George Tumpeck : Napi mozaik 20.

saját fotó: a tűzrakóhely *

  

 

A hajnali csendet, a napfelkelte romantikus pillanatait a sirályok éktelen visítása zavarta meg. A Varázsló riadtan kapkodta fel ruháit és közben leltározott. Kisgatya, nagygatya, zokni, cipő, trikó, fej, kéz, láb, szóval minden megvan. Ma reggel kicsit elaludt, igaz szombat lévén, ezt nyugodtan megtehette volna, de reggeli kávé előtt még mérgelődni sem érdemes. A sirályok az éj folyamán kihajigált fél pizzán osztozkodnak, a rigó egy használt kotont vonszol maga után nagyon büszkén, a mosómedve harcba indul a pizzáért. Marcang, a Varázsló kutyája harcba indul a mosómedve ellen. Mozgalmas napnak ígérkezik.

Leilát, az arab Démont megint megverték az iccaka. Új stricije és rossz hete van, de hát örömlány az örüljön, és ne cirkuszoljon, van itt elég őrült.

Reggel hatkor a beduin már veri az ajtót. Éhes a lelkem, a Varázsló mérges.

— Mi van beduin? /hogy Allah legyen kegyelmes veled/ — kérdezte ingerülten. Beduin hadar és cibálja a Varázslót, aki az egészből annyit ért, hogy cibálva van. Ez dühíti. Beduin feleség hajnali főzőcske közben áramütést szenvedett, ettől sír és nem hajlandó többet kimenni a konyhába, ami a Varázsló szerint jót tenne az egész családnak. Elektromos tűzhely, elektromos főzőlapokkal, nem szeretik a vizes lábost. Előbb-utóbb kilyukadnak, és zárlatosak lesznek. Ilyenkor a kis lyukon jön a szikra, és mint általában az állatok, a tűztől mindenki fél. Varázsló bólint, hozza az új főzőlapot. Beduinné új tűzrakóhelyet akar, száraz fával és kéménnyel. Kisebb vita és magyarázkodás, Varázsló hajthatatlan, villanytűzhely az igazi. Beduin, az ő egyszerű logikájával és szakértelmével, naivul érdeklődik.

— Akkor ez az új izé is most teli van szikrával?  

— Hát igen — ismerte be töredelmesen a Varázsló — hiszen attól melegít. A régiből kijöttek a szikrák, ezért nem jó. Még gonoszkodva hozzátette -, ha esetleg összeszednék a kiszabadult szikrakat és lehoznák az irodába, akkor hálából Varázsló mesél a mesebeli atomrobbantásról, amit nemrég hajtottak végre Indiában.

Beduin sűrűn hálálkodik és tuszkolja az asszonyt a konyhába. Hiába na, az éhség nagy úr.   

Az afgán urológus a liftben könnyít magán, állítólag a lift hibája, ugyanis lassú. A lakók lincselni akarnak, Varázsló helyesel.

Varázsló ledől, tréningezik az örök álomra, de már egy óra múlva felkeltik. Kérem, így nem lehet edzést tartani!

A nap sem mer a vége felé közeledni, pedig mindenkinek jobb lenne. A nyár, az a szezon, amikor a tüntetések zajlanak, ez valahol logikus is, hiszen télen hideg van ahhoz, tüntessenek az eszkimók. Szóval most éppen azok az állami dolgozók tüntetnek, akiknek kevés a nyári szabadságuk. Hetente váltják egymást, így mindenki vidáman nyaral. Az, hogy a városban nem szedik össze a szemetet, és minden büdös és koszos, ez a nyaralóból nem látszik, és ha szerencséjük van, akkor még fizetésemelés is lesz a dologból. A lényeg az, hogy mindenki legyen dühös, vagy pusztuljon el. Az egerek és patkányok kivételével mindenki dühös. Az ambulancián dolgozó mentősök fele is sztrájkol, így a betegek lassabban jutnak kórházba, ahol a kevesebb nővér és orvos miatt kevesebb a túlélő, a temetkezési hivatalok is zsúfoltak a hűtőházak kapacitása is véges, a legyek boldogok.

Itt még meghalni sem érdemes. Macerás dolog.

A nyári szünidőben az összes kölök az utcán, a tereken. Az uszodát körülvevő drótháló úgy néz ki, mint a légypapír, csak éppen a gyerekek vannak odatapadva. Az úszómesterek is sztrájkolnak, ezért a nyitott uszodák két hónapos nyitva-tartása is, jó esetben a felére csökken. Állítólag ez spórolás, mert a víz pénzbe kerül, és a lakásokban még van fürdőkád. Nesze neked strandszezon. Varázsló hivatott vízbefolytani azokat a gyermekeket, akik átmásznak a kerítésen mert mégis fürödni akarnak. Varázslót tiszteletben tartják, mert a kerítés vasból van, vezeti az áramot és a Varázsló tud az árammal bánni. Mintha a történelemben már lett volna hasonló koncepció, a különbség csak annyi, hogy itt befele nem lehet menni. A tv és az újságok naponta éltetik a gyerekeket, mindenki adományokat gyűjt nekik, amik a rossebb tudja, hova lesznek, de úszómesterre nem telik. Itt muszáj, hogy legyen felelős személy mindenre, kivétel az eltűnt péntek esete, azt valahogy nem firtatja senki, persze mindezt gyermekek érdekeinek a védelmében. Hogy a szülőket ki védi meg a gyermekektől, az is vita tárgyát képezi, mert a kisgyermekesek nem tudnak melózni, mivel az óvodák is zárva, a maszek óvodákra meg nem futja mindenkinek, szóival nyári káosz.

Mindenki durcás, ideges, és a Varázsló is idióta szerű mosollyal terelgeti népét, mint Mózes annak idején. Reméli, hogy ez nem fog negyven évig tartani.

 

Legutóbbi módosítás: 2009.06.28. @ 12:09 :: George Tumpeck
Szerző George Tumpeck 301 Írás
BemutatkozásTumpeck György vagyok, 1953 nov. 14-én születtem Budapesten. 1985 óta élek Canadában, először Torontoban, majd az utóbbi pár évben Niagara Fallson. Hobbim a horgászás, szeretem a csendet, az egyedüllétet. Fotózással is foglakozom, és természetesen írok is. Társaságom szerint, jókedéjü, vidám emberke vagyok, én ezt inkább egy bohóc álarcának érzem