Péter Erika : A legfényesebb csillag

( Saját fotó)

 

Léna, a Tarantula-köd egyik legfénylőbb csillaga alig tudott feltápászkodni a felhőágyból.
A fürdőszoba felől villanyborotva-duruzsolást hallott. Felnézett az órára és megállapította, hogy igyekeznie kell. Ilyentájt már kész szokott lenni a reggelivel és már az uzsonnát csomagolja.Kiment a konyhába, de hirtelen megszédült s azonnal le kellett ülnie. Párja épp végzett a borotválkozással. Odasietett hozzá:
– Igyekezz drágám, mert elkésem! – sürgette őt, miközben homlokára nyomott egy rutinpuszit.
Léna összeszedte magát. Felvert négy tojást és elkészítette az uzsonnát, de férje nem tudta kivárni, amíg a rántotta elkészül, mert az ajtó előtt már türelmetlenül tülkölt a munkásokat szállító galaxistaxi.

Iszonyatos fájdalmai voltak egész délelőtt. Fölöltözött és elvánszorgott a szomszédba Katához, az egyetlen olyan csillaghoz, akiben megbízhatott. Kata a második felhőemeleten dolgozott. Léna felvonszolta magát a lépcsőn. Amint Kata meglátta, felkiáltott:
– Édes Istenem, te mindjárt itt fogsz megszülni! – rémüldözött és azonnal emelte a telefont, de a vonal hirtelen megszakadt.
– Már megint hiba csúszott a kozmikus rendszerbe! – csapta le dühösen a készüléket.
Ötször kellett megismételni a hívást, mire kicsengett a telefon.


Léna egyedül szállt be az űrmentőbe, amely szirénázva robogott a csoport kórházába.
A szülőszobában az orvos azt mondta neki:
– Itt előbb-utóbb császármetszés lesz! Ilyen pici bolygó nem tud világra hozni ilyen nagy csillagot!-
– Drága doktor úr! Természetes módon szeretném megszülni, nem császárral, nem vákuummal, nem fogóval! Erős vagyok, higgyen nekem! – könyörgött Léna.
– Rendben van. Megpróbáljuk! – egyezett bele a csillagok szülésze és megsimogatta Léna homlokát.
Léna olyan erőt érzett magában, mint még soha. Nemsokára elfolyt a magzatvize is. Úgy lélegzett, úgy lihegett s mindent pontosan úgy tett, mint ahogy a szakkönyvekben olvasta, s ahogy a védőcsillag tanácsolta neki.
Egy óra múlva kibújt a csillag egyik csúcsa. Léna összeszedte minden erejét, hogy kilökje magából.
– Gyönyörű kisfia van! – mondta a nővérke. – Mi lesz a neve? –
– V-682 – felelte Léna s kimerülten mosolygott. A fájdalmasan szép boldogságban ellazította magát. Ernyedten lebegett, mikor meghallotta, hogy a szomszéd szülőágyon felsír egy most született csillag.
Ekkor döbbent rá, hogy a fia hangját nem is hallotta. „Nem figyeltem oda vagy elaludtam közben? – latolgatta. Kinyitotta a szemét és megriadt. Három vagy négy fehér köpenyes sürgött-forgott a kicsi körül, aki lilás-fekete volt és még a köldökzsinórt sem vágták el.
– Mi történt a kisfiammal? – kérdezte ijedten.
– Ne aggódjon kedves! Némelyik csillag nehezebben válik meg az anyukájától. – próbálta megnyugtatni őt egy nővér.
Mérhetetlen időnek tűnt mire elvágták a köldökzsinórt. Az újszülöttet elcipelték valahová, Lénán összevarrták az összevarrnivalókat és ággyal együtt kitolták a kozmikus szülőszobából.
Egyedül maradt. Csillogása és hőmérséklete rohamosan csökkent.
A fojtogató csendben végre neszezést hallott. „ Istenem segíts, hogy jöjjön erre valaki!” – fohászkodott magában s lám egy ismeretlen bolygó közeledett felé.
– Hol van a kisfiam? – kérdezte kétségbeesve Léna.
– Hogy hívják a kisfiát? – érdeklődött a bolygó.
– V 682 lett a neve! – válaszolta Léna, majd hozzátette: – Körülbelül két órája született. –
– Nyugodjon meg kedves, mindjárt utánanézek! – felelte az ismeretlen bolygó, majd ígéretéhez híven pár perc múlva visszajött.
– Minden rendben van! – mondta, de Lénát ez nem nyugtatta meg.
– Nem hiszem! Látni akarom! – nyöszörögte, majd érezte, hogy finoman megsimítják.


Az ismeretlen csillag eltávolodott, de nemsokára visszatért. Lehajolt és megmutatta az újszülöttet. És Léna már tudta, hogy megszületett a Tarantula-köd legerősebb, legnagyobb és legfényesebb csillaga.


 

Legutóbbi módosítás: 2013.12.18. @ 18:11 :: Péter Erika
Szerző Péter Erika 568 Írás
"Az ember akkor jut legközelebb saját énjéhez, amikor oly' komollyá válik, mint a játszadozó gyermek." (Herakleitosz) Előfordulok sok-sok antológiában, néhány folyóiratban, köztük a Bárka Irodalmi Folyóiratban, a Csodaceruzában és Dörmögő Dömötörben. a Breki Magazinban is. 2013 Ünnepi Könyvhét - A Körösvidéki Irodalmi Társaság Körösök Gyöngye díjával jutalmazta Másodvirágzás c. könyvemet. 2014: VOSZ - IRODALMI PRÍMA DÍJ a gyermekirodalomban kifejtett munkásságomért. Tizenkét önálló kötetem van. 1.Mindörökké mosoly ( Akkordia Kiadó 2. Szeretőim a szavak (Akkordia Kiadó). 3.Verselhetek 1.és 2.kiadás - Móra Kiadó) 4. Három Holló CD ( Palinta Társulat) Gyerekverseim némelyikét megzenésítették. 5.A nyakatekert zsiráf- gyerekzetek (magánkiadás) 6.Túlhordott ölelés - Irodalmi Rádió, Miskolc, MEK. kötet 7.Esőtánc- CD -megzenésített verseim. Énekli és zeneszerzője: Dafna 8. Csupa csiga - verses mesék - Timp Kiadó (2011) 9.ZabfaLók - verses történetek a lovakról- AB-ART Kiadó (2012) 10. Szélforgó CD. ( Fülemüle Zenekar -meg zenésített gyerekzetek 11. Másodvirágzás- Kortárs Költők sorozat (20.) AB- ART Kiadó (2013) Körösök Gyöngye Irodalmi Díj - a Körösvidéki Irodalmi Társaság megyei díja-2013 Ünnepi Könyvhét 12. Boldogságbolt -gyerekzetek ( AB-ART Kiadó) 2014. 13. Színházikó -gyerekzetek ( AB- ART Kiadó) 2014. 14. Autóparádé- leporelló ( AB-ART Kiadó) 2014. 15. Hajnaltól hajnalig- leporelló ( AB-ART Kiadó) 2014. 16. Elpattant zongorahúr - regény ( AB- Art Kiadó ) 2015. 17. Verő László oklevé l- Héttorony Irodalmi Magazin Szerkesztősége - líra kategória- 2015. Ha többet szeretnél tudni rólam, nézd meg a honlapomat! Honlapom: http://www.petererika.com/