aki megvigasztal?

Tegnap még láztól forró ágyam mellett apa mesét mondott, anya izzasztóra rázta a dunnámat és forró, mézes teámat öntögette egyik bögréből a másikba.

Mikor nőhettem ki kétszobás lakásunkat? A firkáim, amit apa mindig kinevet és letépi a falról… Pedig anya engedi meg, hogy kitegyem őket az ágyam köré. Talán ők növesztenek óriássá.

Már égő vörösre marja arcomat a jeges szél.

— Rossz gyerek voltál, mehetsz világgá — sziszegi.

Alig kapok levegőt, fáj mindenem. Meg kell találnom a szüleimet.

Hiszen, amikor Edit néni a kollégiumban beszélget apával, mondja, hogy minden rendben, jól tanulok csak makacs és nyakas vagyok időnként, akkor is ott van, s mosolyogva válaszol:

— Igen, tudom, milyen konok tud lenni. Rám hasonlít.

Mindig eltűnnek, és egyre nehezebben lelek rájuk. Órák óta rovom a kihalt város rengetegét…

Egy ismerős ház; beengednek, nem sokat kérdeznek, nyomasztó az álmom a vendégágyon. Futok, és soha nem érek haza. A föld megnyílik, alig tudok átmászni a szakadékon. Végre a házunk. De az ajtó eltűnt. Másfele indulok, sötét, szűk utcák, de ha a végére érek, már otthon leszek. Átmászhatatlan paticsfal emelkedik előttem a földből, és a túloldaláról nevetést hallok. Sírva kapaszkodok a csúszós, sáros vesszőkbe. Valami elragad, repít, egyre magasabbra. Ott, ott most le kellene szállnom, és megérkeznék…

Ébredés, tusolás után felveszem tegnapi ruhám, és folytatom a rohanást.

Útközben találkozom apával és anyával.

Anya sír.

— Gyere haza kislányom…

 

Legutóbbi módosítás: 2014.10.29. @ 08:59 :: Pulai Éva
Szerző Pulai Éva 90 Írás
A másik embert először olyannak látod, amilyennek szeretnéd. Megismered olyannak, amilyennek ő szeretné, hogy lásd... Ha én is akarom, megismersz. A híroldalt H.Pulai Évaként állítom össze.