Takács Dezső : Rövidhírek

Az első ilyen álhíreket, a végtelent reménytelenségben fuldokolva közelítő üléseken írtam, őrület ellen. Hamarosan ránkköszöntenek a hosszú esték, több idő jut olvasásra. Gondoltam, hozok néhány csokorral belőlük, hátha használnak valakinek.*

Leesett

 

Szörnyű tragédia történt tegnap délután Almáskamaráson.

    Kovács Bagi András, a helyi szövetkezet raktárosa, az „Azt mondják a hatalmasok…” kezdetű mondókát mormolva, fel s alá sétált házának padlásán. Elvétve a lépést, a feljáró nyílásán át egyenesen feleségére zuhant, aki éppen aszalt almát zacskózott. A szegény asszony — miközben kilehelte lelkét — csak ennyit mondott:

    — Jaj, kamarás, kamarás!

 

*

 

    Jótállt Ignác, a kaszaperi „Vágjátok RT” elnök–vezérigazgatója péntek délután, úgy öt óra tájékán bement a falu közepén álló „Ittlakok” presszóba.

    A ló az idegen környezet ellenére is nyugodtan viselkedett, lovasának viszont a szűk ajtónyílásban végzett manőver közben megrándult a dereka. Így előbb egy szétnyitható alumínium létrát, majd a bennlévőknek egy kör italt rendelt. De mert a létra az istennek sem akart megérkezni, a rendelést még néhányszor megismételte, majd leesett.

 

*

 

    Magyarárokegyházán leesett az első hó. Az erős másnapossággal ébredő polgármester hajnalban rátelefonált a parádés kocsija sofőrjére, hogy aznap a nyáron vásárolt szán elé fogja be a két almásderest. A szán rendben meg is érkezett a háza elé, s átvágtatván a falu egyetlen utcája mögött elterülő őszi mélyszántáson, kisvártatva már a kutyalaposi csárdában nyakalták a süttői nerángassból készült, laza kisfröccsöket.

    A polgármester kedélye az időközben „kisüttő” Nappal együtt kúszott egyre magasabbra. Bár a hó lassan elolvadt, ijedtségre nem volt ok, mert a borból még jelentős tartalék várakozott a pult alatt lapuló műanyag kannákban.

    A nyolc nappal korábban erre a napra összehívott testületi ülés végül az alpolgármester vezetésével az alábbi határozatot hozta:

„Magyarárokegyháza Képviselő Testületének 27/2008. KT számú határozata:

Tekintettel a mai napon az időjárás kiszámíthatatlansága miatt történt sajnálatos eseményekre, a képviselő testület úgy határozott, hogy Kubelák István polgármester a jövőben, határozatlan ideig nem lépheti át a kutyalaposi csárda küszöbét.”

   Miután az eset óta újabb hó nem esett, a polgármester kinn ül a csárda előtt veszteglő szánon,  a helyi képviselők pedig, felváltva hordják ki neki a laza fröccsöket.

 

*

Legutóbbi módosítás: 2009.09.22. @ 15:00 :: Takács Dezső
Szerző Takács Dezső 190 Írás
Viharban érkeztem, vaksötét éjszaka. Hajlongó jegenyék, átázott föld szaga, s Anyám volt ott még, meg a bába, mikor belesírtam ebbe a világba, a Sztálin utca nyolcban, alig hallhatóan.