Szabó-Kiss Beáta : Az emberi lét tizenkét hónapja – Május

Szeretem figyelni a természetet és az emberek viselkedését, így észrevettem, hogy az emberi lét tökéletesen illeszkedik a hónapokhoz.

Mintha a természet minden évben elmondaná nekünk, hogy velünk van fájdalmunkban, örömünkben, a születésben és az elmúlásban. Évente pedig újjászületik, bizonyos dolgokban folyton ismétlődik, másokban azonban változhat, így minden év egy külön személyiség. Összeállításomban általános jellemzőket gyűjtöttem össze.

Az élet ezen felosztása kizárólag saját, szubjektív véleményen alapszik, klasszikus életútra vonatkoztatva.

 

Május

Serdülőkor

 

„A csodaszép májusban,

Mikor minden rügy kipattant,

Akkor a szívemben

Föltámadt a szerelem.”

Részlet: Robert Schumann: Dichterliebe c. dalciklusból

(A verset írta: Heinrich Heine)

 

 

            Májusban ünnepeljük a pünkösdöt, azaz a Szentlélek kiáradását. A levegő ebben a hónapban különleges, a halandó ember szinte megrészegedik, szerelemre éhesen, vágyakozva tekint ki házának ablakán. Rég elfeledett érzések újra felelevenednek. Bódító illatok, pezsgő fiatalok borította éjszakai utcák, rövid ruhadarabok, melyek olyasmit is láttatni engednek, amely más „hónapokban” illetlennek számítana. Május, a szerelem és a párválasztás hónapja. A csókokkal telt éjszakák mellett azonban kemény vizsgák, tanulás is vár a fiatalokra. Minden tudást be kell gyűjteniük, amire csak lehetőség nyílik, mert nem tudhatják, mit és hol fognak később hasznosítani. Mégis, valahogy a nehézségek is könnyűnek tűnnek, az egész világ rózsás, bohém, és az ember nem ismer akadályokat.

Legutóbbi módosítás: 2016.05.01. @ 12:14 :: Szabó-Kiss Beáta
Szerző Szabó-Kiss Beáta 0 Írás
Eredeti szakmámat tekintve ének-zenetanár, karvezetőként dolgozom, azonban jelenleg két kisgyermeket nevelek otthon. Esténként, mikor mindenki alszik, elkezdek írni.