Boér Péter Pál : Ha kell, bedeszkázzuk!

 

 

Amikor a lépcsőfokokra helyezett szekrényeken átugrálva, a hetvenkettedik emeletre a fordulóig felért, az érdeklődő elindult balra a hangszigetelt szoba irányába. Igen kérem, azon a munkásszállón volt egy ilyen szoba. A lakók saját hangjukkal szigetelték el magukat. Senki nem költözött volna a világ minden kincséért sem a körülöttük levő szobákba.

Benyitott. Bendegúz bá’, literes borospoharát ürítve, éppen mesélt.

— Hallod, Kerekes, mikor az apám megtudta, hogy fia született, Subler néven szeretett volna anyakönyveztetni.

Kerekes megkerekedett, elfelejtett osztani, pedig ő volt a bankos.

— Mondd, neked addig nem volt neved?

— Miért, talán neked volt?

— A túró sem emlékszik olyan apró gyermekkorra, inkább kártyázzunk tovább. Osztok. Na de ennek az egésznek az örömére, meg hogy itt körülöttünk az éjszakások aláfestőzenét szolgálnak horkolásukkal, igyunk egy kortyintásnyi bort!

Megint megittak egy literes pohárkányit, majd nyolc szobával messzebbről belerepesztett a dobhártyájukba a techno.

Bendegúz elordította magát.

— „Százados úr sej-haj, százados úr ha felül a lovára…” — Mindenki bekapcsolódott, ha tehették volna az alvók is, de ők nem voltak ébren. Beleerősítettek, amitől techno eszméletét vesztette.

A techno rettenetesen hangos zene, ezért átmenetileg a hangszigetelőt, azaz az óbégatást is semlegesítette. A nyolc szobával távolabbi lakók nem értették, mi történhetett. Keresték, kutatták, de nem találták az elveszett eszmélet maradványait. A kajtatók lassan visszaszoktak rendes hallásképességükre, és amikor meghallották az öreg baka harcisípjának balladisztikus jajgatását, maguk is kómába estek. Így techno és barátai szolidarizáltak az elveszett eszméletben.

— Tompaszögi, ez itt vakablak?

— Annyiban igen, hogy nincs szeme, valamit befúj a szél.

— Nálunk mindig friss a levegő.

— Nem kéne bedeszkázni?

— Nem, a saját kalapácsommal bűvöltem ki, ebben a magasságban nem jár sem sunnyogás, sunyítás, sem alattomoskodás, ha mégis bezuhan ide hozzánk, vagy azokhoz a szerencsétlenekhez, akik olyan némák lettek megint, mint természetes hadiállapotukban, először is megromlik a szellőzés, mert rosszabb a levegője, másodszor minket nem hallanak majd rendesen. Ha mégis, vesszük a kalapácsot, szögeket, deszkát, léceket és a fej háta mögötti átnyúlva fület vakarással érzelmeket gerjesztőket kívülre marasztaljuk.

— Ragyogó! Egyébként mi az a subler?

— Hány éves vagy, Zabundi?

— Miért kérdezel állandóan ilyen nehezeket? Menjek inkább horkolni?

— Tolómérce! Megjegyezted? Ha nem tolják összevissza, rendesen mér. Na, még egy ilyen literes pohárkányit, aztán húzzál! Most nyerésre állok. Meddig tudsz számolni?

— Én huszonegyig. Nem is értem a hónapok végét. Szerintetek a többiek is eljátsszák, hogy képesek a huszonegy után is számolni?

— Mit tudom én. Adjál még egy lapot!

Subler, a Bendegúz tizenkilencre húzott egy alsót. Lecsapta a lapokat, átmenetileg kofferjébe húzta a pénzt, majd az egészet újra feltette.

Ez így ment nap, mint nap, mert arra nem járt a pofátlanság.

 

 

Legutóbbi módosítás: 2016.10.28. @ 10:40 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/