H.Pulai Éva : Art’húr

Manipulációktól, mesterséges színezékektől mentes terület ez, nincs itt haszonkultúra, piaclogika, csak rácsodálkozás a hrabali tézisre, miszerint: „Ez az élet mégiscsak bolondulásig gyönyörű”. (Jóna Dávid)

 

 

 

 

 

 

 

Az Art’húr egy folyóirat és civil irodalmi-művészeti mozgalom.

 

 

 

Olvasok, lapozgatok… Jó, pontosítok: kattintok és görgetek.

Felmerül bennem egy kérdés, mikor kerestem rá utoljára számomra még ismeretlen irodalmi oldalakra? Nem tudom, mert a közösségi oldalon keresés nélkül bukkannak elém. Ajánlja valaki, vagy csak egy automatikusan előgördülő: nézd, ez is érdekelne talán…

És bevallom, sokszor elveszítem a türelmemet, nincs időm mindet rendszeresen olvasni, jobban megismerni.

Azt mondják, az emberek egyre kevesebbet olvasnak. Csak írnak és ezer erre alkalmas helyre küldik el alkotásaikat. De egyre kevesebbet olvasnak.

Remélem, ez nem igaz. Én nem írok, hiszen heti egy alkalommal kaparászni a papíron, vagy ütögetni a billentyűket, az nem írás, rajzolás. Viszont egyre többet olvasok. Muszáj, hiszen a sok-sok írás között szeretem megtalálni a nekem tetszőt. Ehhez sokat kell görgetni, sok-sok falvédő versen átfutni, ugrani.

Egyre több irodalmi, művészeti csoport és oldal van. Mintha mindenki azt hinné, ha megtanulta a betűvetést, akkor ő is tud olyat, hogy… Persze, persze, írjon bárki, hiszen az idő a legbiztosabb szűrő. És én keresni fogom a nekem tetszőket.

Az Art’húrban is.

Ott, ahol nekem tetszően keveredik a klasszikus és a kortárs irodalom.

Az Art’húr már megtalált minket, ismerjük meg mi is ezt a művészet sok ágát felkaroló, bemutató oldalt!

Pulai Éva

 

 

„VASÁRNAPI ART’HÚR VENDÉG”

https://www.facebook.com/arthurirodalmikavehaz/posts/419511324914510:0

https://www.facebook.com/arthurirodalmikavehaz/posts/420828441449465:0

https://www.facebook.com/arthurirodalmikavehaz/posts/424557577743218:0

 

 

 

Art’húr

 

Az Art’húr civil alkotókat, gondolkodókat, értelmiségi létformát választó, individuumokat összefogó kulturális művészeti alapítvány. Virtuális közösség, ahol a kohézió a hétköznapok élményképes megélési módja, átadási igénye. Ideológiáktól, politikától, a gazdasági szereplők piacvezérelt elvárásaitól karakteres távolságot tartunk. Értékünk a tisztaságunk. Az Art’húr értelmiségi társasjátékként definiálja magát. A szabadságunk a kényszerektől való mentességben és magában a játékban található. Szépségkeresésünk, érzékenységünk és az összekacsintás vágya a közös. Valamiért tehát, és nem valami ellen. Több száz lélek és arc rezonált már arra a kommunikációra, amit az Art’húr – 1994-es alapításától fogva – képvisel egyedülálló módon a magyar mediális közegben. Korlátaink a forráshiányunkból adódnak, de tartós létünk már jel, méltóságot és hitet megtartó erő, kötelezettségeink hivatkozási alapja. Manipulációktól, mesterséges színezékektől mentes terület ez, nincs itt haszonkultúra, piaclogika, csak rácsodálkozás a hrabali tézisre, miszerint: „Ez az élet mégiscsak bolondulásig gyönyörű”.

 

Tisztelettel a Héttorony olvasóinak:

Jóna Dávid főszerkesztő

 

 

Art’húr története

 

Az Art’húr „értelmiségi társasjáték” öndefiníciót, a Kerekasztal és a Grál keresés szimbólumát használó, kultúrát és művészetet kedvelő társaság és alkotói műhely. 1994 elején a budapesti Toldi moziban 25 alapító tag létrehozta az ART’HÚR Kortárs Művészeti és Kulturális Alapítványt[1], amely kéthavonta megjelenő újságjában publikációs lehetőséget nyújtott kortárs művészeknek, alkotóknak, gondolkodóknak. Alapító-főszerkesztő: Jóna Dávid.

„Ez egy olyan virtuális közösség, ahol a kohézió a hétköznapok élményképes megélési módja, a kultúra, az alkotói szemlélet. Ideológiáktól, politikától, a gazdasági szereplők piac-vezérelt elvárásaitól, érdekszemléletű világuktól karakteres távolságot tartunk. (Jóna Dávid)”

 

 

A legendás, a „kirakatukban” tartott példa az Art’húr sajátosságának illusztrálására:

„Budapesten a Petőfi Sándor utca 47. szám alatt a kapualjban van egy pókháló, amit a nap reggel 9 és 10 között világít meg. Menjetek el, nézzétek meg, mert szép!”

 

 

Olyan jelentős közéleti emberek voltak jelen az Art’húrban, mint: Antovszki Péter, Arany-Tóth Katalin, B. Horváth István, Balatoni Imre, Bari Károly, Biegelbauer Pál, Bene János, Birtalan Balázs, Bolyki László, Bors Gyula, Böjte Csaba, Cakó Ferenc, Dabis Balázs Silvius, Dobai Bálint, Dömötör László, Elekes László, Endrei Judit, Erdélyi Gábor, Faludy György, Fenyvesi Edit, Fodor Ákos, Géczi János, Gyurkovics Tibor, Hajnal Éva, Hegyi Flórián, Hermán Árpád, Hevesi Tamás, Istenes Tibor, Jassó Judit, Kádár Ferenc, Kalmár Sándor, Kanczler Klára, Kapitány Ágnes és Kapitány Gábor, Kardos M. Zsöte, Kassovitz László, Kocsis Noémi, Kohári Csaba, Kosztolányi Péter, Kovács Lajos, Kovács Olga, Könyv István, Kőrösi András, Lackfi János, Lányi András, László-Kovács Gyula, Maderspach Kinga, Mihálka György, Miltényi Tibor, Mosonyi Ferenc, Móser Zoltán, Müller Péter Sziámi, Nagy Bandó András, Orbán Ottó, Pethes Mária, Petőcz András, Péterffy András, Pierrot, Sohonyai Attila, Stockhausen (Karl Heinz), Szabolcsi Erzsébet, Szentjánosi (Langstadler) Csaba, Szigethy Gábor, Szilágyi Ákos, Szőnyi Bartalos Mária, Tarbay Ede, Tóth Edu, Turczi István, Utassy József, Wessely Gábor, Windisch József, Zsobrakt János…

 

Kiállítóként részt vettek az Art’ Expo 95′ kiállításon, a budapesti Könyvhét rendezvényein, a Sziget Fesztiválon. Három évben is (1994-1996), több művészeti ágat érintő, alkotói bemutatkozói estet szerveztek a Budapest Kongresszusi Központban. Kiadták Karinthy Frigyes filmes írásait a Gép hazudik[2] címmel (Nagy Csaba szerkesztésében), rendszeres műsorral jelentkeztek a Fiksz Rádióban Art’húr Kerekasztal Társalgó címen (Windisch József szerkesztő).

 

Színpadi produkciók

 

    Art’húr költői színház – Móka János rendezésében

    Jézus Krisztus Szupersztár musical – Dolhai Attila főszereplésével

    Megalakították a FESZT-et, a Főiskolások, Egyetemisták Színjátszó Társulatát – Szabó Gyula színművész, és Gabnai Katalin drámatanár jelenlétével

 

A Facebookon

 

2013-tól a Facebook adta lehetőségek és korlátok Art’húr Irodalmi Kávéház[3] néven működnek. Rovatvezetők: Borbás Magdolna, Budai Éva, Márkus László, Thamássy Nagy Géza, Tóth Edu (korábban Pethes Mária és Windisch Zsuzsanna). Szerkesztők: Vámos Krisztina, Langstadler Csaba. Főszerkesztő: Jóna Dávid.

 

Art’húr-díjas alkotók

 

    Pethes Mária költő

    Bors Gyula fotóművész

    Istenes Tibor költő

    Gross Arnold grafikus művész

    Langstadler Csaba költő

 

 

 

Art’húr Irodalmi Kávéház

https://www.facebook.com/arthurirodalmikavehaz/?fref=ts

 

 

 

 

 

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2019.11.19. @ 09:16 :: H.Pulai Éva
Szerző H.Pulai Éva 1146 Írás
A H. a nevem előtt, csak egy megkülönböztető jel, hogy ne keveredjenek össze a hírösszeállítások a firkáimmal. *Pulai Éva