Verő László : Genezis 12

*

Az amerikai kontinens közepén az emberek szintén az örökkévalóságot hajszolták. Óriási kőszobrokat, és piramisokat emeltek, melyek az idők végezetéig hirdetik majdan létüket. A bennük is – mint minden emberben – munkálkodó lelkiismeret-furdalás rémes tömeggyilkosságokhoz vezetett. Áldozatok tízezrei végezték be életüket, a papok obszidián késeinek köszönhetően.

Ugyanakkor igen nagy tudásra tettek szert a tudományok – kivált a csillagászat, matematika – és a gyakorlati élet szinte minden területén.

Valami ősi átok nyomasztotta az itt élőket, egy jóslat: az óceán felől, úszó házakon, eljő a végzet, mely az itt élő népek számára, végzetes leend…

 

A kis települések korát, fölváltotta a birodalmak kora: Közép-Ázsiában Kína, nyugatabbra Asszíria, Mezopotámia, délre India. Afrikában Karthagó, melynek földközi tengeri uralmát, Itáliában egy kicsi, de kemény nép: az etruszkok után letelepedő latinok vették át. Műveltségük, vallásuk, művészetük görög. A kezdeti időben, még államberendezkedésük is az athéni demokráciához volt hasonlatos. Egyre növekvő befolyásukat, rendkívül határozott és céltudatos katonai szervezettségüknek és közigazgatásuknak köszönhették. Romulus és Remus városából, pár évszázad alatt, Európa, Észak-Afrika, Közel-kelet egésze a Római birodalom limesei által határolt, hellyel-közzel egységes állam nőtte ki magát.

Legutóbbi módosítás: 2021.07.29. @ 10:13 :: Adminguru
Szerző Verő László 87 Írás
1986-ban alapítottam meg a Héttorony Könyvkiadót, mely élt tíz évet, és több mint száz kiadott kötet maradt utána. Béke poraira. Most - e kor igényeinek megfelelően - itt, a világhálón halásszuk a jó írásokat, remélhetőleg szerzőink, és olvasóink örömére. *** Született 1954. április 12. Budapest Elhunyt 2007. május 24. (53 évesen) Budapest