H.Pulai Éva : Ma kezdődik a 68. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

2011. augusztus 31 – szeptember 10. A Velencei Filmfesztivál a filmvilág egyik legjelentősebb eseményének számít, mely a legjobb filmeket díjazza, de bemutat versenyen kívüli darabokat is.

 

 

 

Ma nyílik a 68. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál. Az idei mustrát különösen nagy várakozás előzte meg: a patinás seregszemlén nemcsak a legnagyobb filmcsillagok, hanem a 24 alkotást felsorakoztató versenyprogram iránt is óriási az érdeklődés.

 

A szeptember 10-ig tartó fesztivált George Clooney új munkája, a The Ideas of March című dráma nyitja meg. A Clooney rendezésében készült filmben Ryan Gosling és Philip Seymour Hoffman játssza a főszerepet.

 

Marco Müller fesztiváligazgató színvonalas programot válogatott össze a versenyhez. Nagy érdeklődés övezi John le Carré Az áruló című kémregényének új feldolgozását, amely igazi sztárszereposztással – Colin Firth, Gary Oldman és John Hurt közreműködésével – készült. A svéd Thomas Anderson rendezéséről maga John le Carré is elismerően nyilatkozott honlapján.

 

A brit Andrea Arnold új Üvöltő szelek-feldolgozására is sokan kíváncsiak, akárcsak Ami Canaan Mann amerikai rendező Texas Killing Fields és William Friedkin Killer Joe című munkájára. Az A Dangerous Methodban David Cronenberg avatja be a nézőt a pszichológia két nagysága, Carl Jung és Sigmund Freud rivalizálásába, amint egy fiatal nő (Keira Knightley) kerül kettejük közé.

 

Roman Polanski tavaly svájci börtönében és házi őrizetében kezdte el a munkát a Carnage című filmen. A 78 esztendős filmest végül nem adták ki az Egyesült Államoknak, a rendező szabadon bocsátása után Franciaországban forgatta le a drámát Kate Winslet, Jodie Foster és Christoph Waltz szereplésével.

 

Az orosz filmet Az orosz bárka rendezője, Alekszandr Szokurov képviseli Velencében Faust című alkotásával. Hongkongból Johnnie To érkezik a gazdasági válság hétköznapi emberekre gyakorolt hatását vizsgáló, Life Without Principle című munkájával.

 

A fesztiválra olyan filmcsillagokat várnak, mint Colin Firth, Keira Knightley, Matthew McConaughey, Kate Winslet, Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow és Madonna.

 

A versenyen kívüli érdekességek közé tartozik Madonna második játékfilmes próbálkozása. A popsztárból lett rendező a W.E. című kosztümös produkcióval jelentkezik, amely az elvált Wallis Simpson és a kedvéért a brit trónról lemondó VIII. Edward király romantikus kapcsolatáról szól.

 

Önmagát és Heródes királyt alakítja a Wilde Salome című produkcióban Al Pacino, Steven Soderbergh pánikot okozó halálos vírusról forgatott thrillerjét küldte a fesztivál programjába Matt Damonnal, Kate Winslettel, Marion Cotillard-ral, Jude Law-val és Gwyneth Paltrow-val a főszerepben.

 

A világ legöregebb filmfesztiválja szeptember 10-én, szombaton a legjobb filmnek járó Arany Oroszlán-díj és az alkotóknak járó elismerések átadásával zárul.

 

Idén a filmes seregszemle technikai újdonságokkal és megújult környezettel fogadja a népes nézősereget. Egyebek között elkészült a vetítéseknek helyet adó Palazzo del Cinema nagytermének felújítása, és a Lidón ingyenes WiFi áll a látogatók rendelkezésére.

 

MTI

 

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál (olaszul: Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica) minden évben késő augusztusban kezdődik és szeptember elején ér véget a Velencei Biennále keretében. A Mostra az első filmfesztivál volt a filmtörténelemben és jelenleg az egyik legfontosabb „A” kategóriájú filmfesztivál a világon. Az első fesztivál 1932-ben volt.

 

A fesztivál fődíja a Arany Oroszlán (Leone d’Oro). 2002-ben új díjjal gazdagodott a fesztivál, a San Marco-díjjal, amit a legjobb film kap a „controcorrente” (nem mainstream jellegű film) szekcióban.

 

A Velencei Filmfesztivál a filmtörténelem első filmfesztiváljaként az egyik legnagyobb filmes eseménynek számít a világon. 1932 óta a legszínvonalasabb és a legjobbnak ítélt alkotások vesznek részt a versenyen. A filmművészet egyik legnagyobb elismerésének számító Arany Oroszlánt 1954-ben adták át először Renato Castellani, Rómeó és Júlia című filmjéért.

 

Korábban a díjat Velencei Nemzetközi Nagydíjnak, majd Mussolini Kupának nevezték. A fesztivál jelenlegi fődíja, az Arany Oroszlán mellett kiosztásra kerül a legjobb rendezésért járó Ezüst Oroszlán valamint a zsűri különdíja is. A filmek mellett a színészi alakításokat is díjazzák: a Volpi Kupa a legjobb színésznek és színésznőnek jár, melynek jelentőségét és értékét híven tükrözi, hogy olyan világhírő színészek érdemelték már ki, mint Jean Gabin, James Stewart, Gérard Depardieu, Hugh Grant, Jack Lemmon, Sean Penn, Brad Pitt, és olyan színésznők, mint Bette Davis, Sophia Loren, Shirley Maclaine, Isabelle Huppert, Juliette Binoche, Julianne Moore, Helen Mirren vagy Cate Blanchett.

 

Mindezek mellett elismerik még a legjobb fiatal színészt vagy színésznőt a világhírű olasz színész, Marcello Mastroianni nevét viselő kitüntetéssel, valamint a legjobb operatőrt és legjobb forgatókönyvet az Arany Osella-díjjal. A fesztivál szervezői természetesen nem feledkeznek meg az első,- és rövidfilmesekről, valamint 2009-től a legjobb 3D-filmek is jutalomban részesülnek.

 

1969 és 1979 között nem adtak ki díjakat. Ernest Laura igazgató így próbálta meg a fesztivált a nagyközönség számára ismertebbé tenni. A rendezvény azonban érdektelenség miatt mégis éveken át hanyatlott, csak az 1980-as években köszöntött be történetében a reneszánsz, elsősorban Carlo Lizzani fesztiváligazgató (és elismert filmrendező) működésének köszönhetően.

 

A fesztivál díjai

Arany Oroszlán – a fesztivál fődíja, melyet 1954 óta ítélnek oda a legjobb filmnek.

Volpi Kupa – a legjobb alakítást nyújtó színésznek illetve színésznőnek járó elismerés. A díjat 1935 óta ítélik oda.

A zsűri különdíja – 1951 óta adják át.

Ezüst Oroszlán – a legjobb filmrendezőnek járó elismerés.

Arany Osella-díj – a legjobb forgatókönyvírónak járó elismerés.

 

hu.wikipedia.org

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2019.09.11. @ 06:39 :: H.Pulai Éva
Szerző H.Pulai Éva 1146 Írás
A H. a nevem előtt, csak egy megkülönböztető jel, hogy ne keveredjenek össze a hírösszeállítások a firkáimmal. *Pulai Éva