Vajdics Krisztina : Vakáció

 

Végre kitört a vakáció! Dórit ez a hír minden nyáron boldogsággal töltötte el. Reggel mindig jó sokáig aludt, délután pedig kisétált az utcára. Lófrált egy kicsit, vagy leült a ház előtti padon s nézelődött. Általában hozzácsapódott Sanyi, a szomszéd fiú. Ráragadt, nem tudta levakarni. Most is ott nyomta a dumát mellette. Ő nem is figyelt, papucsával a járdát simogatta, aztán felpattant, s elindult.

Nyolcadikos nagylányként félig felnőttnek érezte magát. Szülei állandóan dolgoztak, ő többnyire egyedül lézengett a kis, negyvenkét négyzetméteres lakásban. Minden nap várta valaki a padon, vagy felfüttyentettek hozzá az utcáról, ő pedig álmosan, kócosan kukkantott ki.

— Mikor jössz le? — érdeklődtek fennhangon a srácok.

— Nem tudom, majd ha felébredtem! — kiáltotta, s visszabújt a szobába.

Nagymama megmondta, hogy egy ilyen szép kislány ne járkáljon fura figurákkal, mert nem látszanak megbízhatónak. Nem vitatkozott vele, hiszen szerette a nagyit, de azért mindig lecsattogott a ház elé a papucsában.

Most felpattant a padról, egy gyors „sziát” dünnyögött a srácnak, felszaladt a bizonyítványáért, s mivel eléggé megéhezett már, elindult a nagyihoz, aki nem messze lakott tőlük. Terike boldogan nyitott ajtót.

— Kislányom, de jó, hogy látlak! Finom ebédet főztem, ugye kérsz?

— Hát persze, hogy kérek! — susogta Dóri, s a konyhába indult. Nagyi konyhája mindig tisztán, üdén ragyogott, és legtöbbször finom süteménytől illatozott.

— Imádom! — jelentette ki a lány lelkesen, amikor felkapta a fedőt, és beleszagolt a lábasba.

— Na, akkor egyél, gyermekem! — kérte boldogan a nagyi. — No, és milyen lett a bizonyítvány? — érdeklődött kedvesen.

— Itt van, nézd meg, szerintem rendben van — mondta mosolyogva Dóri, és kihalászta a szék karfáján lógó tarisznyából a bizonyítványt.

— Ez igen! Kitűnő! Gratulálok! Ügyes vagy, kislányom! — dicsérte Terike, majd, miután Dóri bekanalazta az ebédet, süteménnyel kínálta.

— És a fiúkkal mi a helyzet? Remélem, már nem lófrálsz azokkal a fura alakokkal, akikkel nagyapád szokott látni?

— Néha — válaszolta Dóri, és bemajszolt még egy süteményt. — Nem olyan gyakran. Valakivel lenni kell, nagyi! — tette még hozzá ironikus hangnemben.

Terike arca kissé elborult, majd megsimogatta a nagylány fejét.

— Értem én, galambom, értem én! — mormolta, csomagolt egy kis sütit estére, és gondterhelt tekintettel engedte útjára a leányzót.

Dóri kisétált az ajtón, ismét az utcán találta magát. Végre már nem érezte olyan üresnek a gyomrát, mint reggel, így kicsit jobb kedvre derülve baktatott. Erősen égetett a nap, céltalanul lófrált a városban, míg egy húsz éves forma fiú meg nem szólította:

— Hová lesz a séta, szép hölgyem?

— Csak úgy, valahová — válaszolta Dóri hetykén.

— Akkor elkísérhetlek? Munkát keresek, de nincs, úgy néz ki, nem is lesz… a szüleim nyaralni mentek, ráérek — mondta a fiú, Dóri unottan bólintott.

Ezután ketten bandukoltak tovább a fénylő aszfalton, a fiú csak hümmögött és mohón falta a süteményt. Nem sokat beszélgettek, csak úgy mentek, mentek… Néha leültek egy padra, a fiú rágyújtott, majd a telefonját nyomkodta, nézegette.

— A közösségin vagy? — érdeklődött egykedvűen.

— Hát persze, mindenki ott van, aki számít, nem?

— De. Akkor bejelöllek, várj!

Megfogta a lány kezét, megpuszilta az arcát. Pötyögött valamit a telefonjába, majd diadalmasan kijelentette:

— Na, már kapcsolatban vagyunk. Be is írom, igazold vissza!

— Oké! — kiáltotta derűsen a lány, örült neki, hogy végre történik vele valami.

Készítettek magukról egy közös fotót, bár kicsit homályosra sikeredett, de azért rögtön megosztották egy boldog vagyok szmájlival együtt. Ezután már csak ültek a padon, és azt számolták, hány lájkot kapnak.

— Ez igen, nem is gondoltam volna, népszerűek lettünk! — vigyorgott a fiú, majd egymás kezét fogva, Dóriék háza felé sétáltak.

— Felmehetek? — kérdezte a kapuban a fiú, Dóri kicsit elbizonytalanodott. Szerencsére az anyukája éppen akkor ért haza, mivel ő is látta a kiírást a közösségi hálón. A fiú szélsebesen kihátrált a lépcsőházból, Dóri pedig csak hebegett-habogott.

— Holnap elviszem a kulcsot, ki sem léphetsz az utcára! — förmedt rá szigorúan az anyuka, amikor felértek a lakásba. Becsapta az ajtót, Dóri pedig duzzogva vonult vissza a szobájába. Szomorúan törölte a fényképet az oldaláról, aznap már csetelni sem volt kedve. Este csak egy szomorkás üzenetet küldött a fiúnak: „Bocs, de anya nem engedi.”

„Vettem!” írta a fiú telefonjáról, s ijedtében még a bejelölést is visszavonta.

Dóri bánatosan aludt el. Másnap édesanyja megint nagyon sietett, szerencsére sok dolga közepette, a nagy rohanásban elfelejtette az előző napi affért, így aznap is minden ugyanúgy kezdődött, mint máskor. Reggel, üres lakás, utca, pad, húsz éves forma fiú, telefon, de a hálón semmi mozgás.

Ez a nap már nem ugyanúgy végződött…

Dóri egyre többet lófrált a fiúval és másokkal is. Szülei mit sem tudtak erről, hiszen jóformán nem is látták. Csak a nagymama sejtett valamit, de nem szólt, csak morgott magában, és mindig becsomagolt egy jó adag sütit, ha Dóri becsengetett hozzá. Egy ideje már nem jött…

Legutóbbi módosítás: 2014.07.19. @ 20:29 :: Vajdics Krisztina
Szerző Vajdics Krisztina 122 Írás
1966. március 14-én Miskolcon születettem. Gyermekéveimet Debrecenben töltöttem. A debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban érettségiztem, majd a nyíregyházi Tanárképző Főiskola magyar-történelem szakos hallgatója lettem. Az írás szenvedélye vezetett a nyíregyházi Krúdy Gyula Újságíró Akadémiára, ahol újságírást tanultam. A helyi napilapokban jelentek meg első tárcáim, portréim, interjúim. 2008 karácsonyára jelent meg Neked írtam című verseskötetem, mely 42 verset tartalmaz. 2008-ban részt vettem a Magyar Író Akadémia írói kurzusán. 2012-ben szerkesztője, lektora lettem az Élő Költők Könyvklub kortárs irodalmi portálnak. Ebben az évben jelent meg Szökőangyal című novelláskötetem, második verseskötetem Szó születik címmel 2013 karácsonyára készült el. Az írás számomra levegővétel.