Boér Péter Pál : Átöltözött Pece-part

 

 

 

 

Fakult lombok alatt, dupla áramszedőjű sárga villamosnak keresem nyomát. Valahol, konflisok macska kövön pattogó kerekei mellett, tépázott tekintélyű, viharos életűt, a kávéházak között ingázva, valahonnan Mindszent környékéről, az Ér mellől.

Talán akad még, egy – erős nagyító alá vont – Juhász Gyula nyom a Premontrei rendház oldalán és a kockakövek is valahonnan újra összegyűlnek az Arany János utcában. Önkéntes meghívóírók, retroaktív spontán  kezdeményezésére hordják majd – ünneplő ruhába öltözött -, múltszázadeleji cilinderes urak, napernyőt forgató kisasszonyokkal össze a lebetonozott utcákra.

Keresem azt a körforgást, gondolkodom kitérős villamosok ajtótlan szépségén, fagyott emlékeikkel telekről bekeringőzve ereimben.

Hív a bazilikabelső, hogy ne csak száguldó szökőévenként, de lelkemet gesztenyefák alatt megnyitva, lehető leggyakrabban töltekezzen fel.

Tornyokat keresek és tornyokon csodálkozom el, melyek a semmiből nőttek, s hogy, hogy nem, kis túlzással talán még a Bémer téren is eltévednék, olyan más lett a város.

Semmi sincs a helyén és mégis, mint hegyi patak pisztrángjának, nekem ez a bankokkal és valutaváltókkal teli, Körös-parti hangyaboly az otthonom.

Bár még dereng, a mindig csendes utcák, emlékemben is fénykép fakó színe, ahol a gépjármű jelenlét volt a kuriózum.

Ebben az átöltözött Pece-parti – vajon tudják-e mi is az -, autók városában, ahol a járdák megszűntek és egyen rajzú foltossággal, tömött parkolóvá váltak, az autók városában még megrovás és pénzbírság fizetése mellett, emberek is élhetnek… tarkán, sokfélén, váradian.

 

 

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2012.03.04. @ 05:56 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/