George Tumpeck : Napi mozaik 1.

Núbia vad párduca *

 

 

 

A Nagy Fehér Varázsló, akit másként csak házmesternek hívtak, megelégedetten bontotta fel az aznapra kirendelt sörét.

Kényelmesen hátradőlt, majd cigarettát tett a szájába és fennhangon közölte:

— Jöhet a tűz! — Varázslóné szaladt is a gyufával, közben régi átkokat szórt mindenfelé, és félelmetesen lóbálta az üveghamutartót… Na ekkor szólalt meg a ház tűzjelző rendszere, ami azonnali intézkedést kívánt, egyrészt ki tudja, valóban ég-e a ház, vagy csak a gyermekek játszanak, másrészt a sziréna rikácsoló hangja mellett a sör sem esik olyan jól. A varázsló dühösen lecsapta az üveget, a majdnem rágyújtott cigarettát Varázslóné kezébe nyomta, aki kaján vigyorral és minden eshetőségre készen szorongatta a hamutartót.

Ilyenkor a liftek azonnal, megállás nélkül lejönnek a földszintre és kinyílnak az ajtók. Még akkor is, ha Núbia vad párduca, rózsaszín turbánban éppen a tizedikre akart menni. Szóval liftajtó nyitva és rogyadozó térdű párducunk sírva, remegve kitámolyog, kezét az ég felé nyújtva megpróbálja odébbtolni a szemközti betonfalat, majd méltóságteljesen bepisil. Lakók gyűlnek, mint dögszagra az éji vad, Varázsló lelkesen nyomkodja a gombokat. Hirtelen csend. A lift előtt közben összegyűlt arab felkelők turbános csoportja hatalmas tisztelettel nézi.

Tűzoltóság érkezik, talpig jelmezben, mint Ali baba és a negyven tűzoltó, majd kioktatják a varázslót: Ezt, meg ezt, meg ezt ne nyomd meg, csak akkor, ha mi aszondjuk: megnyomhatod. Most megnyomhatnád, de már megnyomtad.

Varázsló bólogat, majd köp is. Lakók betömörülnek a liftbe, körülbelül tízen a négyszemélyesbe, és várják a csodát. Csoda lőn, amikor végre sikerül kiterelni őket, így hozzáférhetővé válik az az újabb gomb, amit csak akkor, amikor mondják. Szóval mondták. Varázsló nyomott, és az álruhás arabnak öltözött álruhás arabok kétségbeesve figyelték, hogy a méltóságteljesen becsukódó liftajtó hogyan nyeli el az egyetlen reménységüket, a Nagy Varázslót.

Mire az ajtó újra kinyílt, már csak enyhe húgyszag és egy nagy tócsa emlékeztetett az eseményekre.

 

Legutóbbi módosítás: 2009.03.25. @ 18:39 :: George Tumpeck
Szerző George Tumpeck 301 Írás
BemutatkozásTumpeck György vagyok, 1953 nov. 14-én születtem Budapesten. 1985 óta élek Canadában, először Torontoban, majd az utóbbi pár évben Niagara Fallson. Hobbim a horgászás, szeretem a csendet, az egyedüllétet. Fotózással is foglakozom, és természetesen írok is. Társaságom szerint, jókedéjü, vidám emberke vagyok, én ezt inkább egy bohóc álarcának érzem