George Tumpeck : Kis békatan

*

 

 

 

Hát-tal nem kezdünk mondatot, ezért én szemben ülök a géppel. Szóval hát én, mint érdekelt, szeretném megosztani a nézeteimet a Békáról, és pont veletek. Fogadjátok őszinte részvétem.

 

Talán kezdjük a kisbékával, amikor még nem is béka, de már akkor is nagyfejű, amire igazán szüksége is van, hogy elférjen rajta az a hatalmas mosoly, amit a farka méretei váltanak ki. Itt elidőznék egy picit, de szerintem a Béka is. Ez, az a büszke pillanat, amikor minden Béka megállj-t parancsolna az időnek. Az időnek nem lehet megállj-t parancsolni és hamarosan a fejlődés felgyorsult folyamata leradírozza Békánk fejéről a szemtelen vigyort. Farka napról-napra kisebb lesz, és mire annyira kifejlődik, a keze és lába, hogy büszkén mutogathatja, már szinte szóra sem érdemes. Ebbe általában bele is zöldül, ami érthető, de azért van, amelyik belevörösödik, sőt kékül is. Ezek után mindenféle latin álnevek alatt békáskodnak.

A Béka általában kicsi, de még mindig sokkal nagyobb, mint azt egy légy szeretné, ezért Béka népszerűségi indexe mondhatnánk, a béka segge alatt van. Béka élete hányatott, főleg a varangyos békáé, de ez az íze miatt van. Még a gólya nevű randa nagy madár is méla undorral köpködi ki, aminek a béka örül, de belül mélységes keserűséget érez, mármint a gólya.

Hogy ki és miért nevezte el a kecskebékát kecskebékának, azt a mai napig homály fedi,  mert ha követjük a logikusnak titulált emberi elmét, akkor a leveli béka mintájára, ennek egy kecskén kellene ücsörögni, pedig ez csak fordítva szokott előfordulni, ami a béka számára különben is gyászos következményekkel jár.

Van még ezen kívül a kóbor királylányok által csókolgatásra használt béka is. Egy-egy csók alkalmakor a hideg veríték is kiveri, ezért sorolja a hűlők családjába. Hogy a Béka hova sorolja a perverz királylányt, azt most ne forszírozzuk. Persze a királylányok mindig álmodoznak, pedig ha tudnák, hogy egy béka szemszögéből nézve a legszebb királylány is csak egy ormótlan nagy lény, aminek már a neve is ijesztő, hiszen hasonlít a légyre, ami megzavarja a béka tisztánlátását.

Amikor a királylány légyottról beszél, a béka gyomra korogni kezd, amit egyesek kuty-kuruttynak hívnak. Csókos száját gyengéden odanyújtja a légyre várva, ami persze nincs ott, ehelyett lesmárolják. Mind a ketten köpködnek, és csoportosan hoppon maradnak. Innen is látszik a Béka sanyarú élete, ezért manapság már védett állatnak nyilvánították.

Megjegyezném, erről a gólyának sejtelme sincs.

 

Legutóbbi módosítás: 2008.08.29. @ 11:59 :: George Tumpeck
Szerző George Tumpeck 301 Írás
BemutatkozásTumpeck György vagyok, 1953 nov. 14-én születtem Budapesten. 1985 óta élek Canadában, először Torontoban, majd az utóbbi pár évben Niagara Fallson. Hobbim a horgászás, szeretem a csendet, az egyedüllétet. Fotózással is foglakozom, és természetesen írok is. Társaságom szerint, jókedéjü, vidám emberke vagyok, én ezt inkább egy bohóc álarcának érzem