Petz György : elvonatkoztatások


arcukat föltarják

mielőtt elmerül –

nem egymásra néznek,

igaz céljuk nincsen

tárgy- és eszközember

nagy a hordalékunk.

Ha nincsen szív a versben, hát mi van?

A számítás, mi nemlétek között, ha rám köszönt.

Építkezés, akár teremtés, majd’ olyan: a szerkezet,

mi szolgál házadul, ha vészben óvni kell magadtul.

Wang Fu régóta nem beszélt.

– Nincs szükégem a beszédre – mondta, és ebben semmi ellentmondást nem érzett. – A belső szerveim sem beszélnek hangzó emberi nyelven, szólni sem késztetnek, és addig vagyok jól. A beszéd mégiscsak a fájalomközlés eszköze, vagy fecsegés, ami  hazugág könnyű ruhája.

– De énekelni szoktál…

– Az más. Az öröm és ima.


– Wang Fu, te tudod, hogy mi a politika?

– Sok ember érdeke, amit egyként kezelnek, egy szószóló által kap hangot, aki azt hiszi, maga találta ki, és sajátjaként is kezeli – így ahhoz már semmi közöm, az már csupán az illető hiúsági kérdésévé válik.  

Legutóbbi módosítás: 2014.08.02. @ 20:37 :: Petz György
Szerző Petz György 1167 Írás
Sose feledd a gyermeket, aki voltál; benne a kulcsa annak, aki ma vagy. Középiskola: biológia-kémia tagozat; novellaírás, versek; kézilabda. Egyetem: 1974-1979 Szeged, magyar-történelem-Latin-Amerika speciális képzés; összehasonlító világirodalom szakkör, versek; kézilabda. Lakás: Békásmegyeren. Családi állapot : nős; három fiú, egy lány (38, 26, 19, 16). Tanítás: szakmunkásképzőtől az egyetemig hét éven keresztül Szegeden, Budapesten; tolmácskodás. Tíz évig szerkesztés, irodalmi vezetés könyvkiadóknál (Gondolat, Babits, Göncöl), majd újra tanítás a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban, majd a Fazekas Mihály Gyakorló Gimnáziumban; valamint szerkesztés, könyvírás. Bolha a világ ura (gyerekkönyv), Te is Az vagy (versek), Maga a tettes (krimiparódia és rádiójáték), Murphy-kötetek, Szerelmem, Mexikó (regény), Az ecetfa illata (regény; a Konkrét könyvek pályázatán NKM-különdíjas ), Kérdések és válaszok a görög mitológiából; Kérdések és válaszok a Bibliából újszövetség (ismeretterjesztő könyvek), Irodalom feladatgyűjtemény és Tanári segédkönyv (CD) Madocsai László gimnáziumi tankönyveihez. Üzenet társainak - az Alföld Kulturális Egyesület novellapályázatán II. díj 2006-ban. ****************** 1955-2020 Petz György elhunyt 2020 augusztusban! Részvétünk a családnak.