H.Pulai Éva : Magyar Fotográfia a 20. században, Royal Academy of Art London

Szemtanúk – Magyar fotográfia a 20. században: Brassai, Capa, Kertész, Moholy-Nagy, Munkácsi… (A címképen: André Kertész)

 

 

A XX. század leghíresebb magyar fotóművészeinek és fotóriportereinek munkáiból nyílik kiállítás a héten a londoni Királyi Művészeti Akadémián (Royal Academy of Arts), a magyar EU-elnöki időszak egyik nagyszabású záróeseményeként.

 

A brit főváros egyik legpatinásabb képzőművészeti intézményében “Szemtanúk – Magyar fotográfia a XX. században: Brassai, Capa, Kertész, Moholy-Nagy, Munkácsi” címmel összeállított, kétszáznál több művet felsorakoztató tárlat csütörtöktől októberig lesz megtekinthető.

 

A múlt század portré- és hírfotóműfaját meghatározó mesterek munkái közül olyan hírességek is szerepelnek a Londonba hozott kollekcióban, mint Robert Capa amerikai katonája, aki 1944. június 6-án, a normandiai partraszállás legvéresebb harcainak helyszínén, az Omaha partszakaszon igyekszik küszködve, nyakig elmerülve kijutni a tengerből a partra, vagy Brassai egyik klasszikus Picasso-portréja, amely a festőművész párizsi műtermében készült.

 

Brassai (Halász Gyula) és Picasso

 

A londoni Magyar Kulturális Központ hat különböző londoni galériában a Royal Academy of Arts nagy kiállítását felvezető, illetve kísérő, kisebb fotográfiai tárlatokat is rendezett.

 

A tárlat több mint kétszáz, 1914 és 1989 között készült képen keresztül mutatja be,  hogy ezek a világszerte elismert művészek miként járultak hozzá ezen médium stílusbéli fejlődéséhez. Ráadásul ezek a lenyűgöző felvétételek nem csak a nemzetközi színtéren, hanem  a magyar fényképészet gazdag történetében is elhelyezik őket. A kiállítás természetesen nem feledkezik meg a fotozsurnalizmushoz  és a dokumentarista fényképészethez való hozzájárulásukról, mely a mai napig a nemzetközi fotótörténet jelentős fejezete.

 

Martin Munkácsi

A Martin Munkácsi hagyaték tulajdona. © Ludwig Múzeum

 

Néhány hónapon belül ez a második igen nagyszabású magyar művészeti kiállítás a Piccadilly – London bohém színházi-művészeti negyede – tőszomszédságában álló Királyi Művészeti Akadémián, ahol tavaly szeptemberben a budapesti Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria gyűjteményéből állítottak össze tárlatot.

 

A tavalyi kiállítás közönsége szintén rendkívüli gazdagságú, kétszáznál több alkotásból álló anyagot láthatott. A Budapestről hozott kincsek között volt Raffaello Esterházy Madonnája, Leonardo több rajztanulmánya, Giorgio Vasari Kánai menyegzője, valamint El Greco, Rembrandt, Rubens, Goya, Manet, Monet, Schiele, Gauguin, Picasso művei, amelyek közül sok addig soha nem volt megtekinthető Nagy-Britanniában. Emellett a magyar művészetnek a Nemzeti Galériában őrzött számos főművét, köztük Munkácsy, Rippl-Rónai vagy Csontváry alkotásait is megismerhette a londoni közönség.

 

A két rendezvény nem független egymástól. Miután felmerült, hogy Magyarország a magyar EU-elnökség kapcsán fotókiállítást rendezne a londoni művészeti intézményben, a Royal Academy of Arts szakértői – még 2009-ben – ellátogattak Magyarországra, ahol megtekintették a Szépművészeti Múzeum, a Nemzeti Galéria és a Nemzeti Múzeum gyűjteményeit is. Ennek hatására kezdődtek – és vezettek eredményre – a tárgyalások a magyar múzeumok anyagából rendezett tavalyi londoni kiállításról.

 

Forrás: MTI

 

 

Legutóbbi módosítás: 2019.09.11. @ 06:39 :: H.Pulai Éva
Szerző H.Pulai Éva 1146 Írás
A H. a nevem előtt, csak egy megkülönböztető jel, hogy ne keveredjenek össze a hírösszeállítások a firkáimmal. *Pulai Éva