Csillag Endre : A hepiend

„De akkor újra szerethetik egymást! – örvendezett a gereblye.”

 

 

A gereblye álmosan fésülte csorba fogaival az egyszemű, boncoló orvos ritkás, őszülő haját a bűnügyi laborban. A doki egy binokuláris mikroszkóp fölé görnyedt. A tárgylemezen egyetlen vörös hajszál feszengett. Dr. Boncz mindenáron vékony metszetet akart belőle készíteni az elektronmikroszkóp alá. Ez nagyon fontos volt, mert perdöntő bizonyítékkal szolgálhatott arra nézvést, hogy a gereblye DNS-e nem egyezik meg sem a kapa, sem a nagypofájú ásó aminosav-szekvenciájával. A hajszál a gereblyés ember feleségétől származott, akinek kapával akart a férje fazonigazítást eszközölni a fején. Dr. Boncz elmosolyodott. Dohányzástól sárga fogai furcsán villogtak a sterilezés miatt állandóan bekapcsolva lévő ultraibolya fényben. A gereblyének rögtön feltűnt a boncnok viselkedésének változása. Ezért egy cseppet erősebb nyomást gyakorolt annak csaknem tar tarkójára.

– OK! – szólalt meg Dr. Boncz. – A férjtől is van anyagunk a DNS kinyeréséhez.  Mind a nőt, mind a férjet klónozni fogjuk, de abban az állapotban állítjuk őket elő, ahogy sok-sok évvel ezelőtt megismerkedtek.

 – Ha jól értem, ez azt jelenti, hogy eddigi életútjuk rossz beidegződései el lesznek törölve?! – kérdezte reménykedve a gereblye.

– Úgy van – válaszolt Dr. Boncz büszkén.

– De akkor újra szerethetik egymást! – örvendezett a gereblye.

– Igen, igen – helyeselt a doki.

– Kedves doktor úr, engem is tudna klónozni? Újra kinőhetnének a fogaim meg a nyelem?

– Negatív – válaszolt a boncnok.

Erre a gereblye nagyon elszomorodott, mert az Üröm útca 72 alatt várta őt egy csinos gereblyelány, szűz köpűjével. Vele szerette volna már évek óta megosztani a nyelét. Ezt még a Vas- és Edényboltban megígérték egymásnak a polcon. Dr. Boncz megszánta a könnyező gereblye urat. Megígérte neki, a nyeletlen gereblyelányt megvásárolja és behozza hozzá az Üröm útcából, és noha gereblye úr nyélcsonkja csupán tizenöt, üszkve húsz cm lehet, azt bátran megoszthatja szerelmével. A gereblye elernyedten gondolt szerelme érintetlen köpűjére.

 

Dr. Paragraf Tudorka önzetlen szerepvállalása is elnyerte méltó jutalmát. Feleségül vette őt a megyei főügyész Dr. Ügyetlen Kázmér, a jogtudományok akadékos doktora. Gyönyörű esküvőjük volt a gereblye-affér kipattanásának tizedik évfordulóján, amikor az ügy végre nyugvópontra jutott. Igaz a gereblye alig bírta összekotorni Euróban a rá vert per- és egyéb költségeket. Boldogsága így is felhőtlen volt, mert a gazdái ügyét is el tudta simítani.

Az esküvői meghívottak között ott volt a kapa, az ásó, és kivételesen a nagyharang is otthagyta állandó őrhelyét a Nagytemplom tornyában, és magnetofonról zengte tele a házasságkötő termet, aminek a hangnyomás miatt a mennyezete meg-megemelkedett. Schubert mester elérzékenyülten fordult meg a Zentralfriedhofban található sírjában, ahova Beethoven is követte a währingeri temetőből.

Tudorka esküvői ruhája olyan volt, mint egy álom: hét méteres uszályát négy gyerek vitte. Két lány és két fiú. A megyei lap egyik, megjelent és fantáziadús riportere a gyerekek arcvonásaiban felfedezni vélte a gazduram és hű neje kifejezett arcvonásait, persze megfiatalodott kivitelben. Mindenesetre a lányoknak lángoló vörös haja volt.

Az egyik sarokban szemérmesen meghúzódva, az egyszemű Dr. Boncz büszkén törölgette bepárásodott monokliját.

 

Lehet, hogy a szemfüles riporter jó megfigyelő volt?

 

 

Vége

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2011.04.18. @ 09:23 :: Csillag Endre
Szerző Csillag Endre 195 Írás
Amatőr módon írogató nyugdíjas vagyok. Követek el verset is, de igazán a kisprózában érzem jól magam.