dudás sándor : Néhány mondat

Teljes csendben élve, annyi, mint háromlépésnyire lenni az embertől. Törekszem rá, hogy meg tudjam fogni, érteni, látni, tapasztalni a létező és változó dolgok egyedi karakterét, jellemvonásait. Az így megszűrt, egyénivé lett valóságot a magam rendszerévé szövöm.

            Sokszor azzal a céllal írok, festek, hogy valami olyat hozzak létre, ami konzervál egy adag életigenlést. Témáim a munka során átíródnak képpé, ritmussá, dallammá. Amit hozzáteszek, az a belső látásom terméke. Mindennapi éhségként keresem azt a létező erőt, amit az érzésvilágom éltetőjeként ismerek.

            Lefut bennem néhány költészeti törvény, aminek a szem előtt tartásával könnyedén le lehet képezni a gondolatokat, csupán arra ügyelve, ne ismételjek senkitől. Egyszerű.  Olyan egyszerű dolog, amiket egy gyerek is megért. De még sokszor így sem tudok írni hol több, hol kevesebb gyötrődés nélkül. Az állandó kétely intenzitásától függően. Úgy szólván tudat alatt emlékszem előző alkotásaimra, összehasonlítom készségeim állapotát. Ha nem is segít, irányt ad az intenzitásnak. Olykor abbahagyat: „Majd máskor!”

            A jó kép megalkotásának törvényei rendkívül egyszerűek. Levegősség, kompozíciós egyensúly, némi logika. Mégsem tud mindenki írni, olyan képet alkotni, ami él, és működik.

            Nem a megértés a kulcs, a törvények szem előtt tartása. Hiába tudja ezt az alkotó szándékú, ha nem képes alkalmazni. Ha enged az elragadtatásnak. „A lelked olyan fehér, mint a hó, és olyan puha, mint a földre szállt angyalszárnyakból kihullott tollpihék.” Szólni, felvilágosítás szándékával az ily módon alkotónak? 

            A lélek és élet növekedésének a törvénye egyszerű, és az igazság tabu a közgondolkodásban. Ezeket a ragaszkodásokat elengedni, az igazság alkalmazása, maga a művészet. Legnagyobbjaink tudták. József Attila kifejezésével: „Az igazat mondd, ne csak a valódit.”

 

Legutóbbi módosítás: 2019.09.10. @ 15:01 :: dudás sándor
Szerző dudás sándor 773 Írás
1949-ben születtem Tápiógyörgyén, a mai Újszilváson. Szakmám könyvkötő. Nyugdíjas vagyok. 13 éves koromtól társam a versírás, az irodalom. Több önálló kötetem, s általam szerkesztett antológiám, s más antológiai szerepléseim vannak.