Győri Irén : Én is voltam egyszer fiatal

*

Fiatal voltam, talán harminc, meleg nyári napon indultam munkába. A kettes villamoson éppen nem volt tömeg. A napsütés, vagy valami más hangolt jókedvűre, már nem emlékszem, de nagyon jó hangulatban utaztam! Én is úgy ragyogtam, mint a Nap. Vállamon apró piros táskám, kezemben egy éppen menő reklámszatyor. Jobbommal kapaszkodnom kellett az elég rossz állapotú sínpályán zötyögve. A dolgozók fizetéséért mentem, akkor még lehetett sok pénzt reklámszatyorban, villamoson szállítani. Nem kellett félni, hogy valaki kirabol. Eszembe se jutott.  

      De az a bizonyos megérzés!            

      Egyszeriben éreztem, hogy valaki figyel. Annyira zavaró volt, hogy kicsit fordultam, de az nézés követett. Valami ellenállhatatlan parancsnak engedelmeskedve kerestem a tolakodó tekintetet. Vegyes korosztály utazott a villamoson, a nagykamasztól az aggastyánig. Minden szempár engem figyelt. Kezdtem kényelmetlenül érezni magam…            

      Nem láthatják a pénzt, nem is tudják, hogy közel négyszázezer lapul a reklámszatyorban. Jó tudom, hogy szép és csinos vagyok, de, hogy ennyire, arra nem számítottam!            

      A férfiak tekintetében mind az elismerés és a gyönyör csírája lapult. Úgy belül, magamban megveregettem a saját vállamat, hogy a csinos, piros szűkszoknyát és a fehér selyemblúzt választottam. Széles, gumírozott övvel. Az akkor hatvan centis derekam jól érvényesült a fekete öv alatt. Olyan szépnek éreztem magam!

      Büszkén felvetettem a fejem és összeakadt tekintetem irigy nőtársammal:            

      „Úgy kell neked, irigykedj csak, talán húsz évvel ezelőtt lehettél csinoska” — gondoltam elégedetten. Kicsit fordultam, hogy ne lássam irigy tekintetét, hát a másik oldalon is egy nő figyel: de, mintha nem is rám, hanem a blúzomra nézne. Zavartan letekintek, hát az én gyönyörű fehér selyemblúzom derékig nyitva, félkosaras melltartóim teljes pompájukban, kacéran szemléltették alig takart melleimet.             

      Azt hiszem, arcom pirosabb lett, mint a szoknyám, blúzom, begomboltam és véget ért a csoda, már senki nem gyönyörködött szépségemben. A férfiak közömbösen bámulták a vizet, mintha egy kicsit zavarba lettek volna. Az irigy nőtárs egy mosolyt megeresztve, leszálláskor bólintott, és kedvesen rám mosolygott. Arcom tüze a Boráros-térig lelohadt.             

      Kedves emlék ma. Amikor elmondhatom, én is voltam egyszer fiatal.

 

Legutóbbi módosítás: 2019.08.15. @ 11:31 :: Győri Irén
Szerző Győri Irén 180 Írás
2002. óta élek Battonyán. Az írás és olvasás nekem olyan mint a levegő, hiányában megfulladok! Szeretem a tornyot, és benneteket. Ez a világ legjobb menedéke!