Koosán Ildikó : Útban a francia Riviéra felé II. :Cannes, Menton.

útinapló

 

Útban a francia Rivéra felé  II.

Cannes,  Menton

 

                                                            Útinapló

 Egy Garda tó melletti hotelben elköltött vacsora és egy rövid éjszakai pihenő után a kora reggeli órákban indulunk tovább. A program szoros, előreláthatóan éjfélre kerülünk majd ágyba. Szép napsütéses időben autózunk, rövid pihenőkkel a francia Riviéra felé. A táj változatos, lehet gyönyörködni, fotózni, vagy egyszerűen csak élvezni a csendes, kellemes környezetet. Az út végéig mintegy 80 rövidebb, hosszabb alagúton haladunk át. Genovát elhagyva Savona előtt érjük el a tengert, és az olasz Riviéra partjai mentén utazunk tovább. Február ellenére innentől kezdve a kora tavasz jelei fogadnak. Az út mentén, a környező dombokon, hegyeken virágzó rekettyebokrok, mandulafák, kökénybokrok.

Kicsit délebbre, átérve a francia Riviérára, San Remo, Menton. Monte Carlo, Nizza, környékére az út mentén és távolabb mimózabokrok, fák tömege sárgállik nagy területen, most van a virágzás fő ideje.Dél elmúlik már, mire Cannesbe érkezünk. Most csupán a belvárosi szállodához vezető utat és környékét ismerjük meg. A város részletesebb megismerésére a holnapi napon kerül sor. Gyors bejelentkezés az elkövetkező napokon otthonunkként szolgáló szálláshelyre. Az első benyomások kedvezőek. A szobám remek, modern, barátságos, és kiválóan felszerelt. Az egy órányi pihenésre szánt idő gyorsan eltelik. Indulni kell tovább „ a francia Riviéra gyöngyszeme-„ nek is becézett Mentonba,  a  „ citromok várásába” a  83. ik Citromfesztivál helyszínére és eseményeire.

A télbúcsúztató, farsangvégen kb. 15 tonna citrom gurul szét a Cóte d’ Azur-on. 1934 óta rendezik meg a február közepétől a március elejéig, – ebben az évbe febr, 13- tól márc. 2-ig tartó- Citromfesztivált. A városkörnyék citrus- ültetvényein termett citrom és narancs fel-használásával készítik az óriás szobrokat, melyek magassága néha még a 10 méter is eléri. Bár a környék klímája ma is optimális a termesztésre, mégis az utóbbi időben lényegesen csökkent az ültetvények száma. Közel negyedmillió látogatót vonzanak ezek a műalkotások, és egyéb rendezvények. A fesztiválnak évről évre témát választanak, e köré épülnek a programok és a szobrokat is ennek jegyében állítják össze.2013 Julius Verne 80 nap a Föld körül, 2014 Nemo kapitány, 2015 Egy kinai viszontagságai Kinában c. témák köré. 2016 ban , ez évben  Cinecitta, az olasz filmművészet 1950- es 1960-as évieinek  filmjei adták az ihletet a szobrok és rendezvények megvalósításához. Tisztelgésnek szánják többek között Fellini Bohócok, vagy az Országután c. filmjei előtt is.

Programunkba a Bioves Parki kiállítás megtekintése és az esti „ Holdfény Parádé”- n való részvétel szerepel. 

A Bioves Park egy szép park Menton központjában, az Avenue Boyer közepén. Emil Biovesről Menton 19.sz. i polgármesteréről kapta a nevét. 800 méter hosszú, tele naracs és citromfákkal, exotikus növényekkel. szobrokkal, szökőkutakkal. Ez a park szolgál a Citrom-fesztivál szobrainak kiállítására. Jó két órát tölthettünk el itt nézelődéssel, fotózással. Meg lehet figyelni, hogyan rögzítik, hogyan építik be egyenként a gyümölcsöket, hogy a közel három hetes kiállítási idő alatt ne károsodjanak, színüket, illatukat ne veszítsék el. Ezek a művészien megépített alkotások elevenítették fel az idézett filmek egy-egy jelenetét, a felvételi

technikát, visszaidézve az akkori hangulatot, miközben a filmre jellemző, vagy közismert zenerészletet szólaltattak meg. A látogatók többször körbesétálnak, fotókat készítenek. Én is. Vásárolni is lehetett. „Minden ami citrom „ kapható volt.

A belépőjegyhez mellékelt program szerint a kiállítási idő alatt három alkalommal van „ Corso de fruits  d’dor”vagyis a külön elkészített gördülő szobrok felvonulása délután

fél háromtól, és két alkalommal a „ Corso de nocturne” este fél kilences kezdettel, négy alkalommal pedig a „ Jardin de Lumiéres” vagyis a Holdfény Parádé. Február 26-án volt az utolsó ilyen rendezvény. Ezen veszünk részt este fél kilenctől. A zsúfolásig  megtöltött tribünök előtt felvonuló szoboralkotások, tánccsoportok, zenészek, bohócok , varázslók, gólyalábakon táncoló szépségek,a rengeteg konfettivel behavazott nézőközönséggel valóban szórakoztató látvány. A menet egy kijelölt úton, nagy épülettömböket megkerülve legalább kétszer  körbejár, hogy legyen ideje mindenkinek gyönyörködni, fotózni kedve szerint. Este 10 órakor mintegy varázsütésre a tengerparton kialszanak a fények és következik a tűzijáték, azt est befejezéseként.

Nekünk a mintegy 60 km-re lévő Cannesbe való visszautazás következik, így valóban éjfélkor kerülünk ágyba, de megérte…

 

https://youtu.be/_w2V_DGo4FY

 

https://youtu.be/Vu8Igs8N0fk

 

 Cannes 2016 ferbruárja

 

Legutóbbi módosítás: 2016.03.04. @ 15:08 :: Koosán Ildikó
Szerző Koosán Ildikó 940 Írás
Koosán Ildikó vagyok. Jelenleg Szombathelyen élek.