H.Pulai Éva : Hetvenöt éve született Yves Saint Laurent, az elegancia francia apostola

Ahhoz, hogy egy nő szép legyen, elég egy fekete pulóver, egy fekete szoknya és oldalán egy szerető férfi, vélekedett a nőiségrő Yves Saint Laurent-t a XX. század zseniális divattervezője, augusztus 1-jén lenne 75 éves.

 

 

 

Parisienne YSL

 

 

Yves Saint Laurent neve mindig a parfümök felhőjét lebbentette elém.

A Paris határozott, de mégis nőiességgel lágy, romantikus, főszeres illatát, az én általam még Chapagne néven ismert (közben védetté lett az elnevezés, változtatnia kellett a cégnek rajta) Yversse édes, majd  asszonyosan telt simogatása. Az Opium varázslatos neve mögé rejtett nagyon különleges (mondhatom, nem mindenki által kedvelt) főszeres, bódító aromáját. És nem utolsósorban a férfi illatok. A Kouros, amit máig nehezen tudok elképzelni még férfiakon is, annyira határozott, markáns az illata, hogy bárki után (pár csepp használata esetén is) hosszú fátyolként húzódna. De illatnak kellemes, úgy magában, egy csepp… A Jazz, mintha szerecsendiót, koriandert, rózsát, jázmint, muskátlit és tölgymohát kevernénk össze… Bármelyik önállóan is telt illat. Együtt domináns, de kellemes, főszeres aromává érnek össze a bőrön.

Szinte egyik sem tartozik ma a divat-illatok közé…

 

Yves Saint Laurent (akit gyakran írnak Yves Saint-Laurent-nak és Yves St. Laurent-nak is) Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent néven született 1936. augusztus 1-jén az algériai Oránban. Saint-Laurent algériai francia családba született (születésekor Algéria még Franciaország közvetlen része, majd tengerentúli megyéje volt), apja egy biztosítótársaság vezető tisztviselője volt. Mind apai, mind anyai nagyszülei Elzászból menekültek az 1870/71-es francia-porosz háború idején Észak-Afrikába. A helyi gimnázium egy diákelőadása alkalmával lobbant szerelemre a jelmeztervezés iránt, ekkor tizenegy éves volt. A divatvilág iránti ébredő vonzalma egyidejűleg menekülést is jelentett diáktársai gúnyolódása elől, akik a feminin kisfiúban állandó céltáblára leltek.

 

Tizenhétévesen, 1953-ban költözött Párizsba, itt az haute couture szakmai kamara divatiskolájában (Chambre Syndicale de la Haute Couture) tanult. Képzése idején már versenyt nyert az IWS (Nemzetközi Gyapjútitkárság) pályázatán egy koktélruhatervével. A Vogue-ban megjelent divatrajzaira felfigyelt a főszerkesztő és Christian Dior figyelmébe ajánlotta, aki alkalmazta is divatházában. Amikor Christian Dior 1957-ben hirtelen meghalt, kívánságára Yves Saint-Laurent vette át a Dior ház művészeti vezetését 21 évesen, azzal a nemtitkolt céllal, hogy a válságba került céget a csődtől megmentse. Első Diornál készített kollekciója (Ligne Trapéze) világsiker, megszabadította a ruhákat a vattatömésektől és a merevítőktől, természetes vonalú ruhákat készített.

 

 

Yves Saint Laurent 1959

 

 

1960-ban 27 hónapos katonai szolgálatra, szülőföldjére Algériába hívták be, de húsz nap alatt idegösszeroppanással a párizsi Val de Grâce katonai kórházba került, s mivel elektrosokk-kal és drogokkal kezelték, drogfüggő lett, így állását is elvesztette a Dior-háznál.

 

Yves Saint Laurent és társa, Pierre Bergé 1961-ben hozták létre saját divatcégüket. A tervező az 1966 és 1968 között a szmoking, majd a ballonkabát és a fekete bőrdzseki nőiesítésével, az 1966-ban megjelent klasszikussá vált női nadrágkosztümmel járult hozzá az „uniszex”-divat világmérető hódításához. Kísérletező hajlamára jellemző, hogy a korábban munkaruházatként ismert overallt a divatbemutatók szintjére emelte, egy 1975-ös bemutatója alkalmával. Tőle indultak el az átlátszó anyagokból készült modellek (Nude-Look), amelyek a kor melltartó-ellenességével együtt szintén részeivé váltak a „szexuális forradalomnak”. Yves Saint Laurent divattervezői munkáján túl is a nemek egyenlőségét hirdette. Pierre Bergé szerint „Chanel felszabadította a nőket, Saint Laurent erőt adott nekik”.

 

1966-ban nyitotta első saját márkanevű pret-a-porter-üzletét Párizsban, a Rive Gauche-t, ezzel az YSL-logó megkezdte nemzetközi diadalútját. Tervezései a hatvanas években gyakran botrányszámba mentek, így például elsőként készített átlátszó anyagokból modelleket (Nude-Look), és farmeranyagból is az elsők között tervezett. A hatvanas-hetvenes években az Yves Saint Laurent-divatház olyan trendeket követett, sőt nemritán ezek úttörőjévé is vált, mint a Beatnik-Look, a tweedöltönyök, szűk nadrákok és szők, comközépig érő csizmák, illetve 1966-ban a klasszikussá vált női nadrágkosztüm. Ugyanebben az évben nyitotta első, saját márkanevű prêt-à-porter-üzletét Párizsban, és az YSL-logó megkezdte nemzetközi diadalútját. Ekkoriban már sztárok is hordják ruháit, mint Catherine Deneuve. Rendszeresen tervezett kosztümöket színháznak és mozinak egyaránt.

 

1971-ben botrányt okozott, miután Jeanloup Sieff által készített saját meztelen fotójával hirdette férfiparfümjét. Az illatiparban mégsem ez, hanem az 1977-ben megjelent Opium parfüm jelentette számára a legnagyobb sikert. Haute couture ruháihoz Picasso, Mondrian, Matisse és Braque munkáiból merített ihletet, kreációit pedig a világ legjobban fizetett modelljei – Claudia Schiffer, Laetitia Vasta és Carla Bruni, Nicolas Sarkozy francia elnök felesége mutatták be a kifutón. Alapelve volt, hogy a test vonala számít mindenek felett, éppen ezért nem szabad soha túldíszíteni egy ruhát, mert az árt az eleganciának.

Yves Saint Laurent volt az első olyan divattervező, akit a Metropolitan Museum of Art egy önálló kiállítással tisztelt meg még 1983-ban.

 

 

Yves Saint Laurent és Pierre Berge

Photo: GETTY

 

A divatház hatvanas évek vége óta tartó pénzügyi önállósága 1993-ban ért véget, mikor a Sanofi gyógyszerkonszern közel 600 millió dollárért felvásárolta. 1999-ben a Gucci magát az YSL-márkanevet is megvásárolta, a prêt-à-porter-részleg vezetését pedig az amerikai tervező Tom Ford vette át, maga Saint-Laurent az haute couture-kollekciókat készítette tovább.

2002-ben Yves Saint-Laurent látványos külsőségek közepette visszavonult a közvetlen tevezéstől. A Georges Pompidou Központban ünnepi show-val és nagyszabású divatbemutatóval búcsúztatták a divatvilág prominensei és a francia kulturális élet kiválóságai, míg kedvenc modelljei: Naomi Campbell, Jerry Hall és Laetitia Casta utoljára léptek fel ruháiban, Catherine Deneuve pedig egy szerelmesdalt énekelt. La Villette-ben (ez Párizs egy kerülete) saját múzeuma nyílt. 2002 októberében az Yves Saint Laurent divatház bezárt. Az utolsó a 77 751 szériaszámú modell egy fekete, aranyfüzérekkel hímzett gyapjúkabátka volt, amely Catherine Deneuve filmsztár számára készült. 2007-ben megkapta a francia Becsületrend Főtisztje érdemrendet Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnöktől.

A Francia Becsületrend lovagja és tisztje kitüntetést kapta 1985-ben, és 1995-ben.

 

Maga Saint Laurent mindig a nemek egyenlőségét hirdette, túl divattervezői munkáján is. Öltöztette Arletty-t, Madelaine Renaud-t, Claudia Cardinalét, de a legkedvesebb modellje Catherine Deneuve volt. Az ő ruháiban pompázott a díva többek között Luis Bunuel A nap szépe című alkotásában. Népszerőségére jellemző, hogy például Woody Allen 1996-os A jelszó: I Love You című filmjében egy Yves Saint Laurent-kirakat próbababái dalra fakadnak és táncra perdülnek. 1981-ben őt bízták meg Marguerite Yourcenar írónő akadémiai egyenruhájának megtervezésével.

 

A divatdiktátor sikerei ellenére nem volt boldog ember. Gyakran küzdött depresszióval, drogfüggőségi problémái voltak, és betegesen rettegett a magánytól. Ugyanakkor tisztában volt saját munkássága jelentőségével. Magát „kézművesnek, boldogság-gyártónak” szerette leginkább nevezni. Meggyőződése volt, hogy „divatok jönnek és mennek, de a stílus marad, a divat hasztalan, a stílus nem”.

 

Yves Saint Laurent

 

 

2008. június 1-én halt meg, párizsi otthonában érte a halál. Társa, Pierre Bergé nyilatkozta, hogy halála előtt egy évvel, véletlenül fedezték fel az agydaganatot nála, szerencsére fájdalmai nem voltak, nem volt tisztában a betegségével, ezért tudta lelkileg annyi ideig elviselni betegségét. Temetésén Sarkozy olyan alkotónak nevezte Yves Saint-Laurent-t, aki „elsőként emelte a divatot művészi rangra, világmérető ragyogást adva neki”. Kiemelte rendkívüli tehetségét Jacques Fillon francia kormányfő, míg Christine Albanel kulturális miniszter így búcsúzott tőle: „ő találta fel a fény, a csábítás, a vágy szövetébe öltözött modern nőt”.

 

Yves Saint Laurent halála után készített összeállítás a francia televízióban

 

 

 

 

Forrás:

MTI

hu.wikipedia.org

divatportal.hu

luxorium.hu

divatportal.hu

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2019.09.11. @ 06:39 :: H.Pulai Éva
Szerző H.Pulai Éva 1146 Írás
A H. a nevem előtt, csak egy megkülönböztető jel, hogy ne keveredjenek össze a hírösszeállítások a firkáimmal. *Pulai Éva