dr Bige Szabolcs- : Így kezdődött az Űrkorszak

– Hát, nem tudod? A szovjetek fellőttek egy mesterséges holdat, a szputnyikot.
– Tudom, ma hajnalban. Én is hallgatok rádiót… *

 

 

Előadásra siettem reggel. Gyalogszerrel igyekeztem, mert nem maradt pénzem buszjegyre, s a kerékpáromat kölcsön adtam a barátomnak.

   Amikor a Marosvásárhelyi „Papiu Ilaran” nevű líceum elé értem, az iskola elé kitett hangszóróból furcsa hangok törtek elő. „bip-bip, bibíp, bip-bip”.

   — Mi ez? — érdeklődtem nálam okosabb társaimtól.

   — Hát, nem tudod? A szovjetek fellőttek egy mesterséges holdat, a szputnyikot.

   — Tudom, ma hajnalban. Én is hallgatok rádiót…

   — Hát ez a hangja! A líceumi rádióamatőrök most kihangosítva közkincsé teszik.

   A reggeli lapok már hozták az adatokat is: súlya 83.6 kg, hossza 58 cm, keringési ideje 96 perc, fedélzetén műszerek, rádióadó.

   Nem kellett sok bíztatás, és az sem baj, ha lekéssük az első előadást — leülve a líceum lépcsőjére, közösen böngésztük a „Vörös Zászló” című megyei napilapot. Fejlécén a dátum. 1957. október. 4.

   Dagályosan áradó szavakkal hozták az olvasók tudomására a nagy hírt: „a világon először…, megelőzve az imperialista hatalmakat…, a béketábor diadala…, a szovjet technika győzedelmeskedett…,” és így tovább.

   Erről a csodálatos szovjet technikáról mindjárt az egy évvel azelőtti tankok jutottak eszembe, melyek ismét eltaposták a magyarság szabadságvágyát.

   Az is a szovjet technika diadala volt?!

 

 

Legutóbbi módosítás: 2008.10.02. @ 12:26 :: dr Bige Szabolcs-
Szerző dr Bige Szabolcs- 647 Írás
Teljes nevem Bige Szabolcs Csaba. Orvos vagyok, nyugdíjas, Marosvásárhelyen végeztem 1960-ban. Most Olaszországban élek.