dr Bige Szabolcs- : Hát eljöttél?

Történt az ötvenes években, Marosvásárhelyen.*

 

Szervusz, kicsi. Hát eljöttél? Úgy örülök. Látom te is örülsz.

Nézd, hoztam neked egy szál virágot. Tessék. Vörös rózsa.

Tudod, minek a jelképe a vörös rózsa? Látom a szemeden, hogy tudod.

Igazam van? Nagyon jó.

Most gyere, menjünk, üljünk be oda a cukrászdába. Hogy előbb sétáljunk egy kicsit? Jó.

Járjuk körbe a főteret. Mások is így szokták.

Közben mesélj magadról, mit dolgoztál, mit végeztél ma? Az irodában gürcöltél, és hallgattad a munkatársak üres locsogását? Olyan kedvesen meséled a dolgaidat, hogy évekig elhallgatnám.

Úgy látszik, ebben a városban mindenki ismerős. Annyit kell köszöngetni, hogy már igazán unom. Menjünk át a másik oldalra, ott ahol cselédlányok korzóznak, ma van a kimenőjük.

Nézd, milyen aranyosak a hagyományos, eredeti ruháikban. Minden falunak saját jellegzetes viselete van. Azok az apró ráncokba szedett, tarka mintás szoknyában, a fersingben sétáló lányok — székiek. Megismerni ki a csíki, gyergyói, kalotaszegi, vagy barcasági. Hagyományosan a gyergyói viselet szerint a rokolya (szoknya) csíkos szőttes. A kalotaszegiek piros mellényben, fehér szoknyában, zöld kötényben, piros csizmában és fejükön piros pártában sétálnak — nyolcan, tízen összefogózva. Azok a lányok, akik a hajukat két fonatban leeresztve viselik meggyszín vagy veres hajkötővel lekötve, lábukon kordován csizma díszeleg, azok a barcaságiak. A csíki másképp néz ki: a rokolya (szoknya) színes csíkozású háziszőttesből készül, hozzá keskenyebb csíkozású, vagy gyolcsból lerakott kötényt passzol, és karcsú, rövid mellényt a rokolya anyagából.

Nézd, milyen szépek. Álljunk meg agy percre itt a sarkon. Sokan már városi ruhát vettek magukra. Milyen kár! Lassan kihal ez a szép szokás…

No, menjünk tovább. Itt egy kedves, kis cukrászda, üljünk be. Oda az ablak mellé. Mit kérsz? Finom sütemény, gesztenyepürét, feketekávét? Add ide a kabátodat.

Hol a virágod, a rózsád? Ez csak a papírja…

 

Legutóbbi módosítás: 2007.12.21. @ 13:30 :: dr Bige Szabolcs-
Szerző dr Bige Szabolcs- 647 Írás
Teljes nevem Bige Szabolcs Csaba. Orvos vagyok, nyugdíjas, Marosvásárhelyen végeztem 1960-ban. Most Olaszországban élek.