Boér Péter Pál : Pótoktatás

 

 

– Vegyük ezt olyannak, mintha egy vizsga utáni vizsga volna. Ne szisszenjenek fel, nem pótvizsga! Rosszul fejeztem ki magam, talán inkább pótoktatás. Íme, egy emberi lény.

Hat esztendő alatt, annyi mindent megtanultak gyógyítani. Maguk ugye mind gyógyítani akarnak? Hangosabban, elég vérszegény az igenjük! Ezeken a gyakorló köpenyeken, nem is értem, két oldalt miért zsákméretű zsebeket viselnek? Szóval mit szeretnének, gyógyítani? Hát nem tudom, lehet hogy mást meggyőznek.

Nos itt ez az emberi lény, tulajdonképpen csak látszólag és átmenetileg az. Még egy picit várjanak, előveszem az élethossz meghatározó műszert, puszta kíváncsiságból. Magának kisasszony, őszinte részvétem. Tati, maga igazán hosszú életű lesz! Langaléta, a szikársága sem védi meg, kínlódni fog hosszan a középkor és az öregedés határáig. Na, nem ijesztgetem tovább magukat, hanem megkérem kedves asszisztensemet, hajtsa végre  az – úgynevezett – élettelenítő tevékenységet.

Az élet, mint tudják – hat év alatt megtanulták – nem tart örökké. Egyeseknél, mint ennél a balszerencsés fickónál, mesterségesen szüntetik be ezt a melléktevékenységet. Nézzék az órájukat! Kislány, maga ne biggyessze a száját, úgy látom kevesli. Igen, kevesebb mint két percig tartott, ez a közepes fokozatú élettelenítés. Jöjjenek, győződjenek meg pulzusméréssel. Jó, most álljanak vissza! Kérem, mindenki mondja el – lehetőleg egy szóban -, milyen különbséget lát, az itt látható – úgynevezett – halott és a kicsit korábban, élettelenítés előtti, alig ember között. Mondjuk balról jobbra.

– Hát egészen nyugis lett, már nem remeg.

– Igen. Maga?

– Furcsán tátog, helyesbítek, nagy A-t mond, pedig nem is a gégészeten van torokvizsgálaton.

– Igen. Maga? Valamit nagyon bámul a plafonon, maga kisasszony!

– Nem tudom, szerintem halott.

– Rátapintott a lényegre.

– És maga már nem is mond semmit? Fiatalember, teljesen bezsebeltnek érzi a Summa cum laudés diplomát, így vizsgák után?

– Professzor úr, szerintem újra indíthatná azt a robotot!

– Tessék?

– Elnézést, megismétlem. Most, hogy már mindannyian láttuk ezt a szimulációt, van képünk arról, milyen lehet egy ilyen típusú elhalálozás, de akár újra is indíthatja a robotot, hiszen megtette kötelességét.

– A robotot?

A professzor homlokon csapta magát.

– Maga csíp-csíp-csókán felnőtt, bájos mosolyú, szépreményű ifjú! Mi nem szoktunk szimulációkat végezni, mint tudja, a hat év alatt soha nem került olyasmire sor.

– Azt akarja mondani hogy…

– Azt akarom mondani, hogy mindenki jeles-, csillagos jeles-, meg amit el tudnak képzelnire vizsgázott, kivéve magát, évismétlő biciklilovag. A csúszós fejű papájának

elmagyarázhatta volna, hogy nálunk nincsenek utánzatok, a robotok nem a mi világunk. Orvos szeretne lenni?

– Nem professzor úr!

– Tessék?

– Ismétlem, nem. Egyre jobban érdekel a kibernetika. Emberszabású robotokat fogok csinálni, hogy az ilyen hamburgeragyú professzorok, mint maga, még egyszer ne tudjanak ilyet csinálni.

Az asszisztens kapta el estében a lekerekedett szemű, vastag, kidagadt nyaki erekkel hátravágódó professzort. Odahúzta az előzőleg sikeresen „életmentesített”, szemléltető halott mellé és megjegyezte.

– A professzor úr utódja én vagyok, mostantól engem szólítsanak professzornak és megtekinthetik ezt a másik, korábban élő, most váratlanul életmentesült halottat.

Jöhetnek pulzust mérni!

 

 

Legutóbbi módosítás: 2011.06.23. @ 16:49 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/