M. Fehérvári Judit : Esti mese a döglött TV filmek helyett csak úgy szabadon

*

 

 

 

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy húsleves, aki önbizalom túltengéses állapotában rendületlenül rá akart kerülni a Burger King étlapjára. Az ember- és fényhiánytól egy kicsit depissé vált, ugyanis a nappaliban felejtették… A kutya sem nézett rá… Igaz, a gazdájának macskája sem volt! Télvíz idején a legyek is árván aludtak valahol. Még nem kezdett el romlani sem, valaha jóízű lehetett a piros pöttyös mélytányérban… Mielőtt a fazékbók kimerték volna, még fülhallgatóra sem volt szüksége, s ekkor eszmélt rá, hogy a Burger King menő. Nem értette teljesen, de azt gondolta, hogy ha az a cucc, akkor neki mindenképpen oda kell jutni… Nem volt egyébként sem hiú, sem nagyképű, csak a szuper trendi dögös cuccokat imádta! Így aztán attól a tányértól eleve elfogta a hányinger.

„Mennyivel jobb lenne valami szép nagy zacsiban! Ott aztán terebélyesedhetne, nyújtózkodhatna…” —mélázott magában.

Így aztán minden részletével együtt — azaz a tésztáival, a répáival meg egyéb finomságaival — eldöntötte, hogy étlapra fog kerülni!

Csak hát… a nappali elég zsúfolt, könyvekkel teli, kanapés hely… az asztal közepén a tányér (benne ő), alatta virágmintás abrosz.

Na, most, komolyan, ti mit csináltatok volna az ő helyében? Kiáltozott ő jobbra meg balra, de a könyvek csak a betűikkel voltak elfoglalva (Amúgy is elég mogorva egy népség az!), a bútorok féltek tőle, logikus: féltették a bőrüket, nehogy már egy húsleves összekoszolja őket!

Nagy nehezen (Nem tudom hogyan, a részleteket nem árulta el!) kiöntötte magát a parkettára, zárójel, mondanom sem kell, hogy többé nem láttuk a piros pöttyös mélytányért, zárójel bezárva… Ellenben elindult útjára a mi hősünk.

A macska azonban rávetette magát (Hogy került ide egy kilencéletű, hűtlen emlős?), amikor… ajjaj, még egér sincs a háznál… tehát nem akarta magáévá tenni őt a nappaliban, hanem a Sors kegye folytán egyenesen a Burger King felé folydogált.

Az előszobáig jutott, amikor is „Juli néni”, a házvezető nő észrevette, hogy itt nincs rendben valami… galád módon nekiesett a felmosóval…, de mielőtt elkövette volna a bűntettet, rájött, hogy a szomszéd „Lacika” az előbb a ház előtt kiáltozott (Megjegyzem, mint a fába szorult féreg!), hogy éhes és adjanak neki enni!

Hát, mit tehet ilyenkor egy aranyszívű, kipróbált és sokat látott asszony? Naná, hogy jól gondoljátok! Fantázia Asszony vagy Uraság (Ki-ki döntse el maga! Még jó, hogy a magyar nyelvben nincsen semleges nem! Igaz a többi sem, csak alkalom adtán…) minden kobakban ott lakik, csak néha barnamaci álmot aluszik. Szóval visszatérve a nyanyára, szépen felmerte a húslevest, s betette egy újabb mélytányérba (Aminek a sorsa így megpecsételődött!), és odaadta a „Lacika”nevű kisfiúnak. Macókát azonban vegetáriánusnak nevelték… Így aztán haza sem vitte szerencsétlen adományt, hanem láss csudát! rögtön az első kukába céldobta az utcán tányérostul együtt…

Mi szólt mindehhez a húslevesünk? Próbálta egyben tartani részeit, és némiképp örült, hogy közelebb jutott céljához (Amit még azért egyre terjengő bűzhomály is fedett…) A kukában nem töltött sok időt. Csütörtök délután volt, s erre a környékre ekkor jár a kukás autó és mindig szaglik.

Ez aztán örök trauma lett a mi húslevesünknek, az eset után csak pár szót tudott kinyögni az incidensről, miszerint: kavargás, szagok, centrifuga…

A pszichiátrián ezeket a mondatokat vélte ugyanis hallani az egyik beteg! Meg ezeket is:

„Örkény Úr, ki vagy a mennyekben… Én is kivagyok…”

Szóval egy szeméttelepen ébredt valahol a külvárosban (Burger Kingnek se híre, se hamva). Mellette konzerves doboz maradékok, ruhafoszlányok, autó alkatrészek, na de ne kelljen már ennyit ecsetelnem, soha nem érek a végére! Tudja ezt mindenki, milyen egy szeméttelep… Ott érte a kelő Nap ezernyi sugára, meg a kotrógépektől amúgy is kiverte a fészkes fene…

Gondolja valaki ezen a ponton, hogy ez a húsleves a Burger King étlapjára fog kerülni?

Mert akkor mindenkit meg kell nyugtatnom: Igen!

A Burger King igazgatója (kopaszodó, ötvenes, vékony, öltönyös fazon) sajnos üldözési mániás. Kevesen tudják róla (Kérem, ne árulják el senkinek!). Egyetlen mániája van: járja a világot! A mi kis országunk volt célpontja ez idő tájt. Pár napja érkezett, tárgyalások stb. Azonban valahogyan éppen akkor, amikor a mi kis húslevesünk főhetett, a vezérigazgatónknak kifogyott a benzin a drága kocsijából, ráadásul az országút kellős közepén… Egyedül volt, mert önmagán kívül senki mást nem tudott elviselni (Mondtam, hogy nem százas a pasi!). Szóval a következő képkockákat el lehet képzelni: drága kocsival, idősödő, törékeny hapi. Közeledik egy Trabant, három fiatal suhanccal (ellenőrizhetetlen körülmények közepette), előkerül egy bot, fejbevág, elszállít (Tök jó, lett egy menő kocsijuk!), az áldozatot kidobják a szeméttelepen…

Innentől összerakható a story, nem? Találkozik a mi húslevesünk a Burger fejével…A Burger fejese és ő természetesen nem tudnak ugyan egymás nyelvén (De könyörgöm, egy húsleves milyen nyelven is tudna?!)

Az öreg már megéhezett, a húsleves meg ott hevert a tányérdarabok között, nem érdekelte jelenleg semmi, csak a gyomra, tehát… képzelje csak el nyugodtan mindenki, a húslevesünk rövidesen már majdnem jó helyre került!

Na, most eltelik pár óra a történetmesélésemben: a fejes GPS-e bekapcsol, az emberei repülővel érte jönnek… A következő snitt: valahol a világon, az egyik hiperhilton szuper lakosztályán üldögél a depis nagykutya sajátbejáratú felszolgálói és a Burger Kinges kajája felett, amikor… hascsikarás, gyomorfelfordulás és… igen (Gyenge idegzetűek ne olvassák tovább!): Taccs!…

Az asztalra, a Burger Kinges étlapra… Húslevesünk eszméletlenül hever a célegyenesben…

Na, de kérem, ki is hihette, hogy „Juli néni” húslevese (Amit „János”, a titkos szeretője evett mellesleg és ő is hagyta a nappaliban, hiszen dolga volt a nőnemű lénnyel… Mégis vannak a magyar nyelvben is nemek! Vagy nem így kellene kategorizálni?!) tényleg egy gyorsétterem étlapjára kerülhet?

Hm, el kell keserítenem mindenkit, ez csak egy húsleves volt, ami ráadásul összepiszkította az előszobai szőnyegünket!

A történet meg csak azért született, hogy elgondolkozzam azon, írjak-e egyszer meséket is?

Kérem, nem öregedtem még ki! Milyen jól elkezdtem! A meseszámokat ugyan kifeledtem, az erkölcsiséget is, a csodás helyszíneket nem különben, a jó sem győzedelmeskedett, mert akkor legközelebb miről írnék; meseföldrajzi helyek meg minek, vannak itt különbek is (A két Grimm testvér mit nem adna ma hazánkért!), igazán boldog sem lett senki (De van egyáltalán ma ilyen? Én lettem a mater szkeptikus mesefajta genitivusban!), eltűntek a héroszok is, meg a legkisebb tesó legjobb esetben valahol egy disco-ban dekkol és talán tiszta is, s még annak a nyavalyás löttynek sem sikerült sem varázsolnia, sem átváltoznia, de várjatok csak…

Itt a vége, fuss el véle!

 

 

Legutóbbi módosítás: 2010.07.01. @ 10:10 :: M. Fehérvári Judit
Szerző M. Fehérvári Judit 168 Írás
2010. karácsonyáig középiskolai történelem-orosz- magyar-tánc -és drámapedagógus voltam, aki akkor egy művészetoktatási intézményben próbálta átadni mindenféle tudását. Ez volt életem második munkahelye. Az első, a volt alma materem, egy Vegyipari Szakközépiskola, mert az egyetlen napig sem űzött alapszakmám általános vegyész. Akkor, 2010 év végén elhatároztam, hogy belevágok az ismeretlenbe... Jelenleg pedagógiai szakmódszertani cikkeket írok egy újságnak. Az irodalom felüdülés és kikapcsolódás, rejtvény és néha megoldás is, de sajnos egyre kevesebb időm van rá, s minél inkább belemélyedek, annál inkább rádöbbenek minden hiányosságomra. Ez néha aztán földhöz is vág... Meg a gravitáció... Ennél többet nem szoktam elmondani magamról, s ezt is azért tettem, mert ma ilyen kedvemben voltam... Debrecen, 2012. március 31.