dr Bige Szabolcs- : Szabógallér-leves

(szemelvény a nagyenyedi diákok menzájából) *

 

 

 

A nagyenyedi diákok méltán vívták ki az utókor tiszteletét. Tudjuk, ha máshonnan nem, hát  „A nagyenyedi két fűzfa” történetéből, hogy szülőföldjük, szülőföldünk védelmére nem sajnálták akár vérüket is ontani. A kollégium mellett újraültetett két fűzfa terebélyes ágai őrzik a kuruc szabadságharcban fegyvert ragadó diákok emlékét. A híres tanintézményt Bethlen Gábor fejedelem alapította 1622-ben, s az iskola most is őrzi nevét: „Bethlen Gábor Kollégium”.

     A fejedelem őnagysága negyven diák számára biztosított ingyen tanulást és ellátást. Nem csupán honi, hanem más vallású és nemzetbéli tanuló is itt töltekezhetett tudománnyal. Benkő Ferenc professzor Oláhországbéli görög és bajor ifjakról is megemlékezik az ezerhétszázas évek derekán. De származástól függetlenül minden diák naponta két cipót kapott fejadagul. Az ételeknek a mindig éhes diákok szerint nagy tisztelet járt. Rangsorban az első hely a nagyságos töltelékes káposztáé volt, ezt követte a tekintetes húsleves, majd a tisztelt címre érdemesült az árvalaska, a szabógallér-leves, a paszuly, s a pityóka.

     Ezek közül kiemelem a tisztelt szabógallér-levest, hogy elkészítési módjának csínját-bínját bemutassam, ahogyan talán a kollégium konyháján készítették.

     Hozzávalók (5 személyre számítva): 1 tojás, 25 dkg liszt, 15 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 3 púpozott evőkanál gríz (búzadara), só, zeller, petrezselyemzöld, lestyánlevél.

     Lisztből, tojásból kevéske sóval közepes keménységű leveles tésztát gyúrunk, és kinyújtjuk. A szalonnát apró darabokra vágva zsírjára sütjük. A zsírban gyengén megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a grízt és a pirospaprikát. Jól elkeverjük és levesszük a tűzről, hogy a paprika meg ne égjen, mert keserű lesz. A kinyújtott tésztára kenjük a hagymás, grízes masszát, a tésztát ráhajtjuk, szélét lenyomkodjuk, derelyevágóval csíkokra vágjuk. Ezután a csíkokból háromszögű darabokat vágunk. A forrásban levő, körülbelül kétliternyi vízbe beletesszük a lestyánlevelet, a zellerlevelet, a tésztát, megsózzuk és miután kifőtt apróra vágott petrezselyemzöldet hintünk rá.

     Egy személyre számított kalória értéke: 230 kkal.

 

 

     Hivatkozás:

Ambrus Gizella – Kútvölgyi Mihály: Ízes Erdély.

Jakó Zsigmond: A Bethlen Kollégium diáktársadalma a feudalizmus korában

 

 

Legutóbbi módosítás: 2009.06.24. @ 12:00 :: dr Bige Szabolcs-
Szerző dr Bige Szabolcs- 647 Írás
Teljes nevem Bige Szabolcs Csaba. Orvos vagyok, nyugdíjas, Marosvásárhelyen végeztem 1960-ban. Most Olaszországban élek.