Boér Péter Pál : Aszú-leányka

 

— Körbejártak, körbe…

— Beleábrándultál?

— Ja, nagyon sörös lett. Tisztára úgy kérdezed, mintha ott lettél volna. Ez borfesztivál volt, kérem, de mindhiába ugrándozott magasra a kancsójából az egri leányka, bőgött a bevörösödött bikavér, szálkásított tisztességgel az aszú…

— Meg kell vallanom, kongás—biztos bizonytalanságba csöppentem, begörbült mindkét ajakam. Előbb fölfelé, majd lefelé, aztán aszimmetrikus egyenlőtlenségbe.

— Mi lesz itt, kérem, mert már nem emlékszem, mit kérdeztél az elején… Talán valamit a citromfák évi dinnyehozamáról, de ez most egészen lényegtelenül félresöprendő. Tudod, egy ilyen fesztivál — a borokéról beszélek, természetesen —, elég hosszú ideig tart, s képzeld, begurult.

— No, nem is tudtam, hogy a fesztiválok is meg tudnak mérgesedni.

— Á, még ha dühös lett volna, de méreg volt az egész. Erős, a legbortalanabb ostobaságból gyúrt, erjesztett és párolt.

— Tesó, a hülyeségnek vannak határai!

— Ne rombold felfakadó önbizalmam kerettelenségét! Hülyeség nincs is, még oktalanság sem. Ilyen sztereotipizáló főnökök ma már nem elviselhetők.

— Kis pajtás, én nem a főnököd vagyok ám!

— Na és? Én ezt úgy látom, és kész.

— Testvérként kérdezhetek, nem?

— Nemde de, de nem nemlegeset. Belegabalyodtam, tudod. Szóval az a helyzet, hogy én megmondom, mi van, te pedig vedd tudomásul, hogy megjelent. Mint mondottam, nem darált, nem préselt, kiforratlan.

— Húha, azt akarod mondani, hogy egyszerű szőlőt vittek be?

— Már mondtam, hogy erjedéket.

— Aha! Kanit, ahogy nálunk nevezik. Kannásat?

— Nem. Előbb azt hittem, hogy kisüsti, de az orromat birizgáló se nem bor, se nem pálinka szagról rá kellett jönnöm, hogy valami ismeretlen eredetű, mérhetetlen alkoholos alság. A mi borainkba főkoholok valók, ugyan a magánéletben a pálinkát sem vetjük meg — igaz a magánélet nem fesztivál —, ám pálinkavonalon is elmélyítő szaga volt. A zsűri már annyit ivott, hogy pirosra duzzadt, és az öklömnyi ormányok mögül, kivirágzott, bortól piros orcákkal, a nagy homály ecetbevilágosodás zsákutcájából kizuhantak. Elnézést, hogy ilyen kackiásan beszélek, de az egész zsűrit egy óriási zsákba rakták, éppen akkor emelte fel egy daru a végét, tehát kipottyantak belőle. Nem hiszed el, de a borászok ászai arra a pancsra, nem borra, nem is pálinkára, hanem a nem-nemre szavaztak, pedig nem-nem szavazat nem is létezik a szabályzatban. Most menjünk le a pincébe, verjük csapra az első hordót, s keseregjük szét a nyers vöröset. Nyeldekeljünk rosta nélküli borral!

— Ne beszélj fejtörőkben!

— Borostásan, sőt szakállal átitatott aszú-leánykát iszunk!

— Na, testvér, a te borásztudományodat itt rögtön megvonom. Látom, egyedül kell nyelnem. Tömör, erős rizlingbe fojtom bánatom, te meg borotválkozz meg! Ha tudod, fejtsd át, amit tönkretettél, aztán talán szóba állok veled… 

Legutóbbi módosítás: 2014.06.18. @ 20:13 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/