Kádár Sára Hajnalka : A nyúlfiak 1.rész

A családos vadbodza tövében lakott Nyúlmama gyermekeivel: Ugrival, Bugrival, Talpassal és Kormossal. Körülöttük virult a vadmurok fehér karikája,…

 

A családos vadbodza tövében lakott Nyúlmama gyermekeivel: Ugrival, Bugrival, Talpassal és Kormossal. Körülöttük virult a vadmurok fehér karikája, a mogyoró lágyan lengette pihe-puha barkáit, s a bodza fehér napernyői bódítóan illatoztak.

Zsongott a rét, s az erdő trillázó madarai álomba ringatták a kicsiket. Amikor felébredtek, anyjuk meleg tejecskével várta őket. Gömbölyödtek szépen, s mintha kisebbedett volna napról-napra a kotorékházikó. Ugri, Bugri és Talpas bundája éppen olyan volt, mint a mamáé: hátukon sárgásbarna, a hasukon fehér, a fülük hegyén és a farkuk tövén pedig icipici fekete folt huncutkodott. Kormos elütött tőlük, nagy fekete folt éktelenkedett a hátán. Gúnyolták is emiatt a testvérei.

— Hátad kormos, rusnya koszos!

Kormos, Kormos ügyetlen,

remegő és eszetlen!

Nyuszogta Ugri, Bugri meg Talpas, s bele-belekarmoltak testvérükbe.

Bántotta ez a kis nyuszit, de csak halkan meglapult a kotorékban. Nyúlmama mindegyik gyerekét ugyanúgy szerette, s ezt bizony már nem tűrhette.

— Többé ne halljak gúnyolódást, ne lássak karmolást! Ő is a testvéretek, szeressétek és vigyázzatok egymásra!

A mama szigorától megszeppenve riadtan bújtak össze a nyulacskák, s csendben figyelték anyjuk tanácsát.

— Kint a világban rengeteg veszély leselkedik rátok. Tartsatok össze, szeressétek egymást jó testvérekhez illően — oktatgatta őket.

— Mi a Veszély? — kérdezte Ugri.

— Mi, mi, hát a méhek — okoskodott Bugri.

— Dehogy a méhek, a szúrós bokrok — toldotta a szót Talpas.

Csak Kormos nem szólt, várta az anyai szót.

 — Sokféle nyuszi-veszély van — mondta Nyúlmama — óvakodjatok Vörösbundástól, Szürkefarkastól, s az Embertől! Az égen pedig ragadozó madarak leselkednek rátok, éles karmaikkal felkaphatnak titeket! Ha Veszély jön, dobbantsatok lábaitokkal, hogy figyelmeztessétek egymást! Lapuljatok le jól a földre, vagy cikkcakkban fussatok, ahogy csak bírjátok szusszal!

— Jó, mama, így teszünk — szepegték a nyuszi gyerekek.

 

(folytatás köv.)

Legutóbbi módosítás: 2019.06.25. @ 11:11 :: Kádár Sára Hajnalka
Szerző Kádár Sára Hajnalka 59 Írás
Kádár Sára Hajnalka vagyok, Erdélyben Sepsiszentgyörgyön élek. Írásaim – többnyire kis próza- egy része emlékezés a felnevelő székely falu jellegzetes alakjaira, szokásaira, a szocialista rendszer keserű, embert próbáló világára, de jelen van bennük a ma emberének gondja, öröme is. Egyszóval középpontban az ember áll. Mesét és verseket is írok. Nyomtatott és internetes antológiákban, folyóiratokban jelentek meg, valamint két saját kötetben is, címe: Visszapillantó 2014 ,és Az élet felém 2015 . szeretettel üdvözlök mindenkit.