Kovács Lilla Katalin : A játék neve Föld

*

  

Kedves Barátom Avohej!

 

Tegnap a Központi Képernyőt nézve tanúja lehettem annak a felemelő pillanatnak, amikor beléphettél a Teremtők Csarnokába. Ebből az alkalomból fogadd legőszintébb jókívánságaimat!

Baráti üdvözlettel

                                                                  D666

 

 

Kedves D666!

 

Remélem, jól érzed magad, és szépen haladsz a munkáddal!

Köszönöm jókívánságaid!

Nagy boldogság és büszkeség nekem, hogy egyike lehetek bolygónk legmegbecsültebb informatikusainak, a Teremtőknek. Ha valaki, akkor te, Barátom igazán tudod, gyermekkorom óta arra vágyom, hogy fantáziámat és programozói tehetségemet közöttük kamatoztathassam. Végre sikerült!

Tegnap magához hívatott a Csarnok Legfőbb Feje, és hosszasan elbeszélgetett velem. Elmondta, hogy újfajta, érdekes, ugyanakkor a gyerekek és fiatalok képességeit fejlesztő szoftvereket szeretnének piacra dobni, még a Színes gömbök ünnepe előtt. Mivel legfőbb erősségem eddig is a játékprogramok készítése volt, ezért rám bízza ezt a projektet. Amikor elárulta, mennyi pénz áll rendelkezésemre az új program megvalósításához, majd elájultam! Megalkothatom azt, amit egész életemben terveztem! Ma megmutattam neki a terveimet, és képzeld, el volt tőlük ragadtatva!

Tudom, téged is érdekel, ezért – teljes titoktartásodat kérve – elárulom, mit találtam ki.

A játék lényege a következő.

A kiindulási alap egy gömbölyű hardver, mely egy konzol fölött lebeg. Ezen a gömbfelületen kell kialakítani a játékosnak egy virtuális bolygót. Egy – még gyermekkoromban olvasott sci–fi regény alapján – a bolygót Földnek neveztem el.

Te is tudod, hogy bolygónkon a gyermekvédelmi törvény értelmében a 300 év alatti fiatalok a nap 480 órájából csak 24–et tölthetnek számítógépes játékkal. Ezért a Föld nevű virtuális bolygó forgási sebességét erre az időtartamra terveztem. Tudom, hogy ez számunkra elképzelhetetlenül és elviselhetetlenül gyors, de a játék lényege pontosan az, hogy a miénktől teljesen eltérő világot kell létrehozni és fejleszteni. A játékos kb. egy Földi nap alatt tud teljesíteni egy alapszintet.

Úgy tervezem, hogy az első napon ki lehet alakítani a fényviszonyokat: a világosságot és a sötétséget.

A második szinten lehet létrehozni a különböző vízforrásokat. Programoztam édes és sós vizeket is, hogy később majd lehetőség nyíljon minél változatosabb életformák kialakítására.

A harmadik szint feladata hegyek, szárazföldek és növények létrehozása. Na persze, növényeken nem azt a néhány moha– és zuzmófajt értem, melyek a mi bolygónkat borítják. Több ezer féle, általam fának, bokornak, főnek, virágnak nevezett növény kialakítására nyílik lehetőség, mindenféle színben és méretben.

A negyedik nap feladata az égitestek kifejlesztése.  Ehhez közeli és távolabbi csillagokat, napot, holdakat helyeztem a programba.

Az ötödik szint is nagyon érdekes, mert képzeld el, hogy ezen a Föld nevű virtuális bolygón nemcsak a szárazföldön élnek állatok, hanem a vizek mélyén is!  Sőt még olyan lényeket is terveztem, melyek fel tudnak emelkedni a levegőbe!

A hatodik napon kerül sor a szárazföldi élőlények létrehozására. Lehet négylábú, kétlábú, százlábú, hosszú nyakú, csíkos, foltos, apró és hatalmas, sovány vagy gömbölyű pocakú teremtményeket fejleszteni. Sőt, ami a legjobb az egészben, hogy a gyerekek nemcsak a kész sablonokat használhatják, hanem ők is kitalálhatnak új állatokat, hogy ezzel is fejlődjön kreativitásuk!

Amikor mindez elkészült, akkor kezdődik az igazi játék. A Föld nevű bolygónak és a rajta „élő” lényeknek a fejlesztése, gyarapítása, a róluk való gondoskodás, és egy biztonságos ökoszisztéma létrehozása és fenntartása.

Drága Barátom, kíváncsian várom a véleményed minderről. Kérlek, írj minél hamarabb!

Barátod, Avohej

 

    Ui: Üdvözlöm a kedves feleségedet, és a gyerekeket!

 

Kedves Avohej!

 

Bár az idők kezdete óta ismerlek, még mindig meg tudsz lepni!

Csodállak a fantáziádért, elképesztően szárnyaló képzeletedért. Nem is értem, hogyan tudsz ilyeneket kitalálni?! Egy biztos. Ha kész lesz az új játék, elsőként én vásárolok belőle, és ezt adjuk a gyerekeknek a Színes gömbök ünnepén.

Arra a regényre, amelyikben a Föld szerepelt, én is emlékszem, szerintem együtt olvastuk a Krzix sziklán ülve. A regénybeli Földön is éltek élőlények. Kétlábúak, egyfejűek voltak és még beszélni is tudtak, azt hiszem, embernek nevezték őket a regényben. Emlékszem, mennyire furcsállottam mindezt. Egyébként ma sem értem, hogyan képzelte az író? Egy fejjel és négy végtaggal hogyan is létezhetne értelmes élőlény?

További jó munkát kívánva üdvözöllek

                                           Barátod, D666

 

Drága Barátom!

 

Micsoda ötlet adtál ezzel az emberrel! Látod, erre már nem emlékeztem, de nagyon megnyerte a tetszésem!

Meg fogom csinálni az ember programját, úgy, ahogyan mondtad. Két lába lesz, két karja és egy feje. Milyen jókat fognak rajta derülni a gyerekek!!!

Köszönöm neked ezt a remek ötletet!

Hálás barátod, Avohej

 

Kedves Avohej!

 

Örülök, hogy segítségedre voltam. Mesélj, mi újság a szoftverrel?!

 

Drága Barátom, D666!

 

Jól állok a munkával. A Föld itt lebeg előttem és talán nem gondolsz beképzeltnek, ha azt mondom, hogy nagyon szép bolygó.  Kék, zöld, fehér színekben pompázik és az élőlények gazdagsága szinte szemkápráztató. Munka közben sok új ötletem támadt, melyekkel gazdagíthattam és érdekesebbé tehettem a játékot. Rájöttem például, hogy a folyó víz lezuhan a magaslatokról, így aztán kisebb–nagyobb vízesésekkel lehet díszíteni a hegyvidékeket. Olyan szép az egész, hogy a Csarnok Legfőbb Feje ma odajött hozzám és gratulált az eddigi munkámhoz. A munkatársaim többsége velem örül, de észrevettem, hogy az egyik idősebb kolléga, bizonyos Éon eléggé irigy pillantásokkal méregetett, és láttam, amint lekicsinylően legyintett a Föld felé. Node mindez kevés ahhoz, hogy elrontsa az örömömet! Ma befejeztem az emberek programját, és jó néhányat létre is hoztam belőlük. Most itt bóklásznak az egyik erdő fái között. Sajnálom, hogy nem láthatod őket, irtó furán néznek ki. Tudom, hogy te hatalmasat nevetnél rajtuk.

 

                                           Üdvözlettel Avohej 

 

Barátom, D666!!!

 

Szörnyű dolog történt!  Tegnap hatalmas elektromos vihar érkezett fölénk. Azonnal elhagytuk a Csarnokot és a biztonságos tengeri búvóhelyre vonultunk. Amikor a vihar elmúltával visszatértem a munkaasztalomhoz, azonnal észrevettem, hogy valami baj történt.  A Földön létrehozott emberek viselkedése teljesen eltért a a programtól. Az eddig kedves és szelíd lények kifordultak magukból. Az állatokat elkezdték megölni és megenni, különleges szerszámokat készítettek, melyekkel kivagdosták az erdő fáit. Döbbenten néztem a látványt, majd gyorsan lefuttattam egy víruskereső programot. A program jelezte egyfajta vírus jelenlétét, méghozzá az emberek programjában, de nem tudta beazonosítani. Kérlek barátom, segíts nekem! Rengeteg munkám fekszik már a szoftver kifejlesztésében és a prototípus létrehozásában. Ha valami komoly kárt okoz a vírus, akkor törölnöm kell mindent, és szinte elölről kell kezdeni a munkát, de erre már nincs időm. Csak benned bízom!

Te, mint a Védők Csarnokának Legfőbb Feje biztosan találsz megoldást erre a problémára. A szükséges fájlokat mellékelten küldöm. 

 

Kedves Avohej!

 

Van egy jó, meg egy rossz hírem.

A rossz az, hogy megtaláltam ugyan a vírust, de még soha nem találkoztam hasonlóval. Meglepve tapasztaltam, hogy a vírus beépült az általad létrehozott emberek programjába, ott átalakult és immár eltávolíthatatlan. Így most már az emberiség maga a vírus, mely az emberi karakter szaporodásával megállíthatatlanul lepi majd el a játékbolygót.

A jó hír az, hogy megtaláltam a megoldást, mely eléggé radikális, de száz százalékig biztos. Igaz, hogy utána újra létre kell hoznod az állatokat és az embereket, de legalább nem az első szintre kell visszatérned. A titkos csatornán küldöm a vírusirtó programot, melyet azonnal telepíts!

Remélem minden rendben lesz!

                                           Barátod, D666 

 

Köszönöm, D!!!

 

Egy életre a lekötelezetted lettem! Délben telepítettem Özönvíz névre keresztelt vírusirtó programodat. Mire este lett, valamennyi élőlény karakter elpusztult a Földön. Holnap már kora reggel elkezdem az újratelepítéseket.

Hálás barátod, Avohej

 

    D666, kedves Barátom!

 

Ma reggel, amikor beértem a csarnokba, szembetaláltam magam két biztonsági emberrel, akik éppen kifelé vezették Éon kollégát. A Legfőbb Fej összehívott bennünket és elmondta, hogy mi történt. Éjszaka Éon – irigységtől és rombolás vágytól vezérelve – visszalopakodott a Csarnokba, feltörte a konzolomat, és visszatelepített a Földre minden élőlény karakterből egy párt, közöttük egy emberpárt is. Mire beérkeztem, a vírus robbanásszerűen elterjedt a Földön. Éon irigysége és rosszindulata miatt most újra itt állok kétségbeesve. Az emberek egyre vadabbul viselkednek, s én tanácstalan vagyok. Segíts, kérlek, mert attól félek, hogy egész eddigi munkám tönkremegy!

 

Avohej, drága barátom!

 

Megértem elkeseredettségedet. Ígérem, mindent megpróbálok, ami csak tőlem telik. Kérlek, ne aggódj!

 

    Barátom, Diablo666!

 

Ma az alábbi levelet kaptam.

 

    „Címzett:

    Avohej Teremtő programozó

    Teremtők csarnoka 5067–es munkaasztal

 

    Tárgy: Föld nevű szoftver

 

Tisztelt Kolléga!

Az elmúlt időszakban fokozott figyelemmel kísértem a vállalatunk érdekében végzett programozói munkáját, melynek a Föld nevet adta. Tisztában vagyok azzal, hogy a fejlesztésben történt hibákért Ön nem tehető felelőssé. D666 és Ön, kedves kolléga, mindent megtettek azért, hogy az aljas merénylet által okozott rombolásokat jóvátegyék. Tudom, hányféle megoldással próbálkoztak. Ám hiába telepítették fel a Háború, az Éhínség a Kolera, a Pestis, a Hitler, az Atombomba nevű vírusirtó programokat, azok sorra csődöt mondtak. A vírus terjedése immár megállíthatatlan, s agresszivitását látva attól tartok, hogy esetleg más szoftverünk megfertőződése is előfordulhat.

Kérem, kedves kolléga, mindezekből vonja le a megfelelő következtetést és tegye meg az ilyenkor szükséges lépéseket!

 

   Creato 789

   a Teremtők Csarnokának Legfőbb Feje”

 

El tudod képzelni, Barátom, hogy mit jelentett számomra ez a levél? Hosszú ideig csak ültem, néztem magam elé, és úgy éreztem, egy világ omlott össze bennem.

Veszítettünk, Diablo, pedig mennyit dolgoztunk azért, hogy megmentsük a Földet. Emlékszel, milyen szép volt addig, amíg a vírus meg nem jelent rajta? Mindez ma már a múlté. Csak ültem az asztalnál, kezemben az összegyűrt levéllel, néztem a Földet és emlékeztem. Hol vannak már tiszta vizű tavai és folyói? Hova lett a friss levegő? Hol vannak az egymással békességben élő állatok és emberek? Sehol. És már nem is lesznek többé.

Az emberek mindent tönkretettek. Kivágták a gyönyörű erdőket, kiirtottak egy csomó állatot, megfertőzték a vizeket. A szépséges tengerek mélye tele van szeméttel. Durvaság, agresszió váltotta fel az egymás iránti szeretetet. Hol van már a bolygó kék, zöld és fehér szépsége? A zöld mezők helyén sivatagok húzódnak, a városok felett füstköd gomolyog, az ózonréteg, melyet védelmükben feszítettem a bolygó felé, lyukaktól rongyos. Milyen szép lehetett volna pedig! Ez volt a leggyönyörűbb dolog, amit egész életemben kitaláltam, s most vége.

Nehéz volt, barátom, nagyon nehéz.

Összepakoltam a táskámat, lekapcsoltam az asztalomnál a fényeket, majd búcsúzóul egy pillanatra megérintettem a Földet.  A szépség és tökéletesség iránti álmom és vágyam volt az, ami létrehozta ezt a kis bolygót. Beleálmodtam minden szépséget, amire életem során vágytam, s olykor hittem azt, hogy valóságot teremtek. Olyan valóságot, melyben nekünk soha nem lehet részünk.

De csak álom volt. Ám most eljött az ébredés. 

Lassan kinyújtottam a kezem, nagyot lélegeztem és megnyomtam az Armageddon gombot.

Már az ajtónál jártam, amikor meghallottam a robbanást.

 

Nem néztem hátra.

Legutóbbi módosítás: 2009.10.19. @ 08:48 :: Kovács Lilla Katalin
Szerző Kovács Lilla Katalin 52 Írás
"Hiszem, hogy a képzelet erősebb a tudásnál, hogy a mítosz igazabb a történelemnél, hogy az álmok hatalmasabbak a tényeknél, hogy a remény mindig győzedelmeskedik a tapasztalat felett, hogy a nevetés az egyetlen gyógyír a bánatra. És hiszem, hogy a szeretet erősebb a halálnál."