Vandra Attila : Jaj de sok a Támár! (Zengő paródia)

Kellett nektek nevetni! Itt a folytatás! Megvan a büntetésetek!

Datolya pálmák

Szentek a leveleik

Támár a nevük[1]

 

Mazandaranban

Van egy perzsa falucska

Támárnak hívják.

 

Határfolyónak

Devon és Cornwall között

Támár a neve.

 

Tasmániában

A Támár folyó partján

Népet irtanak.[2]

 

Maryam evett

A támár gyümölcséből

Isa megfogant[3]

 

Támár istennő

Ha Varsklavit legyőzi

Vége a télnek.[4]

 

A grúz királynő

Birodalmat alapít

Szentté avatják. [5]

 

Támár Bagrationi

Neve Gürcü Hatun lett.

Rumi szultána[6]

 

Ernek özvegye

Ikreket szül, miután

Apósával hál.[7]

 

Dávid leányát

Testvére csalja tőrbe

Gyalázat éri.

 

Amnon nagy bűnét

Absolom bosszulja meg

Lánya is Támár[8]

 

István megfesti

A Támár gyalázatát

Indul a Zengő.

 

Jaj de sok Támár!

Én kiről írjak verset?

Nagy a dilemma!


[1] Támár datolyapálmát jelent

[2] Utalás a tasmán nép kiirtására, melynek csak félvér (megerőszakolt tasmán nők gyermekei) leszármazottai maradtak. Támár egy folyó Tasmániában.

[3] A korán szerint Maryam  (Szűz Mária) Allah tanácsára datolyát evett, s a szent gyümölcs hatására fogant meg Isa (Jézus)

[4] Grúz mondavilág. Dilis Varsklavi, a Hajnalcsillag, a tél ura. Ahányszor kiszabadul, megjön a tél, de Támár mindig legyőzi és akkor ismét eljön a tavasz.

[5] I. (Szent) Támár, (1160-1213) az első nő, aki Grúzia trónjára kerül. Kihasználva a szeldzsuk birodalom hanyatlását, megerősíti az országát, és a grúz Birodalom a mongolok betöréséig fennáll. Uralkodásval kezdődik Grúzia fénykora. A bagrationi dinasztia tagja, apja II. György. Fia (IV György) és lánya Rusudan is követi az ország trónján. Lermontov verset írt róla, Balakirev a vers alapján írt szimphóniát, melynek zenéjére Michel Folkine és Leon Bakst írt balettet.

[6] I. (Szent) Támár unokája , Rusudan lánya. II. Kaykhushraw rumi szultán kedvenc felesége lett amikor áttért az iszlám hitre és Gürcü Hatun  (Grúz asszony) nevet kapta.

[7] Támár, Júda fiának, Ernek a felesége. Miután megözvegyül, a levirátus törvényei alapján Onán felesége kell legyen. Onán viszont „A földre ereszti a magját” ahelyett, hogy gyermeket nemzzen neki, így Támár apósát csábítja el, és ikreket szül neki.

[8] Miután Absolom megöleti féltestvérét Amnont a Támáron elkövetett gyalázatért, saját lányát is Támárnak „kereszteli”. 

Legutóbbi módosítás: 2017.11.07. @ 07:42 :: Vandra Attila
Szerző Vandra Attila 729 Írás
Fő foglalkozásom minden lében kanál. Vegyészmérnöki diplomával sok mindennel foglalkoztam, a legkevésbé a mérnöki életpályával, amelyet otthagytam, miután két évet lehúztam a feketehalmi „színes pokolban.” Azóta főállásban kórházi biokémikusként dolgozom, de másodállásban tanítottam kémiát, biokémiát, fizikát, vitatechnikát és kommunikációelméletet. Önkéntes „munkahelyeim” és hobbijaim még színesebbé teszik a foglalkozásaim palettáját. Számomra meghatározó volt a vitamozgalommal való találkozásom, mely után dominóeffektusként következett a meggyőzéselmélet, pszichológia (tranzakció-analízis) matematikai és pszichológiai játszmaelmélet, neveléselmélet, konfliktuskezelés… lehet valami kimaradt. Hobbijaim: a főzés, természetjárás, utazás, fényképezés, történelem, nyelvészet, az unokázás, és ja persze, szinte kihagytam: az irodalom! Maximalistának tartom magam, amihez fogok, azt szeretem jól végezni, de nem vagyok perfekcionista. A tökéletességtől hidegrázást kapok. Hiszem, hogy egy írónak nem az a szerepe, hogy tükröt mutasson a a társadalomról. Arra ott vannak a hírműsorok. Sokkal inkább az, hogy elgondolkoztassa az olvasót. Egyes írásaim “befejezetlen” , nyitott végével pont ez a szándékom.