Boér Péter Pál : Az önfejelő

 

Mindnyájan ismertük a brutális lovagevőt, a hétfejű sárkányt, aki folyamatos önátszerveződéssel három, kettő, majd egyfejűvé cserélte le fejtúlburjánzását. No de hogyan is történhetett maga a folyamat? Talán naiv elgondolás, de hacsak nem vedlik állandóan, akkor nem változik valami ennyit.

Bár a vedlés amolyan külső fiatalítást eredményez, narancsbőrtelen kígyó, vagy a vízi élőlények közül rák lesz belőlük és ismét eltáncolja, szorgalmasan hátrafelé totyogva, a megfiatalodottak rükverc Kállai kettősét.

A sárkányok esetében másképpen történhetett. Vagy begurultak, ráadásul mind egyszerre, és saját fejeiknek estek, vagy – talán ez a valószínűbb lehetőség -, éhínség tört ki Sárkányhonban, elfogytak a királyfik, ezek a csupa szív, derűt borúval keverő, jóságos élőlények mind felfalatozták őket.

Külsejük épp olyan taszító, mint hét tojásgránáté. Nos, minden bizonnyal rákényszerültek, az egyik védtelen fej kisorsolása után azt meguzsonnázni, majd az ötödiket, negyediket is, de háromnál megálltak. Úgy gondolták, egyrészt megilleti őket ez a tisztesség, másfelől sárkányéknál nem egészséges – higgyék el, a dohányzásnál is egészségtelenebb – a fejetlenség. Pedig ekkor még szó sem volt, csak a nagy fogyatkozó pocakról. Szinte mindenhol bordák luggatták horpaszukat, tehát a harmadik fej is étek lett. Aztán beütött az a korszak, mikor már ez az egyre eltájoltabb, szerencsétlen lény kénytelen volt utolsó előtti fejét is megenni.

A szakma értői még elvitatkoznak azon, hogy nem-e önveszekedés okozta ezt az egészet, de a dinoszauruszok sem saját magukat pusztították ki, sőt az első kipusztított cetfaj sem önmagát likvidálta. Vajon hogyan történt mindez sárkányéknál? Egyáltalán mi tette lehetővé, hogy leküzdjék az önfenntartás fenntartását, és fenntartás nélkül habzsolják önnön fejüket, mígnem beállt a Süsü-lét. Ő már dalolt és mindenkit “ó mily kedves királylánynak” nézett, mert a rózsabimbóság elvette a józan eszét.

Végül vagy letépte egyetlen saját fejét, de ez ma már tudományosan cáfolható tény, vagy – és most kapaszkodjanak meg, mert a valóság szörnyű lenyomatát ismertetem meg magukkal – Süsü, a kövér nem észkombájn, jószívű sárkány, egy óvatlan pillanatban nyakastól megette rózsabimbónak vélt fejét… Így jutottunk el a hétfejű sárkánytól, a ma élő Süsü-utód, nem létező nulla fejű sárkányig, akinek persze fejen kívül más alkatrésze sincs.

Ne gondolják, hogy ez a feltétlen megnyugvás igazi gerjesztője, hiszen jobb lenne, még az összesűrűsödött kisagyúságban is, azon dundi, daloló önevő nem tűnik el. A sárkányiság egyrészt nyakát, fejét vesztve, másrészt vajon mi más részeit még…

A végső következtetés tehát az, hogy a leggonoszabb szemfényvesztő, éppen a jóságosnak tűnő Süsü volt.

 

Legutóbbi módosítás: 2013.02.28. @ 16:59 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/