Vajdics Krisztina : Nagyapa virágoskertje

A selymes kelyhű virágok fölött könnyű félkörökben kis hófehér lepkék keringenek…

 

Nagyapa virágoskertje falujuk közepén, a családi kúria előtt áll. Ha belépünk a kovácsoltvas kertkapun, egyből a virágoskertbe jutunk. Hosszú sorban karcsú kardvirágok, telt szirmú vörös és fehér rózsák, gyönge szárú nárciszok nyújtóznak benne, mindegyik gyönyörű. A selymes kelyhű virágok fölött könnyű félkörökben kis hófehér lepkék keringenek, szinte hallom apró szárnyuk csapkodását. Csönd van. A ház udvarát mindig belepi valami kimondhatatlanul kellemes, időtlen csönd. Rajtam bordó kantáros nadrág, a hajam két oldalt copfban, homlokomnál félrefésülve, mezítláb szaladgálok a kertben, felmászok a rácsos kapura, onnan nézem a délutánonként elvonuló tehéncsordát. Még a hátul poroszkáló legények ostorcsapásait és kiáltásait is hallom.

Nagyapa bent szöszmötöl a házban, fekete nadrágban, elmaradhatatlan húzentrógerben, fényes bőrből készült házi papucsban és a vastag keretes szemüvegben. Meccset néz, hosszú barna szipkából szívja a cigarettát, a szobában vastagon áll a füst. Kávét szürcsöl, olvas, megsimítja őszes haját, felveszi a fekete reverendát, misére indul. Ott nem tudom, mi történik, oda nem követem, csak ritkán. A mise nekünk, gyerekeknek csak vasárnap kötelező. Akkor ijedten feszengünk a hátsó sorokban, nézzük nagyapa aranyló szentképekkel díszített lebernyegét, halkan morgunk, nem igazán ismerjük az imát, viszont áhítattal bámuljuk nagyapát, a mi saját Istenünket. Később, ha újra átjön a házba, teljesen egyszerű civil emberré válik, hangosan hahotázik, híreket hallgat, vásárolni megy, mindenből pont tizenkettőt vesz, süteményt hozat, abból is tizenkettőt, nekem a fehér és a rózsaszín ízlik a legjobban.

Nagymamát szinte soha nem látjuk a házban. Valahol ott van, de szinte láthatatlan, nincs ereje, súlya jelenlétének. Mégis húsz évvel élte túl nagyapát.

*

Nagyapa nem szeret kirándulni. Néha kiviszünk egy nagy mintás pokrócot a falu szélén lévő kis tisztásra, ezzel ki is pipáljuk éves kirándulását. Nagyapa csak otthon szeret lenni és a templomban. De ott nagyon. Szépen felújítja. Bevezeti a fűtést; kipolírozza az ezüst kereszteket, áldozó kelyheket; virágokat hozat nagymamával, és a belső templomteret modern mikrofonokkal látja el. Mindenki csodájára jár.

*

Néha eltűnik otthonról, temetésre megy, fiatal párokat ad össze, összevarr egy sebet, esetleg egyszerűen a falu értelmiségi köréből kártyázik valakivel, mondjuk a kántorral, tanítóval vagy éppen a szomszéd falu orvosával. Néha több időre is eltűnik, azt mondják, ilyenkor felmegy a püspökhöz, vagy valami titokzatos papi gyűlésen vesz részt.

Nagymamával ebéd után mindennap bezárkóznak a hálóba. Senki nem zavarhatja őket. Déltől kettőig nekünk, gyerekeknek szigorúan csendben kell lennünk. Ilyenkor unalmamban végigszámolom a kovácsoltvas ágy minden rovátkáját, a rejtekajtón áthaladva felkutatom a padlás összes pókhálós szegletét, és a kamrában nagy titokban majszolok egy kis szilvalekvárt. Közben meg halk zümmögéssel keringenek a legyek mindenfelé.

*

A legyeket is csak nagyapa tudja lecsapni hatalmas, vörös szélű légycsapójával, ami minden szoba kötelező kelléke. Néha, ha nagyon megunom a délutáni sziesztát, kisurranok a kertbe, leülök egy lépcsőn a ház mögött, nézem a kismedencében úszkáló teknősöket, hallgatom a virágok fölött rajokban zümmögő, döngicsélő darazsakat.

Végre aztán meghallom nagyapa papucsának csoszogását, majd a kertkapu nyikorgását, s belép az első délutáni vendég. Ilyenkor átmerészkedek a templomkertbe, kosárba szedegetem a kutyatejet, pipacsot, hosszú koszorút fűzök belőle…

*

Amikor nagyapa nyugdíjba megy, az új papé lesz a kúria. Ők ketten — az öreg papházaspár — kikerülnek a falu szélére, egy icipici házba. Nincs benne semmi, csak két aprócska szoba. Néha itt is meglátogatjuk őket, de nem sokáig tehetjük. Papa nem érzi jól magát ebben a leszűkített, megalázóan kicsi térben. Inkább átsétál az általa olyan sokat emlegetett túlvilágra. A gyönyörű berakott bútorok, antik ágyak, szekrények meg mind eltűnnek az árverésen. A virágoskertet is csak én látom.

*

Nekem csupán egy kis gömbölyű asztalka marad emlékbe. Nagyon rozoga már, de most is itt kerekedik a szobában, nagyapára emlékeztet. Szinte látom, ahogy becsoszog, ráteszi szemüvegét, belebújik papucsába, leül, tévét néz, szurkol. Közben szívja, fújja, eregeti a füstöt.

Ha jellegzetes, sötétkeretes szemüvegére gondolok, mindig sírnom kell…

Legutóbbi módosítás: 2013.12.02. @ 12:42 :: Vajdics Krisztina
Szerző Vajdics Krisztina 122 Írás
1966. március 14-én Miskolcon születettem. Gyermekéveimet Debrecenben töltöttem. A debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban érettségiztem, majd a nyíregyházi Tanárképző Főiskola magyar-történelem szakos hallgatója lettem. Az írás szenvedélye vezetett a nyíregyházi Krúdy Gyula Újságíró Akadémiára, ahol újságírást tanultam. A helyi napilapokban jelentek meg első tárcáim, portréim, interjúim. 2008 karácsonyára jelent meg Neked írtam című verseskötetem, mely 42 verset tartalmaz. 2008-ban részt vettem a Magyar Író Akadémia írói kurzusán. 2012-ben szerkesztője, lektora lettem az Élő Költők Könyvklub kortárs irodalmi portálnak. Ebben az évben jelent meg Szökőangyal című novelláskötetem, második verseskötetem Szó születik címmel 2013 karácsonyára készült el. Az írás számomra levegővétel.