dr Bige Szabolcs- : Marmore vízesések (Cascata delle Marmore)

– levelek Umbriából 3 – *

 

 

Déli féltizenkettő. Az országút mellett, a korlátnak támaszkodva várakozunk. Sziréna hangja hasít bele a csendbe. Figyelmeztetik a kirándulókat, látogatókat, igyekezzenek eltávolodni a vízesés közeléből, mert hamarosan felnyitják a tározó zsilipjeit.

       Először csak fenn a tetőn látszik valamelyes változás, a különben gyér vizű zubogó kezdeténél. Aztán a lezúduló víztömeg egyre tömegesebbé válik, és sűrű páraszerű permet tölti meg a völgyet, amit a mélybe ömlő zuhatag ver fel. Három szinten át éri el a völgyfenekén levő patakot.

      Az olaszok szerint ez Európa legmagasabb vízesése. 165 méter magas. Nem vitatom, de ha van is valahol magasabb, az biztos nem ilyen „elzárom-kinyitom” rendszerrel működik. Ebből a szempontból pedig valószínűleg egyedülálló a világon.

      Az egész dolog még az ókorban kezdődött. A Velino felföldi folyója mentén, Rieti városa környékén lápos, mocsaras földek terültek el. A lakosok számára gondot okozott, amit még a gyakori megbetegedések is súlyosbítottak. Valószínűleg malária okozta a bajt. Kr.e. 271-ben, Manius Curius Dentatus konzulsága idején lecsapoló csatornát építettek a Marmore szikláig, melyen átbukva az állóvizet levezette az alacsonyabban fekvő Nera völgyébe. A Mocsár lecsapódása megoldódott, de más gond adódott. A megnövekedett vízhozam, különösen az áradások idején, a Nera völgy településeit veszélyeztette, első sorban Terni városát. A két város között ádáz viták dúltak a kialakult helyzet miatt annyira, hogy a Szenátus is kénytelen volt foglalkozni vele. A vitában Cicero képviselte Ternit és Aulus Pompeius Rietit. A tárgyalás nem vezetett eredményre, s minden maradt a régiben! A karbantartás hiányában azonban a csatorna lassan feltelt, és így visszaállt az eredeti helyzet. Később — egy évezred múltán — aztán a pápák próbálták újabb csatornákkal biztosítani a felföldi mocsarak lecsapolását több-kevesebb sikerrel.

      Manapság a folyók, a mocsár, a csatorna megzabolázva a vízerőmű révén áramot szolgáltat a tartománynak. És gyönyörűséget a turistáknak!

      Nem mindennapi látvány, amint a hatalmassá duzzadt zuhatag párafelhőbe burkolózva lezúdul a fenti szikláról a mélybe! Éjszaka reflektorok világítják meg, mely nagymértékben fokozza a látvány hatását.

 

      Ha megelégeltük a különleges látványt, látogassunk el Assisi városába, hiszen csupán szűk hatvan kilométer távolságra van. Legközelebb onnan tudósítok…

 

Legutóbbi módosítás: 2011.05.07. @ 15:43 :: dr Bige Szabolcs-
Szerző dr Bige Szabolcs- 647 Írás
Teljes nevem Bige Szabolcs Csaba. Orvos vagyok, nyugdíjas, Marosvásárhelyen végeztem 1960-ban. Most Olaszországban élek.