Boér Péter Pál : Vendégmunka

Csonttá fagyott az üregbelső, Muszika visított az éhségtől. Összebújt a didergő család és egymásra hangoltan, hallucinálva, őzek által felszolgált vegyes salátát habzsoltak, laposra horpadt, korgó gyomrukba, álomszerűen. Úgy néztek ki, mint nagybeteg kiscsirkék riadt csoportképe. Legalább ebben a csontfagyasztó hidegben, a szőrük ne hullt volna. Musz a családfő, eleget evett a nyáron ahhoz, hogy még mindig tekintélyt parancsolóan méretesebb külsővel kínlódott a többieknél.

– Szeretem az odunkat drága Muszina – fordult párjához – tekintettel rátok, kénytelen voltam vendégmunkát vállalni, hogy ne járjunk úgy mint tavaly télen, mikor majdnem mindannyian elpusztultunk. Javasolnék egy percnyi csendes hüppögést, nevem utódául kiszemelt Muszocska emlékére, akin valóban győzött a tél gyomorkorgató fagya. Sokszor láttam nyaranta, narancssárga lepkeszárnyakkal röpködni körülöttem, egyszer le is szállt és ott aludt előttem, úgy mint azon a szomorú, tavaly téli könnyes elkérgülésben. Reggel indulok, addig bújjunk jól össze és melegítsük egymást. Van itt egy kis fakéreg még, egyetek, meg kell érni a tavaszt. Emlékeztek, ahogy csengettyűzött a harangláb virága?

– És mondd drága párom, hol találtál ilyen külhoni vendégmunkát?

– Erre jár a szarka naponta. Megkértem, adjon fel egy újsághirdetést, hogy munkát keresek télire, szigorúan fűtött, meleg körülmények között, sok répával ellátva.

És képzeld, találtam!

– És mennyit fizetnek, drága Muszom ezért a munkáért, tulajdonképpen mit kell csinálnod?

– Á, semmi különös, a munka nagyon könnyű. Meleg vizes úszóbemutatót kell tartanom, mihaszna, ügyetlen embereknek. A fizetséget jól kialkudtam, heti tizenöt fej káposztát kap a család, az első fűsarjadásig. Valahogy hozzá kell magam szoktatnom ehhez a szokatlanul nyárias, dőzsölően luxus életmód gondolatához.

Bocsássatok meg nekem, de nem találtam, csak egy állást!

– Pedig milyen jó lenne mindnyájunknak a jó melegben, sok répával! De hát, ha kapjuk a káposztát, erőre kapunk és kihúzzuk tavaszig. Megmondanád hogy jutunk hozzá? – kérdezte Muszina.

– A szarkával mindent elintéztem. Tudod, a postagalambtól levelenként szállítja ide.

– És mi a jó ebben a szarkának?

– Őt békén hagyják az emberek és etetik, mert talált egy jó munkást nekik.

– Mindig mázlista voltál Muszom, de önfeláldozó is. Nem tudnád nekem átadni ezt a munkát?

– Nem lehet Muszina, ők férfit keresnek, szójárásuk szerint baknyulat.

A Hold világított a gomolygón köddel fedett, zord téli éjszakában. Lassan virradt, aztán egyenletesen kivilágosodott, arra a rövidke nappalra. Musz elindult új munkahelyére, amit újsághirdetéssel szerzett magának. A hirdetés szövege így szólt: „Kövér, bak vadnyúl, kiadó leveses kondért keres, sok répával, átjárt forró fürdői, félkész levesben, harminc fej káposztáért”.

Nem siette el a járást, ereje sem volt, kedve sem a megszokott szökdécselésre. A megbeszélt helyen, a szarka jelzésére egy lurkó fülön ragadta és szatyrába vágta. Még hátranézett egyszer a haza emlékére, majd gondolatban rágyújtott egy cigarettára – nem volt egy kicsapongó fajta, soha nem lumpolt különben – és családja felől megnyugodva, kényelembe helyezte magát a fickó szatyrában.

 

 

 

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2011.04.25. @ 09:33 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/