Boér Péter Pál : Naptól átvirított képszépség

Látszólag pókháló vagy ablakra fagyott furcsa jégvirág mögött próbálkozik a Nap. Kánikulában is szétfagyott, jéghavas.

    A klorofill zöldje úgy szállt el belőle, mint átlátszó, vékony lapból a papír. Kicsit szutykos, kormos lett a füstködtől, és olyan mintha felül égne… A szmog hangtalanul próbálkozik, cseppformájú erezeteiben. Ugyan már csak esztétikai lény, élettelen tárgy, mégis röntgenfelvétel elevenségét idézi ez a holt levél.

Olyan, akár kis és nagy verőerek és visszerek gyűjtője, laposabb már nem is lehetne. Kétdimenziós szépség lett a régmúlt nyárközépen frissen zsengült juharfadísz.

Néhány pötty, mintha pókhálóba szakadt legyeket idézne, s ott, a bal alsó sorokban teljesen úgy néz ki, mintha a zsákmányfalásra kész várakozna. Szegény néhaik…

Bíborpirosan hatja át a felmenő vagy talán lenyugvó Nap sugara, a végén mégis egy csipkedísz gyűjtemény látszatát kelti. Pedig már negyven évvel korábban, papírlapok közé sajtolt viharemlék. Egynyári. Nemcsak az emberek, a fák életében is volt egy meghatározó, az a bizonyos, ami soha nem tér vissza.

Most így, élettelenül is, kilencvenhat éves néni patyolatfehér kendőbe bújtatott gyér hajának formájában mosolyog a naptól átvirított képszépség.

Legutóbbi módosítás: 2019.09.10. @ 15:00 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/