Boér Péter Pál : Papírhajó

 

 

 

 

 

 

A partról nézte a süllyedő papírhajót, beleképzelte az egész legénységet, kapitányostól. Kicsit elszomorodott, aztán felkapott két-három laposabb követ. Szitázott velük, úgy pattogtak egymás után fel-felugorva a víz színéről, mintha nem is a meder lenne várományosuk.

A papírhajó már eltűnt szeme elől, a kávészerű víz színe alá. Lassan megfordult. Micisapkáját – mert neki olyan kellett, mint a felnőtteknek -, szemébe húzta, két kezét zsebre vágta és elindult olyan irányba, ahol reményei szerint elsüllyedhetetlenek a papírhajók, és a szitázó kövek is is örökké pattognak.

A szomszéd Bodrija ugatni sem mert, alázatosan bámulta a kis okos – majdnem gazdi – karakán járását. Legbelül tudta, hogy valami nagyon bölcset csinált, és most sokkal fontosabb irányba indult, ahol talán azt is elintézi neki, hogy ne a szomszéd udvarra kelljen sóvárogva átbámulnia, hanem majdnem gazdából igazivá csinálják.

Két halk vakkantás után, a kutya még egyszer felnézett, és  levonta a következtetést. Nem kétes, hogy ez az apró termetű, vízen kavicsot pattogtató olyanokat tud, amiket önkényes, rideg gazdája nem. Tehát a kis, micisapka alól kerekedő fejű, domborodó homlokú, komolyságot árasztó gazdaformájú a legjobb barátjánál is több lesz.

– Gyere Bodri! – füttyentett – Ma még visszajövünk partra, vesszőből tutajt csinálunk, ami nem süllyedhet el mint a papírhajó, és Balambér bának odaadom az összes galambomat! Mert Balambér – amilyen kapzsi és szívtelen -, galambért nekem ad, mint egy tárgyat. De jó, hogy te nem tudod ez, kispajtást! Csaholj!

Csettintett az ujjával és a kutya, ha tehette volna átöleli. Így egyszerűen a nyakába ugrott, és kutyául boldog pofával csaholt milliméterekre arcától.

A mező szinte kiment a lábuk alól, hazaértek. A fiú még gondolkodott, vajon ez a Balambér, hány galambért hajlandó nekiadni a semmibe sem becsült ebét. Bodri bőréből kibújva futkosott fel-alá, és ült – mintegy tanulmányozó szemekkel -, amint készül a tutaj, ami talán majd mindent megold, és a galambok sora is pecsétviasz alá került.

Balambérnak úgyis elég egy riasztó, nem kell eleven házőrző neki, mert annak szíve van. Jobban rácsodálkozik a folyópart kavicsaira, a semmi kis papírhajóra és a táncoló kövekre, mint Balambér, egy dugig púpozott tányér töltött káposztára.

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2012.11.27. @ 19:04 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/