Péter Erika : Verdissimo

Nyílt levél Rákász Gergelyhez a – La Bella Italia orgonakoncert után

 

 

 

Kedves Művész Úr!

 

Kérlek, hogy engedd meg, hogy tegezzelek, mert nem tudlak nem tegezni!!!

Tulajdonképpen elvarázsoltál engem azon a koncerten, amit a békéscsabai Evangélikus Kistemplomban adtál. Bevallom őszintén, hogy mindeddig csak a jó híredet hallottam, az orgonajátékodat még nem.

Amikor bejöttél a templomba, azonnal szimpatikus lettél. Valószínű, hogy rajtam kívül sokan mondták már neked, mennyire elragadó a mosolyod. Mosolyogtál kedvesen és ezzel nyomban meghódítottad a közönséget. Nem volt ez más, mint szerelem első látásra.

Azután megszólaltál, s a hangod is mosolygott. 

Valamikor Leonard Bernsteinnek voltak hasonló interaktív koncertjei, mint neked, halványan emlékszem még rájuk. Sokat tanultunk tőle a zenéről.

 Nos, amikor helyet kerestem a templomban, igyekeztem olyat találni, ahonnan – reméltem – hogy láthatlak is.

A szomszédom kedvesen odasúgta:

 – Minek látni a művész hátát, az orgonát hallani kell! – de ügyet sem vetettem rá és milyen jól tettem!

Mert nemcsak a csodálatos zene, hanem a látvány, a mimikád, a közönséggel való kommunikációd is különleges és egyedi.

Mert lezser vagy, mert mosolyogva is komoly vagy, mert jó rád nézni és elkapni néhány, egy pillanatra nekünk szóló pillantásodat.

Emlékszel, amikor az a hölgy a jobb oldali padsorban magára vonta a hallgatóság figyelmét és elterelte a tiéd – s emiatt kétszer is bakiztál – s akkor csibészen megjegyezted , hogy – legyen szíves döntse el, hogy megy vagy marad – majd később ismét megszólítottad őt, hogy – most mehet? Akkor, egy családként tört ki belőlünk az eddig visszafojtott nevetés.

Emlékszel, hogy amikor újra odaültél az orgonához, rázta a vállad a kacagás, s akkor visszafordultál hozzánk, és azt mondtad, hogy

 – Most tessék röhögni, mert most egy csodálatos ária fog következni, ami tökéletes csendet érdemel.–

Igen, ária. Ahogyan a zenekritikusok is mondták – milyen óriási s egyúttal merész ötlet, hogy operákat interpretálsz orgonahangokra. Micsoda kreativitás!

 

Az estén  Vivaldi Glóriáját, a Négy évszak Tavasz-tételét, Giueseppe Verdi Nabucco-jából a Van Pensiero-t,  A Trubadúrból a Cigánykórus-t és Azucena Canconé-ját, valamint a Katonakórust és Indulót, Mascagni Parasztbecsületéből az Intermezzo-t, Bellini Normájá-ból a Casta Diva-t, majd ismét Verditől, a Don Carlos Szabadság kettősét és az Aidából a Papok és Népek kórusát és a Nagy Indulót hallottuk.

A szűnni nem akaró taps után két ráadással ajándékoztál meg minket …

 

Ha templomban illő lenne fütyülni, megtettem volna, de így mégsem tettem!  Megvásároltam viszont a Verdissimo Cd-t, amit dedikáltattam veled, kedves Művész Úr! Megdicsértem és az orgonajátékodat és a mosolyodat. Ja, és az autogram mellé szelíd erőszakkal kértem egy fiúi puszit.(Megkaptam!)

Gyönyörű estém volt.

 

Otthon, a zenét hallgatva elolvastam a lemezborítót. Különleges élmény ez is.

Engedd meg, hogy a Köszönetnyilvánítás szövegéből az elsőt és az utolsót szó szerint idézzem most.

„Apa, köszönöm, hogy nem omlik össze a lakásom a fejem felett, és Anya, köszönöm, hogy minden részletre figyelsz, még akkor is, ha én semmire sem, amikor elborít a munka.”

„Neked, kedves Hallgatóm! Köszönöm, amiért velem vagy, amiért levelet írsz, amiért érezteted velem, hogy van értelme a jóért dolgozni!”

 

Hát… ezért merészkedtem írni, kedves Rákász Gergely!

Köszönjük, hogy vagy nekünk!

 

Szeretettel: Péter Erika

 

Legutóbbi módosítás: 2008.10.15. @ 08:29 :: Péter Erika
Szerző Péter Erika 568 Írás
"Az ember akkor jut legközelebb saját énjéhez, amikor oly' komollyá válik, mint a játszadozó gyermek." (Herakleitosz) Előfordulok sok-sok antológiában, néhány folyóiratban, köztük a Bárka Irodalmi Folyóiratban, a Csodaceruzában és Dörmögő Dömötörben. a Breki Magazinban is. 2013 Ünnepi Könyvhét - A Körösvidéki Irodalmi Társaság Körösök Gyöngye díjával jutalmazta Másodvirágzás c. könyvemet. 2014: VOSZ - IRODALMI PRÍMA DÍJ a gyermekirodalomban kifejtett munkásságomért. Tizenkét önálló kötetem van. 1.Mindörökké mosoly ( Akkordia Kiadó 2. Szeretőim a szavak (Akkordia Kiadó). 3.Verselhetek 1.és 2.kiadás - Móra Kiadó) 4. Három Holló CD ( Palinta Társulat) Gyerekverseim némelyikét megzenésítették. 5.A nyakatekert zsiráf- gyerekzetek (magánkiadás) 6.Túlhordott ölelés - Irodalmi Rádió, Miskolc, MEK. kötet 7.Esőtánc- CD -megzenésített verseim. Énekli és zeneszerzője: Dafna 8. Csupa csiga - verses mesék - Timp Kiadó (2011) 9.ZabfaLók - verses történetek a lovakról- AB-ART Kiadó (2012) 10. Szélforgó CD. ( Fülemüle Zenekar -meg zenésített gyerekzetek 11. Másodvirágzás- Kortárs Költők sorozat (20.) AB- ART Kiadó (2013) Körösök Gyöngye Irodalmi Díj - a Körösvidéki Irodalmi Társaság megyei díja-2013 Ünnepi Könyvhét 12. Boldogságbolt -gyerekzetek ( AB-ART Kiadó) 2014. 13. Színházikó -gyerekzetek ( AB- ART Kiadó) 2014. 14. Autóparádé- leporelló ( AB-ART Kiadó) 2014. 15. Hajnaltól hajnalig- leporelló ( AB-ART Kiadó) 2014. 16. Elpattant zongorahúr - regény ( AB- Art Kiadó ) 2015. 17. Verő László oklevé l- Héttorony Irodalmi Magazin Szerkesztősége - líra kategória- 2015. Ha többet szeretnél tudni rólam, nézd meg a honlapomat! Honlapom: http://www.petererika.com/