Boér Péter Pál : Kikaparhatta…

 

 

Mióta Matyit bő egy éve felszabadították, az egész gumicsont gyártás és rágás, gyökeres változáson esett át. Mások úgy is mondják, hogy szabadságolták, de Matyi – simának álcázott – tövises szívének szálkáiba örökre bevésődött az a nap, mikor kirúgták. Pedig legjobban a sok beste kutyafog ápolót szerette, sőt már élt, halt érte. Hogy ne rombolja le kipirult bolyongások utáni sok kacskaringót rejtő karrierjét, örömmel rágta morci főnöke előtt.

Bennfentes volt, sosem gondolta, hogy vele is megtörténhet, ami Subeccel, Kaporszakállal és Nagyagyaggal történt jóvoltából. Nem annyira jóság volt ez a volt! Kívül opál, belül csillogás, vagy fordítva, de nem azonos színű.

Pórázon is hajlandó lett volna cammogni és annyi, de annyi lehírtelenített, csonka bajszú gumit szétrágatni, aminek a tizedét sem várták el. Ezért fájt oly nagyon, mikor a személyi puccs, bukott bukósisakú, lerobbant robogók sorsára juttatta és szinte teljesen elkopott nyelvvel kényszerült kikapcsolódni.

Igen kérem, önmaga örökös kupacában, saját személyének sorfalával körbevéve, rotációs alapon kapcsolódott ki. Nem félt és nem szomorkodott, de bátran, dühöngve hórihorgasul gyűlölt. Elhavazottan, nyirkos orral, szabadságlevelét zsebbe gyömöszölve, mindjárt az első másodperctől, kirúgást hatástalanító visszagyúró pofiztatásba kezdett. Tenyerébe tetováltatta, hogy “Nem leszek nem, majdnem micsoda sem!”. Nem felejtette el, mindenki más igen, a stáblistán senkicsodáknak sem feltűnő nyelvkopását. Neki ők, síkosítottan is zérus, teljes abszolút értékkel bírnak, ott is ahol a kék madár sem jár.

Centiről, centire közelített vissza, kúszott, csúszott. Zöld szaglásból jámbor ebként nézett, amikor volt főnöke egy jó pillanatában, távolról hüvelykujjal felfelé mutatott neki.

– Megkegyelmeztem neked, te nem okos, ijesztő vacsora csodálóm!  Visszajöhetsz távoli gumicsont nézőnek. Majd kiméretem, ahonnan már nem látszik.

Fütyült ő az egészre, sok munkával szemezett a belé-belé harapó csonthiány dühétől, aztán lépett egyet. A termék nem érdekelte, csak az anyagot visszaszerzése, mint a narkósokat. Remegve szenvedett kicenzúrázott – szerinte -posztjának elvesztésétől és araszolt még egyet-kettőt. Nekibátorodott, tudta, a főnök nem ér rá minden semmiséggel foglalkozni, de igen nagyon szereti a piros pöttyös labdát. Piros pöttyösre festette hát fejét, magában bolyongott… A valóságban csendesen törtetett!

– Csodálatos ez a gumicsont – hebegte haldokló nyaldoklással, amint az első közelébe ért – szeretném kipróbálni!

– Egye fene, ha annyira akarod, ilyen csekélységen ne múljon.

Rágicsálta foga közt, a magában nagyonfőnök és ekkor, hűségnyilatkozat megalapozása érdekében lenyelt kettőt.

– Nagyok vagytok! Mióta picit odébb léptem, az egész gumicsontipar megváltozott, piszkál és izgat, alig várom, hogy alkotó részese lehessek ismét a cégnek. Jó magasról! Az al alsó pincéből, ahol voltam.

– Jöjj hát, megkapod az áhított beosztást. Már rég nem gyártunk gumicsontot, nem elég környezetbarát. A kutyafogak sem koptatják, ezért tiszta ráfizetés. Fából csináljuk, esztergálással. Az összes műhelyt feltöltöttük esztergapadokkal és szokványos kés helyett, egy-egy fűrészlemezbe köszörültük a gumicsont alakját.

Rengeteg a fűrészpor… Ugye azt is kitakarítod? Te lehetsz a legfőbb ki és betakarító.  Szólhatsz, ha egy munkás selejtet termelt, egész gerendákat rághatsz szét,

csak arra vigyázz, hogy megfelelően vastag, színes réteg fedje minden termékünket. Mutasd a nyelved! Úgy látom, visszaizmosodott. Saját magad kaparhatod kurtán a gesztenyét!

Mit bámulsz, talán nem érted? Az összes jogosultságodat visszakapod, kivéve a tömeges szabadságolást.

– Jaj, de jó ember maga!

-A fiókomban itt egy spongya, letörlöm az arcodra téveszméből hirtelen ragadt mámort. Sem tömegesen, sem egyenként, egyáltalán nem szabadságolhatsz. Kizárólag a pedantéria főnöke vagy, fűrészpor söprentyű nyelves rágcsáló. Belátok agyadban forgó agyarkerekeid munkájába – azt hiszem, te vagy az egyedüli, akit nem fogaskerekű koponyabelsővel ismerek -, ha foltos harapásra mered használni, nem leszek hátország. Bárki prédája vagy! Na menj, vedd a seprűt, lapátot, tartsd karban fogaidat, gyakran moss nyelvet és ne lássalak tétlenkedni! 

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2012.03.15. @ 07:19 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/