George Tumpeck : Fejlődő ajándékozás

 

 

Apró kis történet mozgatta meg a fantáziámat.

Karácsony közeleg még akkor is, ha nem mindenütt tartják, és nem mindenhol örülnek egyformán a Jézuskának.

Ilyenkor a vásárlási láz erőt vesz az embereken, és aki teheti, pánikszerűen eladósodik, mert hát valamit venni kell, még akkor is, ha nincs kinek, esetleg nincs miből.

Erre az utóbbira szeretném felhívni a figyelmet. Minap érdekes jelentnek voltam szem- és fültanúja.

 

Fejlődő ország fejlődő amazonja ráköszön a hasonló adottságokkal rendelkező hölgyre. Rövid párbeszéd, szokásos udvariassági kör: Hogy vagy? — És a család? — Mit főztök? — Mit csináltok?… stb. Ez akár egy magyar találkozás is lehetne, de nem az volt.

A többi vásárló türelmesen kerülgeti a beszélgetőket. Gyerekek fogócskáznak a boltban, kóstolgatják a gyümölcsöket, dézsmálják a csoki- és cukorpultot. Az apróbbak üvöltenek, a nagyobbak csak simán beleharapnak. Anyuka szégyenülten fizet, vagy a táskájába teszi, hiszen azt már úgysem tudjak eladni. Szóval a két hölgy csak karattyol, majd az egyik felkap egy marék csokoládét és Merry christmas felkiáltással beledobja a másik kosarába.

— Te, nekem ez nem kell — mondja az, mire az előző:

— De, de, ez az én ajándékom neked, menj csak és fizessed ki.

Kicsit elkerekedett a szemem. Nahát ezt így is lehet? Lehet, a főnökömet elviszem egy autószalonba és vetetek vele magának egy Cadillec-et, úgyis jól áll neki a típus. — Itt van, ez a tied, fizesd ki.

A megajándékozott hölgy egy darabig tiltakozott, de végül a másik odatuszkolta a pénztárhoz és boldog karácsonyt felkiáltással kifizetette vele az árut.

 

Remélem még időben szóltam, lehet menni — ajándékozni.

 

 

Legutóbbi módosítás: 2010.12.18. @ 12:19 :: George Tumpeck
Szerző George Tumpeck 301 Írás
BemutatkozásTumpeck György vagyok, 1953 nov. 14-én születtem Budapesten. 1985 óta élek Canadában, először Torontoban, majd az utóbbi pár évben Niagara Fallson. Hobbim a horgászás, szeretem a csendet, az egyedüllétet. Fotózással is foglakozom, és természetesen írok is. Társaságom szerint, jókedéjü, vidám emberke vagyok, én ezt inkább egy bohóc álarcának érzem