Győri Nagy Attila : Békaiskola

Editke nagyon élvezte új feladatát. Mikor megtalálta a romok között azokat a könyveket az általános műveltségről, elhatározta, hogy kezelésbe veszi a kis békák oktatását. Előtte még nem volt semmilyen iskolaféle náluk és legszívesebben a felnőtteket is bevonta volna, de végül arról lemondott. Elég a kicsikre odafigyelnie. A mai nap már a harmadik könyvnél járt, áldotta az eget amiért anno a szülei megtanították olvasni. Az egész környéken mindössze hárman tudtak, így nagyon büszke volt rá.

– Szervusztok, gyerekek! – üdvözölte a porontyokat. – Ma is sok új dolgot ismerhettek meg ezekből a csodálatos könyvekből.

A terem végén kisebb hangzavar alakult ki, de hamar elcsitította a lármázókat.

–  Mindenki figyel? Akkor kezdem is a felolvasást – kinyitotta a könyvet, lapozott párat, nem ragaszkodott az oldalak sorrendjéhez.

–  Ez jó is lesz mára. A téma a madarak étkezése. A verebek leggyakrabban magokat, főképpen olajos magvakat, de zöldségeket és apró rovarokat, gilisztákat is esznek. A gólyák előszeretettel fogyasztják a bé… -ekkor elakadt a szava, megnézte újra a szavakat és szörnyülködő arckifejezésre váltott. -Hát mégis igaz! -sóhajtott fel.

A leghátul ülők közül egy kislány hangosan felsírt.

–  Az apukámat egy gólya ette meg!

Editke nem akarta megijeszteni a kicsiket, így gyorsan lapozni kezdett.

–  Tulajdonképpen a madarak étkezése nem is olyan fontos nekünk. Nézzük, mi van még itt. Az ember étkezése. Látjátok, ez sokkal fontosabb. Az ember jó hozzánk, sokunkat védetté is nyilvánított. Itt egy fejezet a különleges ételeikről. Bizonyos kultúrákban megeszik a macska-, kutyahúst, de akár rovarokat, bé… – itt megint csak hüledezett a látottaktól és láthatóan egyre feszültebb lett.

– Gyerekek, hagyjuk is ezt a sok étkezést, elég az alapvető műveltséghez, ha tudjuk, hogy mit eszünk mi, békák.

Újabb lázas lapozgatásba kezdett, majd felsóhajtva olvasta tovább a könyvet.

– A következő témánk az emberi test lesz. Igen, erről illik tudni pár apró dolgot. Nézzük csak: az emberi testtel az anatómia foglalkozik….A belső szerveket gyakran tanítják a diákoknak önálló boncolással egybekötve, amit leginkább bé…. – eddig bírta Editke, de az ő idegrendszere se bír ki mindent, így felkiáltott.

– Elég! Ma csodálatos nap van kint! Minek ültök itt a hűvösben? Menjetek és napozzatok, játszatok, elvégre gyerekek vagytok!

Legutóbbi módosítás: 2019.09.29. @ 10:47 :: Bereczki Gizella - Libra
Szerző Győri Nagy Attila 53 Írás
Győri Nagy Attilának hívnak és bár szívesen bemutatkoznék, de a tükröm még nem felel. Táncoltam már a patással és voltak őszinte imáim. Miután szembeköptem a sötétség urát és remegve becsaptam a pokol kapuját, az utamat egyirányosítottam. Most növesztem a szárnyaimat, hiszen hosszú még az út. Ha gondolod, jöjj velem! Légy hűséges társam vagy csalfa kurvám, kábító heroinom vagy éltető mannám, csak tanítsuk egymást... az életre. önálló köteteim: -Angyalpalánta (versek-2017) -Csak szavak (novellák-2017) -Kisfickó és a mocsárciprus (mese-2019)