B.G.Boróka : Aratás

 

…és bezúdult a nehéz bársonyfüggöny a színpadra, eltakarva az imént még párbeszédet folytatott színészeket a nézőtéren ülők szeme elől. A függöny halk suhogással végigsöpörte a színpadot és nyomában porszemcsék táncoltak felfelé a magasba a reflektorok halványsárga fényében. A hirtelen csendet felváltotta a kitör? vastaps, mely lassan, egyre ritmusosabban követelte, csalta el? a művészeket a nehéz bársony mögül. Hosszú perceken át tartott, míg a színészek sorra meghajolva mondtak köszönetet a nézők figyelmének, akik egy-egy szerepl? meghajlására hangos ovációval, üdvözléssel és még eősebb tapssal reagáltak.  Lassan elhalkult a nézőtér és a színpadot birtokba vették a kellékesek, takarítók. Az egyik zöldnadrágos férfi hosszú létrát emel a magasba, és komótosan nekilát a díszlet szétszerelésének, míg egy másik alatta, sorban veszi el és rakja egymásba az el?bb még királyi palotát mintázott hungarocell-lapot.  Amott, egy sötét köpenyes idősebb asszony vödörrel kezében siet át a színpadon és kék kesztyűs kezével mókás pantomimba kezd a díszletek között. Hol előbukkan, hol pedig elveszik a keze, az immár összerendezett bútorok és kiegészítők mögött, ahogy felmosó fájával gyors egymásutánban törli végig a színpad megkopott fáját.

 

Aztán hamar elsötétül a színpad is, távolról hallatszik már csak a léptek zaja, a színpad mögül, és az öltözők felől.

Hajnalodik… A nedves köd vizesre festi az utcákat és a lassan ébredező város, hamar  kiűzi az est színeit, és sárga fénybe öltözik a reggel.

Az újságos előtt a legfrissebb napilapok hevernek a földön, még ki sem pakolták a polcra. Főcímként az egyik napilap címoldalán ez díszeleg:

 

Bomba siker – a Terrakotta színház tegnapi György király c. bemutatója nagy sikert aratott, mind a nézők, mind pedig a kritikusok körében.

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2008.02.07. @ 14:01 :: B.G.Boróka
Szerző B.G.Boróka 80 Írás
Régebben az írást belső kényszerként éltem meg, jelenleg számomra az öröm és az önkifejezés eszköze.