Boér Péter Pál : Instant műalkotás

 

— Meglesz a szobor, meglesz a szobor, a világ első instant műalkotása, amit kis híján a természet hozott létre! Tapossanak a gázba! Kérem, ellenőrizzék katapultjaikat és minden egyebet, mert nem szeretnék más tartozékot az alkotásba kocsiinkon kívül! Haladjanak a belső sávon utánam, hamarosan számolni kezdek tíztől visszafelé, háromnál lőjék ki magukat, mert nullánál, amit már nem biztos, hogy ki fogok mondani, megtörténik a nagy durranás.

— Mi van, mit beszél, milyen katapult!?

Méltatlankodott a tízes kocsi sofőrje. Ő volt az egyedüli profi vezető, a többiek rángatták ebbe a nemes akcióba. Most döbbent rá, hogy ezek bebiztosították magukat, előzőleg azt gondolta, ők maguk is folyékony szoboralkatrész lesznek. Ez némileg aggasztotta, de még jobban az, hogy erről nem szóltak előre.

— Kilenc, nyolc, hét, hat, öt…

No, itt taposott a gázba, majd a fékre, kuplungra, és tett egy olyan fordulatot, amit csak a nagyon jók tudnak. Ötösbe rántotta a sebességváltót, és a szembejövő forgalmat kerülgetve távolodott.

„Jé, ezek becsaptak”, gondolta, mígnem egy óriási csattanást, még néhányat, majd egy hatalmas robbanást hallott, amitől a vele szemben áramló kocsisor is megállt.

Már látta a kába hullócsillagokként potyogó katapultokat. Lebegtek az ejtőernyők, az első számú éppen elé zuttyant a főszervezővel székében. Alig volt eszméleténél, de a sofőr kiugrott, odarohant és lekevert neki néhány pofont. Ezt látva, a több kocsiból odafutottak az emberek, mert egy ilyen szerencsétlen, autópályára pottyant katapultost mégsem illik csak úgy arcon csapdosni.

Majdnem mindegyikük a közvetlen közelében világosult fel, mert repülőt nem láttak, sugárhajtásút vagy katonait végképp nem, ezért eléggé furcsa jelenségnek számított a félvállról, lebernyeggel betakart figura.

A fel nem világosított letépte róla az ejtőernyőt és adott még néhányat, mire az magához tért.

— Ne üss, fáj az agyvelőm, azt hiszem a gerincem is. Jaj, jaj, amúgy is rettentő gerincfájós vagyok! Ez a kilövés nagyon odatett…

— Te potya, pontynak is alkalmatlan, miért nem szóltál, hogy én is mentsem az életemet?

— Miért, miért? Egy alkotás akkor ér valamit, ha áldozatot hoznak érte. Te úgysem tartoztál a centrumhoz, a lelkiismeretem itt és most is nyugodt.

Közben a többiek is, hasonló tudati állapotban, apránként földet értek. Őket már a kiérkezett tűzoltó- és rendőregységek emberei kérdezték ki.

Futótűzként terjedt a hír, hogy itt valamiféle szándékos, öngyilkos jellegű robbantás történt. A távolabb levők legnagyobb meghökkenésére, ezeket a szerencsétlen betegeket hátrabilincselt kézzel vitték el. Az emberi összetartás néha átlépi a határokat, mielőtt a rendőrökkel körülvett sofőrünk részletes magyarázatot adhatott volna, a tömeg meglincselte az őt kikérdező rendőrökkel együtt. Így egyszerre sikerült és dőlt meg a főnök vágya. Ő egy személyt, nem pedig egy csoportnyi áldozatot szeretett volna, de erről már csak a vizsgálatin értesült arról is, hogy van olyan műalkotás, amiért több év teljes ellátás a jutalom.

 

Legutóbbi módosítás: 2019.08.15. @ 11:31 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/