H.Pulai Éva : Ahol a szívem dobban

Népzenei és világzenei lemezbemutató koncert november 18-án este 19 órakor az Eötvös utca 10 szám alatti Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színterén.

 

 

 

Guessous Majda Mária: Életkerék lemezbemutató

Magyar, török és marokkói népzene találkozása egy félig magyar, félig marokkói lélekben. A füzérre fűzött dalokban elmélyült, meditatív és dinamikus részek váltakoznak. A sok kis mozaik egy egészet alkot. Egy Szívárványhíd születik, mely népeket, kultúrákat és életfordulókat köt össze a Születéstől a Menyegzőn át az Elmúlásig.

A Folkbeats népzenei kategóriájának győztese!

 

Közreműködik: Barvich Iván (Sebő együttes) – kaval, riq és Boros

Gerzson Dávid – darbuka

Folkbeats Mő-hely: Szőke Szabolcs (Makám és Kolinda), Barvich Iván (Sebő együttes)

 

 

Tarsoly lemezbemutató

Autentikus magyar, vonós népzene

Repertoárjukban szerepel kis-magyarországi és erdélyi népzene egyaránt. Felső-Maros mentétől egészen a Galga-mentéig szólaltatják meg zenészek, falvak muzsikáját. A Tarsoly tagjai mind más tájakról származnak, talán pont ez az, ami sokszínűvé teszi a bandát. Első, bemutatkozó lemezükön szeretnék ezt a színességet zene formájában átadni, sőt, nem csupán a zenét, hanem annak egykori mindennapiságát, ízét.

Folkbeats Műhely: Bobár Zoltán (Napra)

 

„Fontosnak tartjuk hagyományaink megőrzését, ápolását és kultúránk kincseinek átmentését a következő nemzedék számára. Repertoárunkban szerepel kis-magyarországi és erdélyi népzene egyaránt.”

 

A zenekar több éves ismeretség és együtt zenélés után alakult 2010-ben. A bandát 18 és 22 év közötti fiatalok alkotják, akik a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola és Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt-és jelenlegi hallgatói. Rendszeresen tartunk táncházakat Vácon és tánccsoport kísérettel is foglalkozunk. Rendszeres kísérői vagyunk a veresegyházi Bokréta Táncegyüttesnek, a Csepel Táncegyüttesnek, a Furmicska Táncegyüttesnek és a galgahévízi Hagyományőrző- és Tánccsoportnak is! Tánctanítás esetén tanárt is biztosítani tudunk és a teljesség hiánya nélkül játsszuk a Kárpát-medence tájegységeinek muzsikáját.

 

Guessous Majda Mária

 

 

 

Guessous Majda Mária:

 

Népzenei tanulmányaim mellett tízedik éve vagyok tagja a Debreceni Énekegyüttesnek, amely a zeneiskola népi ének tanszakos növendékeiből alakult. Az elmúlt 10 évben számos városi rendezvényen, fesztiválon sikerrel szerepeltünk, valamint a Szeredás Népzenei Együttessel közös lemezt jelentettünk meg. További terveinkben szerepel hajdúsági népzenei CD és ballada lemez megjelentetése. Az énekegyüttes tagjaival gyűjtőkörúton jártunk Széken és Magyarszováton. Megismerkedhettem Papp Erzsi nénivel, akinek felvételeiről régóta tanulok népdalokat.

 

Édesapám marokkói származású, Édesanyám magyar, ezért tanulmányaim során a magyar népzene mellett szeretném az arab és török népzenét is jobban megismerni. Erasmus program keretén belül Isztanbulban töltöttem 4 hónapot, amely idő alatt szakemberek szeretetteljes odafigyelése révén megismerkedhettem a török népzene elméleti alapjaival, és egyben gyakorlatával is (saz). A török és magyar népzene találkozása  már 2008-ban megihletett és férjemmel az OKM „ A kultúrák közötti párbeszéd európai éve” program keretén belül a Mi-Egy-Más kreatív pályázaton III. helyezést értünk el. 2009-ben Erasmus ösztöndíjjal népzenei tanulmányokat folytathattam Isztanbulban. Török és magyar népzenei ismereteimet próbára téve jelentkeztem a Folkbeats tehetségkutató versenyre, ahol 2011-ben megosztott I. helyben részesültem.

 

A népzenén keresztül összekötő „híd” szeretnék lenni a különböző emberek és kultúrák közt. Valahogy efelé vezetett minden út, s ahogy haladok ezen az úton, egyre erősebb bennem, azaz érzés, hogy az élet és az ének természetességét a népdalokon keresztül tudom leginkább megélni és kifejezni, remélve azt, hogy ezzel nem csak én, hanem mások is szárnyra kapnak.

 

 

 

Forrás:

eotvos10.hu

zakbk.hu

zene.hu

stop.hu

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2019.09.11. @ 06:38 :: H.Pulai Éva
Szerző H.Pulai Éva 1146 Írás
A H. a nevem előtt, csak egy megkülönböztető jel, hogy ne keveredjenek össze a hírösszeállítások a firkáimmal. *Pulai Éva