Boér Péter Pál : Hosszú menetelés

 

Hosszú menetelésében, mint a fátyolos üvegburával letakartan, a külvilágtól teljesen elválasztott falon belül haladt. Ilyen díszkísérete, talán még soha sem volt. Nem kiegyensúlyozott volt, csak nem gondolkodott. Sosem fordult vele korábban elő, hogy akaratlanul ne kóvályogjanak fejében gondolatok, de épp ezen a pályán, most a cél felé tartva, szinte időnek előtte kikapcsolt. Hol van már a döbbenet és düh, amivel ökleit szétverte az ajtón és sosem tanult belőle, hogy az ilyesmit agyba-főbe veréssel jutalmazzák. A fejét sem csapkodta már a falba, és az értetlenség, képtelenség és segélykérés időszaka is elszállt, miközben ült és várta, hogy módszeres tervszerűséggel, előre megfontolt – számára mindenképpen – aljas indokból, szorgoskodnak. Hiába ordít a belseje, senki nem nyújt segítő kart felé. Akkor szabadulni akart és visszacsinálni az egészet. Olyan túlfeszített lelkiállapotban, mikor egymás után szakadtak el benne az idegszálak, mint hegedűn kontár muzsikus húrjai, a kutya sem törődött vele. Átmenetileg belenyugodott és komor beletörődés időszaka váltott fel mindent, de hektikusan újra, meg újra felordított benne az élni akarás. Nem tudott aludni, mert félt, hogy veszít az életből. Az apátia csak a legutolsó időszakba telepedett rá, amikorra a – minden mindegy, essünk már végre túl rajta -, csendes, lázadás nélküli gondolatfüzér kerengett benne. Aznap jól aludt. Szokatlanul jól. Szemeit dörzsölve, nagy ásítás után, majdnem odadörrent a cinikus, szépszámú kíséret vezetőjére, hogy hagyják még aludni. Ekkor tudatosult benne, most lesz a betervezett akció. Felállt, és most éppen megy, ott a falakon belül, ruganyosan, nyugodtan, de lassú léptekkel.

Egyik kísérője, gumibotvég használaton gondolkodott, vesetájékra, csak azért nem tette, mert a nagy menetelés végszakaszában, már túl sokan látták és nem biztos, hogy a főnök és azok főnökei örülnének, ha belerondítana a dologba. Az egész út hossza, talán tíz tizenöt méter volt. Frissült, pezsdítő volt, ritkán érezte ilyen jól magát. Nem látott, nem hallott és nem figyelt, egész máshol járt, mindene. Valaki, két ásítás között elhadart valamit, aztán egy másik személynek odalódította.

– Az elítéltet átadom ítélet végrehajtásra! – mint egyhangú mondókát.

A fejes, miután létrára léptették tette a dolgát. Aztán ketten megemelték, majd egy irdatlan rántást követő, ünneprontás következett. A ceremóniamester, nagyon zajos kattintással emelte ki a csigolyát, hogy a csikorgástól mindenkinek a hátán végigfutott a hideg. Pár másodperc után, lejelentkezve, hogy dolgát elvégezte, fanyalgó tekintetek korholták kontárságáért. Amiért üvegszilánkot csikorgató, vagy a járda porrétegét lábbal simító, hátborzongató hanggal, a nap hátrafelé lévő részének megalapozásától, a reggelitől, ilyen fontos embereknek, mint ők, képes volt elvenni étvágyukat.

A produkción túl lévő még egy mosolyt vetett hanyagul, valahonnan a terem felső részéből a sivár társaságra, aztán megfordult és elindult fölfelé. Közben, amint közeledett oda legfelülre, a mosolya megvetésből mindinkább szánalmas aggodalomba fordult, a becsület szenvtelen lovagjainak eljövendő sorsa felől. Már nem foglalkozott velük, csak száguldott a cél felé.

 

 

Legutóbbi módosítás: 2012.02.14. @ 17:06 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/