Boér Péter Pál : Dobozok

 

 

– Hát maga mit keres itt?

Szólította meg újonnan érkezett, enyészni menő rozsdamarta társát, egy amorf alaktalan, nagy darab oxidáció.

– Maga kicsoda és hogy mer sértegetni engem, az integrált áramkörűt?!

Válaszolt, még messze nem belenyugodva sorsába a kiszuperált fekete-fehér.

– Nagyra van magával. Én vagyok az, nem ismer meg?

– A hangját már hallottam, de ilyen retkes rücskös mocskot még sosem láttam.

– Lámpás kolléga vagyok!

– Na tudja mit, kollégája maga a lebontott bontóinak, hiszen primitív önmagával csak néző kínzásra volt alkalmas. De én, a tökéletesedés integrált áramkörében nem pattogtattam egyetlen nézőt sem, hogy feleslegesen gombokat, tekerentyűket vacakoljanak rajtam.

– Nézze integrált, eszi nem eszi, nem kap mást. Aztán én vagyok a rádiókra szokott tömegek szíve. Még ma is sóhajtoznak, ha meglátnak egy énfélémet. Rajtam nőtt fel egy egész generáció. Én voltam „A” televízió, jegyezze meg! És nem azért, mert a túlkínálat retkében lett volna más alternatíva.

– Ugyan lámpácska, miféle választási lehetőség jöhetett szóba a maga idejében?

– Például rádió, lemezjátszó…

– Tudja, a fekete bakelitlemezes, mikrobarázdás bőgők már rég itt roncsolódnak. Valahol a háta mögött van is egy-kettő, orsós és kazettás magnók is, de maga csak egy átmenet.

– De hát én voltam a kezdet!

– Rendben, elfogadom. Az együgyűség kezdete valóban maga volt, de a televíziós tökéletesség beindulása, velem kezdődött!

– Megmondaná, miért van most itt?

– Valami tévedésből gondolom, pedig teljesen működőképes vagyok. De a tulajdonosom, átmeneti elmezavar állapotba cseppent.

– Rengeteg hátránya van magának. Tudja, bennem akinek egy kis bütykölhetnék buzgott ereiben, házilag lámpacsérével mindent megoldott.

– Hát ez az, magában szinte hetente kellett össze-vissza csereberélni mindent, amíg hozzám évekig nem ért szerelő.

– Ha ennyire zseni, igazán nem értem, hogy került ide!

– Fúj, de ronda idő van, esik az eső és belém csorog!

– Majd megszokja. Két-három hónap múlva, ujjnyi vastag rozsdaréteg fedi és higgye el, nem csak rondít, de szolgál és véd is.

– Mitől?

– Például, belém egyáltalán nem csorog ez az égből hulló latyak. Ideje lenne békésebb hangnemre váltani. Mondja, mióta eljöttem, mi egyéb változott?

– Á kérem, maga fel sem tudja fogni hol van már a bakelitlemez és mágnesszalag kora, videomagnók szórakoztatnak mindenkit. Itt most ellent mondtam magamnak, ők még szegénykék mágnesszalaggal működtek, de a CD-k és DVD-k teljesen kiszorították őket.Nézzen oda jobbra! Nem is tudom, azon a ragacsos feketeségen, ami lepi magát, kilát?

– Tökéletesen.

– Mi az a doboz?

– Egy videó, most dobták éppen ki. Obsitos lett, pedig minden áron tovább szolgálós funkciót keresett magának, mint ahogy maga sem akarta nekem átadni a helyet. De ami most történt, az a pofátlanság teteje! Csak azért mert irreálisan színes képet sugárzó, tohonyaság gerjesztők, titáni pofátlan ifjúsággal foglaltak el minden területet.

– Azért még nem kellett volna ide száműzni…

– Mondom, tévedés áldozata a tulajdonosom. Majd észre fogja venni, hogy egy televízió, amit fektében irányít, egészségtelen.

– Megjegyzem, meglepő dolgokat mesél. Odadobtak maga mellé valamit.

– Jé, az utódom, a plazma TV! Ilyen hamar kiszolgált? Meg sem szólal, úgy látom derogál neki a társaságunk. Azt hiszem tegeződhetnénk kedves kolléga, végül is barátok vagyunk, ugye? Mondja, maga hirtelen idevágódott helyet foglaló, mit művelt, hogy ilyen hamar kidobták? Na ne játssza a nagyot, itt mindenki egyenlő, ugye lámpás kolléga?

– Persze integrált barátom!

– Á, hatalmas tévedés áldozata lettem. Kitaláltak néhány dolgot, de értem fognak jönni, maga fekete-fehér. Fúj, belegondolni is nehéz, hogy ilyenek is léteztek. Korábban is volt személyi számítógép, de nem internettel. Most van. Ne próbáljon arra sarkallni, hogy elmagyarázzam mi az, úgysem értené. De várjon csak, odazúdult valami maguk közé. Hiszen ez a legújabb típusú számítógép, az öcsikéjé volt. Vajon mit vétett szegény? Bár sajnálja a ragya! Mi televíziók, mégis csak egy tőről fakadunk és ideje korán ebbe a kötelességmegvonóba taszított. Vigyázzatok srácok, úgy látom eső lesz…

– Ilyent még nem láttam integrált barátom, a felhőkből zuhogó cseppekkel baráti viszonyban vagyok, de ezek ütnek, vágnak, zúznak roncsolnak!

– Egyiket a másik után dobják ki, már nem tudom, mi micsoda. Talán televízió, talán számítógép, azok a kicsik mobiltelefonok. Nem akarlak bántani testvér, de ezerszer többet tudnak nálad és úgy százszor többet, mint én. Azt hiszem jó helyre kerültek és előbb-utóbb, talán még időben visszasírnak minket szívtelen gazdáink.

 

 

Legutóbbi módosítás: 2012.03.27. @ 18:13 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/