Péter Erika : Róza néni

Regény-részlet

 

 

  Amikor Anna belépett az óvoda konyhájába, azonnal megérezte, hogy nincs valami rendben. Penetráns pálinkaszag terjengett a levegőben. A két konyhalány zavarában Róza néni elé állt. Testükkel akarták elrejteni az imbolygó asszonyt, aki nem hagyta, hogy takarásban legyen. Vidáman heherészve köszöntötte Annát, miközben egy meglökött hajóhinta ingadozásával igyekezett talpon tartani magát.

 

 Róza nénit semmi pénzért, sem fenyegetéssel sem szép szóval nem lehetett hazaküldeni. A konyhalányokat vagyis a két középkorú asszonyt lekezelően kölyköknek nevezte majd könyökének minden erejével ellökdöste őket a tűzhely mellől.

– Tik csak csináljátok a ti dógotokat!  A szakácsnő én vagyok! – jelentette ki olyan büszkén, mintha csak királynői származását fitogtatta volna.

 

 Anna tehetetlen volt. Rettegett, hogy Róza néni ecet helyett hypót önt a főzelékbe és megmérgez mindenkit a főztjével. Alig várta, hogy egy kis szabadideje legyen. A dajkára bízta a gyerekeket és elrohant a községi tanácsra. Jelentette az ügyet a tanácselnöknek, aki úgy tett, mintha sosem hallott volna Róza néni iszákosságáról.

  Téved maga kedves Anna!  Lehet, hogy félreértett valamit! – nyugtatta.

 

 Pár nap múlva megismétlődött az eset. Anna egy percet sem teketóriázott. Azonnal intézkedett. Futott a tanácselnökhöz, a párttitkárhoz és az iskolaigazgatóhoz. Kihívta mind a hármójukat, hogy elegendő tanúja legyen. Érkezésükkor Róza nénit négykézláb találták, amint keresgélt valamit a kövön. A dolognak még pikantériája is volt, mert a veterán szakácsnénak kilátszott mindene, ugyanis nem volt rajta bugyi.

 Amint meglátta az érkezőket minden erejével igyekezett feltápászkodni. Állapotához képest elég hamar sikerült a produkció.

 

– Mit kerestek tik itt? Én raktam le nektek az alapokat, ti pisisek!  Az anyátok hasába’ sem voltatok még, amikor én már értetek harcoltam a szocializmusért! – ordította miközben hevesen döngette a mellét.

 

  Róza nénitől nehezen lehetett megszabadulni, de a körzeti orvos segítségével végül mégis sikerült. Anna ugyanis elmondta a doktornak szakácsnője ügyes-bajos dolgait s mivel az orvos kisfia is Róza néni kosztját ette, összeesküvést szőttek ellene. Anna tudta, hogy a szakácsnőnek hamarosan egészségügyi alkalmasságra kell mennie. A doki mindenféle vizsgálatra elküldte és az eredményeket látva alkalmatlannak minősítette. Nem is kellett hazudnia. Majdnem minden vizsgálati eredménye, de főképp a vérképe és a májfunkciója pozitív lett. Róza nénit így aztán érdemei elismerése mellett, sajnálattal  bár,  de kénytelenek voltak nyugállományba helyezni.

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2015.01.07. @ 18:39 :: Péter Erika
Szerző Péter Erika 568 Írás
"Az ember akkor jut legközelebb saját énjéhez, amikor oly' komollyá válik, mint a játszadozó gyermek." (Herakleitosz) Előfordulok sok-sok antológiában, néhány folyóiratban, köztük a Bárka Irodalmi Folyóiratban, a Csodaceruzában és Dörmögő Dömötörben. a Breki Magazinban is. 2013 Ünnepi Könyvhét - A Körösvidéki Irodalmi Társaság Körösök Gyöngye díjával jutalmazta Másodvirágzás c. könyvemet. 2014: VOSZ - IRODALMI PRÍMA DÍJ a gyermekirodalomban kifejtett munkásságomért. Tizenkét önálló kötetem van. 1.Mindörökké mosoly ( Akkordia Kiadó 2. Szeretőim a szavak (Akkordia Kiadó). 3.Verselhetek 1.és 2.kiadás - Móra Kiadó) 4. Három Holló CD ( Palinta Társulat) Gyerekverseim némelyikét megzenésítették. 5.A nyakatekert zsiráf- gyerekzetek (magánkiadás) 6.Túlhordott ölelés - Irodalmi Rádió, Miskolc, MEK. kötet 7.Esőtánc- CD -megzenésített verseim. Énekli és zeneszerzője: Dafna 8. Csupa csiga - verses mesék - Timp Kiadó (2011) 9.ZabfaLók - verses történetek a lovakról- AB-ART Kiadó (2012) 10. Szélforgó CD. ( Fülemüle Zenekar -meg zenésített gyerekzetek 11. Másodvirágzás- Kortárs Költők sorozat (20.) AB- ART Kiadó (2013) Körösök Gyöngye Irodalmi Díj - a Körösvidéki Irodalmi Társaság megyei díja-2013 Ünnepi Könyvhét 12. Boldogságbolt -gyerekzetek ( AB-ART Kiadó) 2014. 13. Színházikó -gyerekzetek ( AB- ART Kiadó) 2014. 14. Autóparádé- leporelló ( AB-ART Kiadó) 2014. 15. Hajnaltól hajnalig- leporelló ( AB-ART Kiadó) 2014. 16. Elpattant zongorahúr - regény ( AB- Art Kiadó ) 2015. 17. Verő László oklevé l- Héttorony Irodalmi Magazin Szerkesztősége - líra kategória- 2015. Ha többet szeretnél tudni rólam, nézd meg a honlapomat! Honlapom: http://www.petererika.com/