George Tumpeck : A gólya

*

 

 

A XX. század első felében Nagy Lajos író és másodállású biológus értekezést írt a gólyákról, természetesen a saját szemszögéből nézve. Kéremszépen, én most megpróbálom önöket a béka szemszögéből nézve tájékoztatni.

 

Mint tudjuk, a békaperspektíva egészen más megvilágításba helyezi az élővilág szemléletét, mert amíg mi mindent felülről nézünk és bírálunk, addig a béka ezt csak alulról teheti, kivéve akkor, ha mondjuk egy gólya csőrében légiutazást tesz, de eztán ő a gólyát már csak belülről szemléli, és az igen randa. Nekem már a gólya neve is zavaros, mert a betűk egyenletes felsorakozását szomorúan megbontja régi ellenségem az LY, ami kiengesztelhetetlen félreértéseket eredményez köztem és olvasóim között. Valaki egyszer említette, hogy valószínű ez is a teljes hasonulás egyik példája, így a gólya pont egy gólyához hasonul, ami akár lehet igaz is. Részemről — mint Béka —, rövidítéseket alkalmaznék konyhakéssel és furkósbottal, pld a láb, a nyak és a csőr esetében. Ha rám bíznák, egy hét alatt nagy böhöm vegetáriánus pacsirtát faragnék belőle. 

Statikai felépítését tekintve a gólya labilis és életveszélyes, súlypontja olyan magasan helyezkedik el, hogy folyamatosan kordonnal kellene körbevenni. Egyelőre csak annyit sikerült elérni, hogy a lábait pirosra festik, figyelmeztető célzattal. Nagy, hosszú, de aranytalanul vékony lábakon áll, már amikor, mert azt sem mindig így teszi. Elég jellemtelen állat, mert mikor a béka tisztán cukkolásból szeretne a gólya két lába között átúszni, akkor az egyik lábát – előre megfontolt szándékkal, aljas indokból – a szárnya alá dugja, ezzel is őrületbe kergetve a szerencsétlen kis békát.

Táplálkozását tekintve horrorisztikus és notórius békaevő, amit az ENSZ békaügyi hivatalához beküldött dokumentumban rögzítettem, és mint tömeggyilkost, a Hágai Ítélőszék elé fogom citálni. Már más meseíró is megírta, és ebben egyetértünk, hogy a gólyának azért van hosszú csőre, hogy az elé tett kancsós kiszerelésű húslevest meg tudja inni. Eleve kétszínű állat, általában fehér és fekete, persze, ha a biztonsági okokból pirosra festett csőrét és lábait is beleszámoljuk, akkor már háromszínű. A békák a kisbékák ijesztgetésére használják, amíg a nagybékák csak egyszerűen frászt kapnak tőle, ezért csak gólyaálló mellényben mernek kimenni a patakpartra. Legújabb kutatások szerint igen káros állat, amit Józsi bácsi is tanúsíthat, hiszen a fél család megfagyott, mert a kéményükre épített gólyafészek miatt végigvacogták az egész telet.

A gólya genetikai kísérleteket is végez, de legalábbis békakereskedelemmel foglakozik — meg nem nevezett hírforrások szerint ugyanis —, reggelente elrepül egy békával a csőrében és délután egy csecsemővel tér vissza, és megpróbálja rásózni néhány szerencsétlen fiatal párra, ami miatt az egész család anyagi háztartása évekre felborul.

Költöző madár, amit nem is csodálok, hiszen sehol nem viselik el sokáig.

 

Legutóbbi módosítás: 2008.08.30. @ 11:27 :: George Tumpeck
Szerző George Tumpeck 301 Írás
BemutatkozásTumpeck György vagyok, 1953 nov. 14-én születtem Budapesten. 1985 óta élek Canadában, először Torontoban, majd az utóbbi pár évben Niagara Fallson. Hobbim a horgászás, szeretem a csendet, az egyedüllétet. Fotózással is foglakozom, és természetesen írok is. Társaságom szerint, jókedéjü, vidám emberke vagyok, én ezt inkább egy bohóc álarcának érzem